“Vraag niet wat de overheid voor je doet. Vraag wat de overheid je aandoet.”
(Vierde hoofdstuk derde editie, David Friedman: “The machinery of freedom, guide to a radical capitalism.”)

Wie begint op te schrijven, wat de overheid hem of haar in de loop der jaren aangedaan heeft, is niet snel klaar.

Velen van ons willen er ter vermijding van doorlopende ergernis niet aan denken, hoe ons gedrag voor een groot gedeelte wordt bepaald door fiscale en andere overheidsbepalingen, die beslissend zijn voor:

01.
de plaats waar wij wonen
02.
de plaats waar wij activiteiten ontplooien
03.
het soort voertuig waarin wij rijden
04.
de bouwwijze van het huis waarin wij vertoeven
05.
de soorten voedsel en dranken die wij consumeren
06.
het aantal uren per dag dat wij voor de overheid zwoegen
07.
het aantal uren dat wij besteden om de schade die de overheid bij ons aanricht te verminderen

Bij analyse zal blijken dat het slavernijgehalte van ons leven de 100 procent nadert.

Hugo van Reijen

 

15 REACTIES

 1. Wat dacht je van de massa burgers die vinden dat de overheid publieke goederen en diensten moet aanbieden omdat zij de markt niet vertrouwen.
  Wat dacht je van de massa burgers die vinden dat de overheid verantwoordelijk is voor het bestrijden van ongelijkheid.
  Wat dacht je van de massa burgers die vinden dat de overheid een rechtvaardig en noodzakelijk instituut is omdat mensen elkaar helaas niet vertrouwen.
  In het kort, het is niet alleen de overheid die een probleem is, maar ook wat in het hoofdje van je medemens zit, is ook een deel van het probleem.

  Scrutinizer [4] reageerde op deze reactie.
  Vilseledd [13] reageerde op deze reactie.

 2. Er is een sociale ordening en maatschappelijk systeem geconstrueerd dat voor iedereen frustraties oplevert, voor sommigen zelfs traumatisering. Volgens een antropologe is er sprake van een verkrachtingscultuur. Als mensen iets moeten doen wat ze niet willen, dan voelt dat als een mentale verkrachting. En toch is dat een fundamenteel element van het maatschappelijk systeem, met uitwerking op de sociale ordening. In allerlei culturen wel te verstaan.

  Als je beseft dat de kernelementen van (bestuurlijke en politieke) denkwijzen verziekt zijn, dan is het vanaf dat punt niet moeilijk om allerlei vormen van mishandeling te detecteren.

  Een interessant voorbeeld in dit artikel. Een vrouw die als 16-jarige verkracht is en jaaaaaaren later haar verkrachter ontmoet, hem vergeeft en samen met hem in een TED talk verschijnt. Ook worden er allerlei artikelen over deze twee geschreven.

  Wat is het verhaal; meneer is zielig en was gewoon verkeerd geïnformeerd. Daarom kroop hij op mevrouw om haar te verkrachten. Hij vond dat ‘gewoon sex’, geen verkrachting.

  Dit komt voort uit een (eeuwenoude) verziekte denkwijze, namelijk dat mannen het recht hebben om over de lichamen en levens van vrouwen en kinderen te beschikken om naar volledig eigen inzicht voor hen ‘te zorgen’ wat uit die denkwijze voortkomt is in feite mishandeling. Dus ook het verzieken van andermans karakter, de atmosfeer van een leefomgeving etc.

  Jaaaaaaren geleden zei mijn schoonvader: Zonder mannen zou er geen religie bestaan, geen oorlog. Laten we eerlijk zijn, problemen beginnen vrijwel standaard bij de oorlogsgod Mars, tenzij de godin van de liefde Venus zo’n afkeer van Mars krijgt dat de oorlogsverklaringen beantwoordt worden, waar Mars dan vervolgens over gaat jammeren, als in ‘de pot verwijt de ketel’.

  Nico [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Nico [2]: De vrouw in het aangehaalde artikel heet trouwens Thordis. Ze zou de vrouwelijke helft van de dondergod Thor moeten zijn, zij aan zij met Thor, maar wordt in een positie geduwd waarin ze telkens opnieuw een pijnlijk verhaal moet vertellen. Sofisme rules.

  Er waren in de geschiedenis van de mensheid een aantal punten waar stevig in de moraal ingegrepen moest worden; bijv. bij keizer Nero, keizer Genghis Khan, koningin Victoria. Waarom moet geschiedenis zich telkens herhalen? Kennelijk omdat de ingrepen niet afdoende waren.

 4. @Easymoney [1]: Die massa werd als kind minstens 12 jaar lang gebrainsmothered in een instituut in handen dan wel onder toezicht van [.. o..rh..d].
  Vul zelf de ontbrekende puntjes in en win een pluim.

 5. @Verwarde Man [8]: Niet stemmen impliceert dat je ertoe bijdraagt dat het opkomstpercentage omlaag gaat, wat impliceert dat:
  – het draagvlak voor besluiten afbrokkelt
  – heel duidelijk is wat de overheid je aandoet, immers, zonder jouw mandaat is iedere vorm van dwang of geweld een misdaad pur sang.

  Als je vervolgens systematisch uitprobeert of diezelfde overheid haar eigen spelregels naleeft of haar burgers aan die spelregels houdt, wordt het helemaal interessant. Onze ervaring (in 3 landen) is dat overheid in de rol van aartsleugenaar dan nóg nadrukkelijker door de mand valt. Het enige waar je van verzekert bent… is overlast. En niet zo’n klein beetje ook.

  SII/IIS [11] reageerde op deze reactie.

 6. Helder, duidelijk en krachtig artikel. Nu zullen er weer veel “ho’s” en “maar’s” komen, maar dit artikel slaat kort en krachtig de spijker recht op z’n kop en is geen speld tussen te krijgen. Zeer herkenbare aanhalingen.

  Daarom sta ik ook op het punt dit land, dit zinkende schip met zijn open boarders, iedereen welkom op kosten van anderen, deze absurd fiscale dictatuur “gedag” te zeggen. Niet dat het ergens anders beter is, want landen worden meer en meer sociaal en maatschappelijk labiel en fiscaal gelijk getrokken, maar als ergens anders heerlijk de zon schijnt dan ga ik liever daar ten onder.

  Grappig, reactie verdwijnt weer eens in de spam bak? Zo richting een libertarische samenleving zal moeilijk gaan. Er is nog een lange weg af te leggen..

 7. @Easymoney [1]:

  De overheid moet ingrijpen bij marktfalen, zoals dat heet. Voorbeelden van marktfalen zijn:

  – de farmaceutisch industrie, die woeker pleegt, omdat ze weet, dat mensen wanhopig zijn
  – beschikbaarheid van internet: de markt komt niet, waar het niet rendabel is
  – het milieu: persoon A verkoopt diesel aan B, maar in de marktprijs is niet verrekend, dat er milieu- en gezondheidsschade kan zijn
  – goederen en diensten voor mensen, die zelf niet over voldoende geld beschikken: schuldhulp, onderwijs etc.
  – te grote projecten voor een bedrijf, bijvoorbeeld het opzetten van spoorwegen, telefonie etc.
  – de werking van de arbeidsmarkt. Zakenlieden hebben de neiging om klonen van zichzelf aan te nemen, dus de markt bedient allochtonen, ouderen, jongeren, vrouwen, homo’s etc. slechter of soms helemaal niet.

 8. En tegen de wens van de Overheid in gedraag ik me tegen Moslims precies zoals zij zich tegen ons gedragen. In die trant voed ik ook mijn kinderen op.

Comments are closed.