Kinderarbeid is verboden, tenzij de overheid ’t doet, dan heet ’t leerplicht.
Slavernij is verboden, tenzij de overheid ’t doet, dan heet ’t dienstplicht.
Moord is verboden, tenzij de overheid ’t doet, dan heet ’t oorlog, herstel, vredesmissie.
Diefstal is verboden, tenzij de overheid ’t doet, dan heet ’t belasting.
Valsmunterij is verboden, tenzij de centrale bank ’t doet, dan heet ’t quantitative easing.

(Met dank aan Q)

vrijspreker.nlFlibje
Tips voor Flibje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

14 REACTIES

 1. Ik leg dat geregeld uit aan mensen, en dan nog begrijpen ze het NIET.
  En dat maakt het juist mogelijk.
  In mijn opzicht is iedereen die zijn zuur verdiende centen laat wegroven medeplichtig aan oorlog etc.
  We doen het dus allemaal zelf en hebben de macht dit te stoppen.
  Doch meent zowat iedereen dat het niet uitmaakt hier zelf enige verantwoordelijkheid in te nemen en aldus blijft men in de zelf gecreëerde gevangenis, ergo psychiatrische inrichting,’leven’……
  Tsja, en ondertussen ben ik dan de oppergek omdat ik er zo goed als niet aan meedoe.
  Truste.

 2. Zwart-wit-denken is verboden, tenzij libertariers het doen. Dan heet het rechtlijnigheid.

 3. In Flibje deze keer de beruchte dubbele moraal. Goed om ter sprake te brengen.

  Wat mij opvalt is dat mensen op individueel niveau graag eenduidigheid zien, maar tegelijkertijd inspanningen leveren om in het maatschappelijk systeem en de sociale orde een dubbele moraal in stand te houden.
  Dat is iets om over na te denken, want zo blijven allerlei perikelen telkens opnieuw ontstaan. Die methodiek is zoiets als mopperen over onkruid, onkruid verwijderen en vervolgens onkruid inzaaien, om vervolgens de cyclus te herhalen.

  In den beginnen werd onderscheid gemaakt tussen goden en stervelingen, tussen wetgevers en onderdanen. Dat was kennelijk niet genoeg, dus werden uit de onderdanen dienaren van de wetgevers geplukt waarvoor andere regels golden dan de rest van de onderdanen. Langzamerhand ontstonden allerlei setjes regels, voor elck wat wils. En dan klagen over een dubbele moraal? Da’s nogal huichelachtig, want het hele denken is ermee doordrenkt.

  Vroeger waren baby’s, peuters, kleuters en pubers gewoon ‘opgroeiende mensen’. Tegenwoordig zijn ze afgescheiden van meerderjarigen en senioren. Alleen al in deze alinea 6 categorieën mensen. Terwijl er in alle nuchterheid maar één mens bestaat, levenslang. Hoewel die mens wel een bepaalde evolutie doormaakt, maar dat is van nature vloeiend, niet door van het ene hokje verder te gaan naar het andere hokje met bijbehorende spelregels.

  Nico [9] reageerde op deze reactie.

 4. @Nico [8]: Hier verder bordurend: Empires en technologie breiden zich uit zo lang het kan. Ze moeten dat ook. Zodra je het ene creëert, dan ontstaat daardoor weer een ander probleem om op opgelost te worden.

  Na verloop van tijd heb je dan wat software-architecten kennen als spaghetticode; een wirwar met gaten, prodecurefouten, tegenstrijdigheden. Wie constateert dat het zover is, concludeert dat het tijd wordt om de boel op de schop te gooien.

  Het maatschappelijke systeem kun je vergelijken met een besturingssysteem voor een computer.

  a) Het commerciële product (vergelijkbaar met overheidsmachines) is Windows. Laat je daar een woordspelletje op los, dan krijg je zoiets als “I and do”. Het gaat om “ik” die iets moet “doen” om als een radertje in het systeem te functioneren. Zodat de kassa voor iedereen blijft rinkelen.

  b) Een product dat door een community is gemaakt heet Linux, waarvan de kern is gemaakt door Linus Torvalds. Laat je op de naam Linus een woordspelletje op los, dan krijg je zoiets als “I and us”. Het gaat om “ik” die samen met “ons” iets doet waar iedereen wat aan kan hebben. Zodat er voor iedereen een bepaalde bevrediging kan zijn.

  De commerciële versie propageert gebruikersgemak (blind gebruiken, niet begrijpen) maar draait om de poen. De community versie propageert elkaar helpen en propageert voortschrijdende kennis. Je leert, wordt handiger in gebruik, gaat als je zin hebt en mogelijkheden ziet bijdragen leveren.
  De filosofie komt voort uit een oude Afrikaanse filosofie, Ubuntu (‘menselijkheid jegens anderen’). Alles draait hier om mensen die elkaar helpen.

  Opmerkelijk: Er bestaan twee versies, commercieel en community based met elk een ‘gebruikersbasis’ (user base). Waarom is dat eigenlijk?

  Zo bestaan er ook, heel basaal, twee versies van de mensheid. Zij die wetgeving uitvaardigen en zij die eraan onderworpen zijn, met elk een ‘gebruikersbasis’ . Waarom is dat eigenlijk?

  Als je tot dat ‘waarom’ doordringt, dan ben je al een stuk verder richting een gezondere toekomst.

 5. Reactie 9 is (uiteraard) wat gechargeerd, maar geeft wel te denken.

  Voor degenen die de denklijn met de woordspelletjes rondom Windows en Linux kunnen volgen: Er is ook nog een 3e variant, Unix. “You and I”, een ‘vorstelijke’ variant die veel op Linux lijkt, veelal op ‘state of the art’ apparatuur draait, maar in tegenstelling tot Linux gepaard gaat met licentiekosten.

 6. Wie doet er eigenlijk iets aan, om wat onze voorouders ons hebben gelaten, te behouden voor ONZE nazaten, of is het al een fait accompli, van wege wat onze sex sektes politiekers zeggen en doen, het is toch van ons dat landje achter de dijken en blonde duinen, of moeten we het uit onze handen laten slaan, om dat ze dan zeggen wij zijn racisten, ze mogen bij ons wonen en leven, als ze ons en onze heritage respecteren, zo niet op sodemieteren dan !

  Nico [12] reageerde op deze reactie.
  Philosoof G&R Eigenwijs [13] reageerde op deze reactie.

 7. @johannes [11]: Nou… voor de proletariërs is er echt niets. Geen nalatenschap, hoogstens een erfenisje wat als sneeuw onder de zon verdwijnt.
  Nederland is het feestje van het Huis van Oranje. Punt. De rest is een illusie, want in Naam des Konings worden mensen doodleuk hun woning uitgegooid en anderszins onteigend. Hoewel je niet van het laatste kunt spreken, want als er legaal afgeperst, geroofd etc. mag worden, tot en met levende wezens zoals huisdieren, kinderen en echtgenoten m/v toe… dan is alles vanaf in feite een kletsverhaal. Naar het schijnt is het een gunst als je in leven wordt gelaten (sic).

  Voor klachten… even het staatshoofd contacten. En dan ‘ns kijken of er überhaupt gereageerd wordt. Gezien de handel en wandel van regeringen… bestaat in feite in ieder land de noodtoestand. Alleen wordt dat niet erkend natuurlijk, want anders rinkelt de kassa niet meer zo vrolijk.

 8. @johannes [11]:
  Wanhoop niet!
  Worstel en kom boven!
  Ontwijken is beter dan strijden!
  Werk niet mee aan zaken die U niet aanstaan!

  ENZ!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.