Waar Rutte III in opdracht van de multinationallobby de dividendbelasting afschaft, heeft in de VS Amazon Business een leuke deal voor zichzelf geregeld via Section 801. Middels de National Defense Authorization Act wet krijgt Amazon een voorkeurspositie als leverancier. Er valt 53 miljard dollar aan federale inkoop te verwerven en de belastingbetalers betalen verplicht teveel zonder morren. Kortom, een win-win situatie voor crony-capitalists als Amazon en zich God wanende bureaucraten.  

‘Het lijkt alsof Amazon die wet zelf heeft geschreven’, zegt Stacy Mitchell van het Institute for Local Self-Reliance. ‘Het zal de overdracht van meer en meer overheids (gemeenschaps) geld naar Amazon versnellen.’

Tot 2013 was Amazon – het geesteskind van Jeff Bezos – verliesgevend. Maar toen verwierf het een vet cloud computing contract van de CIA dat inmiddels opgelopen is naar 600 miljoen dollar. Ook zit Bezos in de adviesraad van het Pentagon. Altijd handig. Aan het eind van 2013 maakte Amazon voor het eerst in zijn bestaan winst: een 400 miljoen (belasting-)dollars.

In 2014 kocht Amazon de Washington Post en in 2015 nam het Whole Foods over. In januari van dit jaar sloot Amazon een contract met U.S. Communities, een coalitie van 90.000 lokale overheden. ‘Ze willen de absolute hoofdleverancier van de overheid op alle niveau’s worden’, zegt Mitchell.

Amazon Business heeft inmiddels meer dan 1 miljoen klanten en 1 miljard dollar omzet. Haar business-to-business groei is een belangrijk deel van haar 34 % omzetstijging in het laatste kwartaal. Om de overheidinkoop naar zich toe te trekken nam Amazon vorig jaar Anne Rung in dienst. Zij leidde de overheidsdienst Office of Management and Budget’s Office of Federal Procurement Policy. Het bekende handje-klap ofwel de kartelcultuur die we in Nederland ook zo goed kennen.

Tesla en Amazon zijn voorbeelden van bedrijven die aan de oneindige melkuier van de overheid hangen. Zonder deze taxafpak & lenen-op-kosten-van-het-volk machine zijn dit type organisaties vroeg of laat van het toneel verdwenen. De bevolking is door dit soort corporatisme zwaar de dupe. Minder keus, hogere belasting, verschraling van de markt, verrijking van een klein groepje en suf van de propaganda door de massamedia.

Bron: The Intercept