Een zonnige dag. Een verfrissend briesje streelt de Bosporus. Zittend aan een hotel terrasje in Sultanahmet zie ik tal van schepen traag voortvarend voedsel naar verre mensen brengen. 

De twee continenten stroom verbindt het morgen- met het avondland. De Bosporus, de Dardanellen, dreh und angelpunkt van beschavingen. Troje 9 maal vergaan, de strijd om de vruchten van de handel is altijd blijven bestaan.

Handelaren meanderen al millennia lang tussen eindeloze rijen ambtenaren die als stille klippen op het droge staan.

Het weer slaat om. Stormende regen striemt de Bosporus, het zicht verdwijnt. Verregende mensen fladderen de hotel lobby binnen.

De oorlogstrommen roeren. Putin en Ergodan dansen hun spel. Nederland Natogeketend aan Erdogans, meewalsend in de volgende iteratie van de millennia oude dodendans. De Bosporus, levensbloed der mensheid en levensbloed harer heersers. Lang leve Erdogan, Putin en de EU.

 

9 REACTIES

 1. Inderdaad een lang leven voor wie je noemt met elke dag een andere ziekte voor hen. Vrij naar een oude verwensing…

  Is het verblijf goedkoop nu in Erdostan de toeristen zijn weggejaagd? Ik zoek een leuke plek om een paar weken de winter te onderbreken op niet al te lang vliegen. En zonder tokkies uit NL, DE, UK en RU kan het er best wel eens prettig toeven zijn.

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.

 2. Nuchter bezien is Bospurus een zeestraat. Hoewel ook een kapstok om geanimeerde gesprekken over bijv. Io en Jason aan op te hangen. Vanuit het mythologische perspectief is het zeer de vraag of er sprake is van levensbloed of juist gif dat als bijv. anesthesisch middel of narcoticum uitwerkt.

  Ooit sprak ik een Arabier die van bepaalde mensen (verhevenen) veronderstelde dat ze geen bloed door hun aderen hebben stromen, maar kerosine. Een Tax free product. Vanwege koudbloedigheid en geraffineerde denkwijzen oftewel sluw gedrag. Best interessant hoe mensen van alles en nog wat ‘wijs’ gemaakt wordt om de nuchtere werkelijkheid te verhullen.

  Ik kan me voorstellen dat dit soort onderwerpen op een terrasje langs de Bosporus, in Sultanahmet, door een hoofd kunnen dwarrelen. Links een Europese oever, rechts een Aziatische. Zijn mensen in de kern echt zo verschillend? Of zijn die verschillen louter denkbeeldig waardoor in feite rondom die kern verschillen worden gecreëerd? Verpakking wekt een bepaalde schijn…

 3. Voor de aandachtiger lezer; het bovenstaande artikeltje sluit af met levensbloed. In het verhaal van Io komt een rund voor, in het verhaal van Jason een stier en vergiftigd stierenbloed.

  Dat kunnen inhaakpunten zijn voor geanimeerde gesprekken over wat een hart sneller doet kloppen, circulatie (stimulering of juist remming), warm- en koudbloedigheid, bloedziekten, vergiftiging of juist zuivering, immuniteit, eventuele transfusie, etc.

  Best een interessante paradoxen dat mensen van nature zowel zeer individualistisch als sociaal zijn, zowel uniek als verschillend etc.

 4. Beste mensen, ga eerst eens uitgebreid de geschiedenis van Bijzantium lezen, en bestuderen, dan zal je op dat terrasje zittende, janken als een Klein kind, over wat de mensheid en dus wij, verloren hebben aan deze IQ loze Turken, en nog leiden de oude residuen van oude volkeren, +/- 16, met Eigen taal cultuur en religieus denken, onder hun gewetenloze zielen.
  Kort resumé van de stad aan de zwarte zee gelegen, het middelpunt van cultuur, civilisatie, artisticiteit schoonheid en wetenschap, +/- 60 000 inwoners, de stad nu Trabzon, toen Trabizon, de kleine haven was rood van het bloed, alles en ieder één uitgemoord, weg weg, trouwens al het schoons te bewonderen, is Byzantyns, ben er diverse malen geweest, ook op een plek waar het eeuwige licht brande, zei mijn vader die er voor mij was geweest, bij mijn bezoek, was het licht en het kleine bouwwerkje weg, zo zal het ons ook vergaan in Europa, wij leren niet van het verleden, wij drinken ons kopje koffie op de begraafplaats van onze voorouders, en genieten van het onverstand !

  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 5. @johannes [4]: Aan Trabzon zit ook een interessant verhaal. Het onverstand van voorouders is relatief. Je komt onmacht, onwetendheid tegen. Als je weer verder teruggaat rijst de indruk dat mensen er niet verstandiger op zijn geworden maar juist dommer. Hoe slimmer mensen worden, hoe dommere dingen ze soms doen. Met grotere gevolgen. Interessante paradox.

  johannes [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Nico [5]: Nico, verstandiger of slimmer is niet het zelfde, dus die paradox gaat hier niet op, verstandiger ik ga liever voor, liefde voor het leven en schoonheid, respect voor de créatie, die hier niet over beschikken, dat bedoel ik met onverstand !

  Nico [7] reageerde op deze reactie.

 7. @johannes [6]: Kennelijk zat er een schoonheidsfoutje in mijn formulering. We bedoelen overigens hetzelfde. Een iets betere formulering:

  Mensen zijn er niet verstandiger op zijn geworden maar juist onverstandiger (dit ziet op inzicht, wijsheid).

  Hoe slimmer mensen worden, hoe dommere dingen ze soms doen (dit ziet op het vergaren en daarna aanwenden van kennis). Een voorbeeld van domheid is investeren in allerlei technologie, maar niet in leven en liefde.

  De zeestraat Bosporus heeft nog net geen Veer van Waarheid, bekend van de Egyptische Osiris, maar nog steeds is men er kennelijk niet achter dat aan beide kanten van de streep tot in de kern verziekte denkwijzen voorkomen. Wie partij kiest romantiseert veelal de eigen partij. Zeus zou zich erom verkneukeld hebben, want zonder partijschappen (die ten koste van leven en liefde gaan) kon zijn positie niet voortbestaan.

  johannes [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Nico [7]: Zeus waar haal je die zo gauw vandaan, er zijn er vele die zich verkneukel in andermans onwelzijn.
  Aan de noord poort van Constantinopel ligt een stukje grond, niet echt groot, wat de naam draagt Europa, van daar de naam !

Comments are closed.