zondag, 12 november 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

De huichelarij van het nieuwe kabinet

De wittebroodsweken van Rutte III zijn deze week vroegtijdig ten einde gekomen door de hele affaire rond de dividendbelasting. Hoewel de afschaffing van die taks een uitstekend idee is (goed voor onze concurrentiepositie), toont het ook de hypocrisie van VVD, D66 en CDA aan.

Eerst bleef het kabinet nogal geheimzinnig over de redenen voor de afschaffing, maar later werd bekend dat dit gebeurd is om te voorkomen dat grote bedrijven als Shell en Unilever naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Daar is al langer geen dividendbelasting.

Als dit daadwerkelijk zo is, en de afschaffing van de dividendbelasting niet gewoon een cadeautje is aan de voormalige werkgevers van de premier (Unilever) en minister van Financiën (Shell), dan is het nogal een opmerkelijke redenering.

Het waren juist Rutte en zijn collega’s van CDA en D66 die continu hebben gewaarschuwd dat de Brexit een economische ramp zou worden. De economie van het Verenigd Koninkrijk zou instorten, dus Nederlanders moesten vooral niet het voorbeeld van de Britten volgen met een Nexit.

Hoeveel grote Britse bedrijven zijn er een jaar na het Brexit-referendum al naar Nederland gekomen? Nul. En nu zouden Unilever, Shell en andere Nederlandse multinationals zelfs naar het Verenigd Koninkrijk willen verhuizen…

Het lijkt erop dat Rutte, Buma en Pechtold iets uit te leggen hebben. Of ze zijn niet eerlijk over de redenen voor de afschaffing van de dividendbelasting, of ze hebben de Nederlandse bevolking onterecht bang gemaakt voor vertrek uit de EU.

Eén ding staat in ieder geval al vast: het nieuwe kabinet is net zo huichelachtig als het vorige.

Gale Boetticher

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Economie, Politiek gesjoemel
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Gevaar voor vliegende schotels!

  Als een beschaving als snelkookpan functioneert, dan zou deze regering (inclusief staatshoofd) weleens ploef eraf kunnen vliegen en als vliegende schotel annex ruimteafval verder door het ‘leven’ kunnen gaan 😀

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat voor velen een opluchting zou zijn.

 2. johannes schreef op : 2

  Ze kunnen dit viese vuile spel steeds opnieuw spelen, om dat de mensen weg kijken, angstig zijn om hun schamele bezit, met toren hoge schulden, in de waagschaal te stellen, de helft is overspannen en de andere helft slikt tranquilizers, angstige mensen zijn gemakkelijk te manipuleren, en misleiden, groet

  Nico [3] reageerde op deze reactie.

 3. Nico schreef op : 3

  @johannes [2]: Waarmee gezegd is dat bangmakerij kennelijk de laatste toevlucht is om toch nog de touwtjes in handen te houden. Best een zielige bedoening. Tegelijk hoopgevend, want als bangmakerij verschijnt wankelt de gevestigde orde.

 4. Eagle_Eye schreef op : 4

  [quote]dat grote bedrijven als Shell en Unilever naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen[/quote]
  Maar, maar, Brexit dan? Grote banken en andere organisaties verlieten Londen toch, omdat Brexit? Dit bewijst maar eens te meer dat Brexit precies datgene is waar Nigel Farage al die tijd op heeft gewezen: de verlossing van Engeland! Laat ons dit goede voorbeeld volgen.