De meeste lezers van de Vrijspreker zullen het deze week ook gezien hebben: tijdens het politieke debat over de regeringsverklaring verwoestte Klaas Dijkhoff op verbale wijze Thierry Baudet. Dat was niet zozeer het gevolg van de debatkwaliteiten van Dijkhoff, maar van een zwakte van Baudet die hem nog weleens vaker de kop kan kosten.

De FVD-voorman begon namelijk tijdens het debat voor de zoveelste keer over het partijkartel. Iedereen zag dat al aankomen, ook Dijkhoff, en dus kon laatstgenoemde vantevoren al bedenken hoe hij de aantijgingen van Baudet ging weerleggen. Alles wat Dijkhoff zei was op zorgvuldige wijze ingestudeerd en – toegegeven – vervolgens uitstekend gebracht.

Baudet zou er goed aan doen om niet bij ieder debat en bij iedere tv-gelegenheid over het partijkartel te beginnen. Hij heeft weliswaar gelijk, maar hij is daardoor ook erg voorspelbaar en komt over alsof hij maar met één issue bezig is. Dat gaat op de lange termijn vervelen. Ik heb al van diverse FVD-kiezers gehoord dat ze er eveneens een beetje moe van worden.

Het zou zonde zijn als Baudet daardoor kiezers van zich zou vervreemden. Hij heeft een enorme potentie en zou zomaar eens de nieuwe Pim Fortuyn kunnen worden, want een groot deel van rechts Nederland is klaar met VVD en CDA maar vindt de PVV te extreem en tokkie. Daar liggen grote electorale kansen.

Als Baudet continu over het partijkartel blijft praten, dan loopt hij het risico gezien te worden als een clown en wordt zijn boodschap net zo sleets als die van Wilders over de islam. Als hij echter minder de nadruk legt op het partijkartel en een brede visie voor de maatschappij etaleert, dan kan Forum voor Democratie zomaar de grootste partij worden bij de volgende tweedekamerverkiezingen.

Gale Boetticher

11 REACTIES

 1. Scherp opgemerkt. Als partij wil je een duidelijke boodschap hebben, maar je moet oppassen dat je je daardoor niet teveel als een “one issue partij” profileert. Dat breekt Wilders / PVV op, die worden nog steeds vooral als anti islam gezien, en nu lijkt Baudet in dezelfde fuik te zwemmen.

 2. Tsja… ieder vogeltje zingt zoals ‘ie gebekt is. Hoewel sommige vogels ook andere liedjes kunnen leren. Het gaat hier om framing. Mocht er een FvD’er meelezen, dan kan ik het volgende frame aanbevelen:

  Het gaat Thierry blijkbaar om bureaucratie.

  ‘Grote jongens’ in bestuurskamers houden net als staatshoofden van statussymbolen. Vroeger was dat bijv. een Chinese muur en een X aantal soldaten, later gevechtsvliegtuigen (en o, doe er nog maar een paar atoombommen bij), tegenwoordig vooral bureaucratische muren. Hoe pompeuzer de muur, hoe groter bestuurders zich blijkbaar voelen. Het zijn net jochies die zo groot en mooi mogelijk speelgoed willen.

  Ondertussen… gaat dit ten koste van de kwaliteit in de zorg. Het oorspronkelijke doel, zorg, is ondergesneeuwd omdat de organisatie een doel op zich is geworden. Zorgverleners zijn verhoudingsgewijs beduidend meer tijd kwijt aan bureaucratie, zodanig dat de (formele) kernactiviteit steeds meer onder druk komt te staan en de kwaliteit van de zorg op een uitgeknepen citroen lijkt.

  Is dit dan hoe mensen met elkaar om zouden willen gaan?
  Rent-seekers luxueus te vreten geven, nutteloze baantjes creëren?
  Zorg in handen van professionals geven terwijl de amateurs (liefhebbers) zodanig beziggehouden worden dat ze er nog niet eens aan toe komen, zelfs al zouden ze dat willen?

  Nepotisme is slechts een secondair verschijnsel.
  En laten we eerlijk zijn, wat hebben mensen aan sofisten die te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken en bijv. in bestuurskamers bestuurders eens even een stevige veeg uit de pan te geven? Face to face; “Je mag dan denken dat je een ‘grote jongen’ bent, maar je stuurt alleen richting knullig werk. Netto onder de streep levert je bla bla een steeds beroerder zorg op”.

  Maar ja… politici staan meer bekend om stokpaardjes dan om opvoedkundige kwaliteiten, ook dat is een feit.

  Nico [7] reageerde op deze reactie.

 3. @Nico [5]: Dit frame kan behalve op de zorgindustrie ook toegepast worden op de ziekte-industrie (pardon, gezondheidszorg), de scholings-industrie etc.

  Industrie (uniformiteit, opgeblazenheid) vs. beroepseer, kleinambacht, vakmanschap waar amateurs oftewel liefhebbers nog niet eens altijd poen voor willen hebben. Voor een echte liefhebber kan dat laatste zelfs een belediging zijn.

 4. Hoewel ik geen intentie heb om op het FVD te gaan stemmen, ben ik het eens met een belangrijk punt in het zure artikeltje van Zendgraaf op Geenstijl gisteren (u kent de weg).

  Als je een nieuwe partij hebt opgericht die de wind in de zeilen heeft, moet je er voor oppassen dat je niet opeens een bende opportunisten, gefrustreerden en idioten aan boord krijgt. Zoals het met de LPF ging jaren geleden.

Comments are closed.