Zonder de media mis je informatie, met de media krijg je misinformatie

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

6 REACTIES

 1. Ratio legt de vinger op de zere plek. We willen allemaal weten of er files zijn op weg naar huis. Of het dak van het huis van de buren is afgewaaid. En hoe het weer morgen is. En of het eigenwoning forfait omlaag gaat of dat we seksueel beschuldigd worden in een media actie zoals #me too.
  Maar zijn we eigenlijk tevreden over deze media? Is dat alles wat we willen weten? Van onze samenleving? Van hoe media zelf werken? Hoe ze aan hun selectie voor ons komen?

  Nico [4] reageerde op deze reactie.

 2. Een medium is een informatiedrager, een doorgeefluik. Het is natuurlijk maar net wat er doorgegeven wordt.

  Daarnaast zijn er bronnen, kennisbronnen over feitelijkheden. Of de feitelijkheden zelf. De beste bron is de feitelijkheid die je zelf hebt waargenomen. Al is het de vraag hoe je die moet plaatsen, want alle waargenomen gedrag komt ergens vandaan en heeft doelen die niet altijd even duidelijk zijn.

  Over media en bronnen kun je van alles zeggen. Wat bevatten ze? Waar komt het vandaan en waar gaan ze naartoe? Hoe zit het met vervuiling, vulmaterialen, mentale ziekteverwekkers?

  Niet alleen kranten en TV-zenders zijn discutabel. Ook media-producties. Daar vallen ook boeken onder. Laat ik het zo zeggen… de ether wordt behoorlijk misbruikt, op alle denkbare manieren via allerlei kanalen. Als je daar verder over nadenkt, dan heb je een aantal keuzes:

  1) Uitsluitend met gelijkgestemde zielen communiceren (dingen zoals artikelen leveren monologen aan, met levende wezens kunnen dialogen ontstaan). Afstemmen op dezelfde frequentie, andere frequenties negeren. Dat is een soort struisvogelpolitiek.

  2) De ether schoonvegen en stoorzenders opruimen.

  3) catatonisch worden. Afhaken, geen behoefte meer om te communiceren.
  Gisteren meldde het AD dat een groot deel van Schotland privé eigendom zou zijn. Kennelijk gevuld met landhuizen die niet of nauwelijks gebruikt worden. Mogelijk heeft (een deel van) de elite catatonie voor zichzelf voorbereid, een vluchtweg om anderen de mogelijkheid te bieden elkaar de tent uit te knokken tijdens (burger)oorlogen. Catatonie is een variant op het thema struisvogelpolitiek. De één wordt catatonisch door niet meer met anderen te praten, de ander door naar een schuilplaats te vluchten. Met voldoende poen kan die schuilplaats best luxe zijn.

  Als er iemand nog een of meerdere 3+ opties kent, dan zou ik dat graag horen.

  Om van misinformatie af te komen lijkt me optie 2 de geschiktste. Erop aansturen dat via alle kanalen varianten op dezelfde thema’s verzonden worden. Op die manier veranderen vervuilers in reinigers en kan ieder kanaal de eigen rotzooi opruimen. Het zou een andere cultuur met een ander klimaat creëren.

  Ik kan me nog herinneren dat politie op jacht ging (en gaat?) naar zgn. piratenzenders. Maar… als die piratenzenders er dan toch zijn, waarom dan niet gebruik maken van de mogelijkheid? Er is maar één hobbel; die zenders ervan overtuigen dat ze meer kunnen dan lol maken en daadwerkelijk nuttig kunnen worden.

 3. @anp rebel [2]: De term sexueel misbruik wordt steeds vaker in media genoemd. Hier een voorbeeld, waarvan je jezelf kunt afvragen hoe je het bericht moet plaatsen.

  Drie Nederlandse militairen verlaten leger na misdragingen bij ontgroeningsritueel.

  Eén scenario bij dit bericht luidt als volgt:

  Ontgroening is een ritueeltje om groepsbinding te kweken. Traditioneel krijg je dan de satanische (omgekeerde) versie van de mores in een groep voor je kiezen. Je leert dan op een indrukwekkende en snelle manier.

  Als je het artikel leest, gaat er kennelijk iets mis met de mores onder militairen. Mensen die zelf hebben gekozen voor een bepaald bestaan krijgen iets anders voor de kiezen dan wat je van militairen zou mogen verwachten.

  Als de smeden die een goed militair karakter zouden moeten kweken de weg kwijt zijn… dan hebben ze hun waarde verloren en zijn ze waardeloos geworden.

 4. Misinformatie komt van allerlei kanten. Ook van overheidswege.

  Hier een kritisch artikel over #metoo. De auteur heeft een punt: Wil je in discussie gaan, dan moet je weten waar je het over hebt.

  #metoo verwijst naar een zogenaamde verkrachtingscultuur:
  De westerse cultuur werd door Kathleen Richardson, een antropologe van de Montfort University, een verkrachtingscultuur genoemd. Een wetenschappelijke vaststelling.

  Sexuele misdragingen draaien om macht. Wie mee wil doen in een verkrachtingscultuur moet zich harden en van mishandelde een mishandelaar worden.

  Zo werd Jelle Brandt Corstius kennelijk gedwongen tot orale sex. Een probaat middel om dergelijke figuren de pas af te snijden is eens goed doorbijten. Je hebt die snijtanden niet voor niets. Wedden dat de betrokkene het nooit meer zal doen? 😀
  https://www.ad.nl/binnenland/brandt-corstius-boos-om-lacherige-reactie-voetbal-inside-op-seksueel-misbruik~a7065a2b/

  Ook wij zijn stevig genaaid, van overheidswege. Niet letterlijk maar figuurlijk. Onze reactie is logischerwijs stevig doorbijten 😉 Verziekte denkwijzen en ziekelijk gedrag moeten geëlimineerd worden, zo simpel is dat. Voor ons is de kop eraf. Nu de rest nog.

 5. Liegen, verdraaien en weglaten van onwelgevallig nieuws is de core business van de media.

Comments are closed.