Nadat D66 tijdens de formatie al akkoord ging met het afschaffen van het raadgevend referendum, verbood D66-minister Ollongren van Binnenlandse Zaken deze week zelfs een referendum over het afschaffen van het referendum. Het toont de ideologische armoede van de partij. Het is een status quo-club geworden zonder originele ideeën.

D66 is in de jaren zestig opgericht voor de democratisering van het Nederlandse politieke bestel. In de afgelopen vijftig jaar heeft de partij vrijwel niets op dat gebied bereikt. Het politieke bestel is nog hetzelfde als bij de oprichting. En veel ambitie om daar in de toekomst nog iets aan te veranderen is er ook niet, zo getuigt het besluit van Ollongren.

Het is daardoor onduidelijk wat het bestaansrecht van D66 is. Op de overige speerpunten verschilt D66 niet van de andere middenpartijen, hoogstens in retoriek. Voor meer Europese Unie zijn ook de PvdA, GroenLinks, CDA en VVD, al doet de laatstgenoemde partij voor de verkiezingen soms of dat niet zo is. Naar de bodemloze put van het onderwijs gaat al decennialang meer geld, en ook op economisch gebied heeft D66 geen bijzonder originele ideeën.

Daarmee is D66 een partij geworden voor mensen die niets willen veranderen aan de politieke koers van Nederland, op een paar kleine details na. Het is een grijze bestuurderspartij. Misschien wel de saaiste van het land, al is de concurrentie groot. Op werkelijk geen enkel fundamenteel punt denken D66’ers anders dan de rest van de politieke elite. Daarom is het ook zo vreemd dat de leden zichzelf zien als intellectueel en kritisch.

In verkiezingsslogans zegt D66 voor vernieuwing te zijn. Maar wie daarnaar op zoek is, moet toch echt ergens anders zijn.

Gale Boetticher

15 REACTIES

 1. D66 is de belangenvereniging voor ambtenaren die bij de andere pro-EU partijen niet aan de bak komen. De regenteske ouwe taart is net zo saai en zuur-arrogant als die veilingmeester. De laatste wil o zo graag nog een keer een belangrijk baantje zodat zijn naam in een geschiedenisboekje kan komen. Als iemand straks nog weet wie hij was…

  Het grappige is dat toen D’66 referenda wilde, werd het progressief en modern gevonden. Nu het forum van Baudet het initiatief heeft overgenomen is dat opeens “fascisme”. Ra ra, wat is er veranderd sinds 1966?

  Philosoof G&R Eigenwijs [2] reageerde op deze reactie.
  jaas [5] reageerde op deze reactie.

 2. “Het is een status quo-club geworden zonder originele ideeën.”
  Geldt dat niet voor alle politieke partijen wereldwijd?

  Moslims mogen dan geloven dat Mohammed de laatste profeet was, maar als dat waar is, is God (hersen- of mond)dood. En had Nietszche gelijk.

  Het gaat me hier niet om religie, maar als satan inderdaad altijd de beste liedjes had, dan kunnen we vaststellen dat creativiteit hersendood is. Of niet, dan kan ook. Wie een beetje creatief is moet zo ongeveer als profeet optreden, en profeten komen midden in het vuur van de strijd terecht. Op die manier wordt creativiteit ontmoedigd.

  Wat mij betreft; hou de moed erin. Wees creatief. Laat je niet muilkorven. Geloof dat het voor afgestompten onmogelijke in feite juist mogelijk is. Kwestie van creativiteit en intellectualiteit. In de juiste geest, met het juiste karakter.

  Om met de woorden van Native Americans te spreken: “Ug, ik heb gezegd” 😉

 3. Er is een groot verschil tussen hersendood of ontmoedigd zijn.

  Waar naast ook nog een verschil bestaat tussen bereidheid en de tegenkracht, onderdrukking. Wie tot burger is gebombardeerd is misschien tot van alles bereid, maar wordt onderdrukt. Islam betekent ‘onderwerping’. Er gaat op die manier veel rijkdom en waarde verloren, aan tirannie door regeringen. Die regeringen… mogen best het hoofd buigen voor een onvervalste hedendaagse profeet. Zo niet, dan kan het hen de nek kosten.

 4. Loop al een tijdje mee, stond eens in Woodstock, ja de créativiteit vloog je om je oren, zelfde in Nederland wat ooit progresief en vooruitstrevende was, is langzaam maar zeker over gegaan in de vorm van bank biltetten, ’t is een andere dimensie van créativiteit, daar valt geld maken onder, dat schilt alles af, voorbeeld een mooie vrouw wordt tot een sappige vagina gemaakt, een geest of intellect is daarbij niet nodig; tot op de kern die men wil, het internet maakt alle echte menselijke opstandigheid volkomen
  onmogelijk, men blijft rond gaan, in een niet bestaande wereld zonder echte créativiteit, D66 ontstond in een wat schreewerig Café Scheltema op de postzegelmarkt, jonge advocaten en journalisten, uit een wat studenticose wereld ontstond een partij, zonder politiek, ja Amsterdam was roerig toen, nu is het grotendeels bevolkt door de levende doden zo als Llohengren,
  groet Johannes

  Nico [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico [7]: Nico, weet je in wezen ben ik heel sentimenteel, kijk ieder mens heeft zijn Eigen huis, als een slak met minimale verschillen, maar toch voor de Kenner, is het eenvoudig te zien, ja de nieuwe huizen zijn als onze tijd, leeg van binnen en van buiten, jammer het kan voor het zelfde een mooiere vorm hebben, menselijker like the Hobbit !
  groet Johannes

 6. Het is hoog tijd dat het huidige D66 weer eens dit http://pubnpp.eldoc.ub.rug.nl/root/boek/d661966appel/ document leest dat aan de start stond van de partij. Iets meer dan 50 jaar geleden schreef men: Daarnaast moeten de mogelijkheden worden bestudeerd tot invoering van een met waarborgen omgeven vorm van referendum Men gebruikte het woord democratie of verbuigingen daarvan maar liefst 31 maal in een pamfletje van 8 pagina’s. Men stelde: Hoofdzaak is nu. in dit stadium, dat u, mèt ons, onderkent hoe noodzakelijk het is dat onze democratie vernieuwd en verjongd wordt

  D66 is een halve eeuw bezig geweest met haar missie. En deze week, deze week, wordt na alle overdrachten van bevoegdheden aan de EU wederom een stukje democratie weggemasseerd door D66…..

  Democraten 66 is dood, lang leve Regenten 66.

 7. De D 666 is inderdaad een interessante karikatuur van het verlaten originele beloftes. Eén mechanisme, meerdere manifestaties zoals (algemeen gesteld):

  – Trouwbelofte verwordt tot verstandshuwelijk of echtscheiding

  – Verlicht staatshoofd treedt aan, legt eed af en verwordt gelijkelijk tot tiran die deze eed schendt

  – Het originele doel van een organisatie wordt sluipenderwijs vervangen door het doel om de organisatie te handhaven, wat een doel op zich wordt

  In zo’n geval zijn er 2 mogelijkheden:
  1) Erkenning van ontsporing, diepe rouw dat dit heeft kunnen plaatsvinden en met volle overgave terug naar oorspronkelijke belofte
  2) Een abortus provocatus van het in stand houden van de schijn, eerlijk zijn, stoppen, op een ander terrein eerlijk verder

  Democratie betekent bestuur door een bevolking zelf. Dat is iets anders dan die bevolking in een dwangbuis van wet- en regelgeving stoppen, zodat potentieel gezonde levens vergiftigd en verstikt worden. Wat dat betreft was democratie vanaf den beginne een mislukt experiment, gedoemd te falen.

  Bij bijv. een minimale monarchie, model á la nachtwakersstaat, is er tenminste eerlijkheid. Een zeer beperkt aantal natuurlijke vrijheden zijn beperkt, voor de rest geniet je heerlijk van je vrijheid en ga je er wat van maken. Wat dan? Het staatshoofd wijst je de weg, reikt je gezonde kerninformatie aan. Dan krijg je het riedeltje waar de vroegere aristocratie kennelijk op aan stuurde, namelijk degelijk en gezond karakter, deugdzaam gedrag, leven, liefde, geluk, artistieke expressie. Niets mis mee. Een stuk beter dan de zwendeltjes en machinerie van nu.

  Nico [12] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.