- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Gespuis in huis, dankzij de overheid

Wegens verblijf in het buitenland verhuur ik mijn woning in NL. Mijn laatste huurder was een notoire wanbetaler. Ter leringh ende vermaeck hierbij mijn ervaringen.

Eerst heeft deze huurder het voor elkaar gekregen om op de zwarte lijst te komen bij alle sociale woningbouw organisaties. Dat is al een hele prestatie. Daarna moest hij zijn slachtoffers elders zoeken, de ‘vrije’ sector. Met vervalste documenten doet hij het voorkomen of hij voldoende inkomen heeft. Voor de sleuteloverhandiging is hij poeslief en is uitermate gelukkig dat hij in je woning mag gaan wonen.

Dan begint het gedonder. Dit is niet goed, daar zit een barst, deze ketel is niet recentelijk gekeurd, de vorige huurder had niet goed schoongemaakt etc etc.  Als goede verhuurder denk je dan: ok, laat ik coulant zijn en alles laten repareren teneinde een goede relatie te behouden.

Enfin, reparaties uitgevoerd, maar al heel snel wordt er te laat betaald.  Aanmaning de deur uit.  Reactie: ‘mijn salaris wordt wat later gestort door problemen bij werkgever’. Jaja, type ‘de hond heeft mijn huiswerk opgegeten’. Dan ruik je al onraad als verhuurder. Meteen een advocaat gebeld en die bleek deze huurder al 5 (!) keer uit een huis te hebben gezet.

Advocaat aanmaning gestuurd. Toen werd er wel betaald, maar minder dan afgesproken wegens ‘gederfd huurgenot’. Plots was er namelijk achterstallig onderhoud. Let wel, in de woning die hij pas nog had geïnspecteerd voor de huur aanving en die toen nog helemaal geweldig was. Spontaan vielen de tegels van de muur. U kunt zich wellicht voorstellen hoe het voelt om iemand in je huis te hebben die het moedwillig sloopt om zo een huurverlaging te forceren.

Toen uiteindelijk de huurachterstand meer dan 3 maanden was kon er pas een kort geding gestart worden. Nu is de rechterlijke macht een overheidsmonopolie maar ik moet bekennen dat dat toch vrij snel ging. Binnen een maand zitting en daarna binnen 2 weken moest de huurder ontruimen. Dat is toch een pluim waard. Aan de rechters ligt het dus niet, maar die moeten zich aan de wet houden en die wordt in Den Haag geschreven.

Waarom geef ik de overheid grotendeels de schuld voor de strapatsen van dit boefje? Ten eerste vraag ik me af waarom er geen zwarte lijst is waar dit soort figuren op staan. In een vrije samenleving zou er een (credit) rating systeem zijn waardoor mensen die zich netjes gedragen en zich aan afspraken houden zich goedkoper kunnen verzekeren, eerder en tegen lagere kosten zaken kunnen doen etc. Ten tweede is het natuurlijk belachelijk dat dit soort mensen beschermd worden door de wet. Verhuurders zijn ook mensen, misschien kunnen die wel net rondkomen van die huuropbrengsten. Het zijn niet allemaal vuige kapitalisten met een monocle en een dikke sigaar.  En zelfs als zouden ze dat wel zijn, als volwassen mensen dien je je aan afspraken te houden.  Pacta sunt servanda. Dus bij te laat betalen zou je eigenlijk meteen moeten mogen ontruimen. Boter bij de vis. Stel je voor dat als je werkgever niet meer betaalt je wordt gedwongen om door te werken. Nu moet je dus als verhuurder heel lang wachten, dure (want weinig concurrentie door licentie overheid) advocaat inschakelen en lijdzaam toezien dat je huis gesloopt wordt.

Dan blijkt deze huurder ook nog eens geen verhaal te bieden nadat hij veroordeeld is tot betaling van de achterstallige huur. Vele schuldeisers staan al in de rij en krijgen nul op het rekest. In een vrije/normale samenleving zou zo iemand de cel in gaan en moeten werken tot alles terugbetaald is.  Zo niet, dan krijg je meer van dit soort parasieten en blijft hij aan de gang. Hetgeen ook blijkt. Overigens denk ik dat dit soort personen al veel eerder zouden stoppen met dit gedrag doordat de voornoemde lagere rating hen het leven en handelen onmogelijk maakt waardoor ze al snel tot inkeer zouden komen voor het ultimum remedium van celstraf ingeroepen dient te worden.

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik zelf ook niet helemaal zuiver op de graat was vroeger (voordat ik libertariër werd). Ik huurde ooit een kamer en probeerde later via de huurcommissie en het puntensysteem een lagere huur te forceren. Niet zo netjes van mij, maar ik kan me nog herinneren dat ik dacht dat ik daar recht op had. Dat werd me aan alle kanten verteld. Ik kan me zo voorstellen dat veel mensen nog steeds met dat idee leven.

De wetgevers in Den Haag bedoelen het allemaal goed natuurlijk. Bescherming klinkt leuk maar het gevolg is dus dat mensen hun huis niet meer durven verhuren of alleen met heel veel borg en met een forse risico premie. Dus word je als goede huurder uit een huis beschermd. Good thinking Den Haag.

“Socialisme is net als in je broek plassen, eerst voelt het warm aan maar al snel wordt het koud en begint het te stinken”

Mika Sasukaza