Als je de media mag geloven, dan is het presidentschap van Trump één van de grootste rampen die we in de recente geschiedenis hebben meegemaakt. In werkelijkheid is dat zwaar overdreven. Vanuit libertarisch en klassiek-liberaal perspectief voert hij in veel opzichten juist beter beleid dan Hillary Clinton gedaan zou hebben.

Voor de duidelijkheid: Trump is niet libertarisch of klassiek-liberaal, en zal dat ook nooit worden. Maar als je hem vergelijkt met het alternatief, dan kunnen we na een jaar presidentschap concluderen dat hij het helemaal niet zo slecht doet. Op deze punten is Trump duidelijk beter dan president Hillary Clinton zou zijn geweest:

– hij is uit het Klimaatakkoord van Parijs gestapt. Daardoor heeft dat akkoord veel aan waarde ingeboet en hoeft de Amerikaanse belastingbetaler niet op te draaien voor allerlei miljarden kostende en onzinnige anti-CO2-maatregelen.

– hij verlaagt de komende jaren de belastingen aanzienlijk en heeft bepaald dat voor iedere nieuwe regulering er twee moeten worden afgeschaft. Dat is goed voor de Amerikaanse economie en zorgt voor meer economische vrijheid.

– ook na enkele schietpartijen heeft Trump zich een groot voorstander van vrij wapenbezit getoond. Met hem aan het roer is het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet niet in gevaar.

– de situatie in Syrië is onder het bewind van Trump gedeëscaleerd. Hij heeft de steun aan rebellen die tegen Assad vechten gestopt, wat de stabiliteit in het Midden-Oosten ten goede komt.

– Trump heeft de conservatieve rechter Neil Gorsuch als lid van het Amerikaanse hooggerechtshof benoemd. Gorsuch is voor een strikte interpretatie van de grondwet, waardoor uitbreiding van de overheid in de komende jaren lastiger wordt.

– Trump is nog altijd zeer politiek-incorrect. Door dingen te zeggen die hij van de social justice warriors eigenlijk niet zou mogen zeggen, doet hij veel goeds voor de vrijheid van meningsuiting.

– Trump blijft de mainstreammedia beschuldigen van fake news en partijdigheid. Daardoor geloven veel mensen de grote mediabedrijven niet meer en worden zij ontvankelijker voor (libertarische) alternatieven.

Helaas zijn er ook enkele belangrijke punten waarop Trump duidelijk slechter is dan Clinton:

– hij is geen fan van de Iran-deal en probeert deze te saboteren, waardoor de relaties met Iran ernstig kunnen verslechteren. Deze deal was juist één van de weinige goede daden van Obama en werd gesteund door Clinton.

– hoewel Trump op veel punten kapitalistischer is dan Clinton, is hij qua internationale handel een protectionist. Dat heeft al geleid tot (hogere) tarieven op enkele importproducten en is nadelig voor de economie.

Over sommige zaken, zoals immigratie, is het nog te vroeg om te oordelen.

Het is dus absoluut niet alleen rozengeur en maneschijn onder het presidentschap van Trump, en hij is zeker geen Ron Paul, maar na bijna een jaar presidentschap is er nog geen reden om te denken dat de wereld beter af was geweest onder Hillary Clinton. Op een aantal substantiële punten onderscheidt Trump zich juist in positieve zin.

Gale Boetticher

22 REACTIES

 1. We zitten gevangen in hun gedachten wereld, die van ons is ongedaan gemaakt.
  Lees henrymakow.com van vandaag, zal je begrijpen wat ik bedoel en voel, ik mis iets in onze samenleving, het gezamelijke beleven van vrede op aarde, in de mensen etc.

 2. @Zé [3]: Kan jij het stoppen dan, de Telegraaf van vandaag de afspiegeling van de Nederlandse samenleving, vol moord en doodslag, homo en lesbiënes gebeuren, geen woord over de winter feesten religeuse kerstmis etc. en niet per ongeluk, maar met voorbedachte rade, terwijl deze December feesten verankert zijn in ons denken en volks historie.

  Zé [8] reageerde op deze reactie.

 3. Geachte Gale Boetticher,

  Lees svp, new.euro-med.dk dan weet je precies hoe het er voorstaat met Trump, verlenstuk van het diepe zionistme via Soros gespeelt, een stroman !
  groet !

 4. Echt waar , aan deze zijde van het klavier , rollen wij over de grond van het lachen , laten we ( wij ?) , dan wel ik ( en geen ander ) , met vreugd vaststellen ……..dat het wijzer is ….om….wehhhh , yep om wat te doen !!!!!

  Donald Trump & Megan Mullally – Green Acres at the Emmys

  https://www.youtube.com/watch?v=AiZqFGLAeAc

  En wat dacht u hiervan…..mediageniek , nog zin in een hamburger ?…….of even wachten…..PIZZA !!!!!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=fgPxjDjAKyg

  Raimond V. [7] reageerde op deze reactie.
  Zé [9] reageerde op deze reactie.

 5. @johannes [4]: Beste Johannes,

  Naar mijn idee is dat wat el mens in de buitenwereld aantreft, een afspiegeling van zijn eigen binnenwereld.
  Dus hoe dat te stoppen?
  Wel, ga naar binnen.
  Alles begint bij ons zelf.
  Ik lees geen kranten, heb al 30 jaar geen liegbak meer die mijn geest vergiftigd met afschuwelijke berichten en luister nooit naar een radio.
  In de zo ontstane stilte tracht ik mijn eigen weg te vinden in het kleine wereldje waar ik in leef en tracht daarin het goede te doen.
  En geloof me, dat alleen al geeft veel innerlijke rust.
  Want ik ken zo’n gast als ene Trump niet en hoef hem ook niet te kennen.
  Want, wat schiet ik daar mee op?
  Ik weet inmiddels wel dat er een hoop nare dingen gebeuren, maar ik weet ook dat er veel moois is.
  Laat je niet gek maken, en tracht het pad van jouw hart te bewandelen.
  Er is geen goed en slecht, goed kan zomaar ineens slecht zijn en slecht goed.
  Het is maar net hoe je er zelf tegen aankijkt en hoe je ermee omgaat.
  Ieder mens creërt zijn/haar eigen werkelijkheid en de poppenspelers weten hoe ze de mens kunnen bespelen en weg kunnen houden van het creëren van hun eigen levens.
  Door ze constant jouw aandacht te geven, voedt jij hun gedachtes en niet die van jou zelf.
  Be Yourself,

  Groet,
  Zé.

  johannes [10] reageerde op deze reactie.
  Mrbleusky [21] reageerde op deze reactie.

 6. @Raimond V. [6]: Tis nog steeds een teken aan de wand dat politici en regeringsleiders niet gescreend worden op hun verstandelijke vermogens…..

 7. @Zé [8]: beste Zé, klinkt goed en heel plausible, maar je vergeet één ding, ze weten je toch te vinden, en dan word je langzaam ingesponnen als een, want zij zijn als spijders in hun web, maar goed begrijp goed jouw filosofie, kan dit zelf niet creéeren, vanwege mijn complexe familie omstandigheden, misschien later, maar op mijn leeftijd is dit ook weer twijfelachtig, groet Jenne

  • Nee, Jenne, ze weten me niet te vinden, want ze zoeken in de verkeerde richting.
   Ik kan wél mijn Zelf vinden, stapje voor stapje.
   Vrijheid zit in ons Zelf.
   Als we van mening zijn dat een ander daar verantwoordelijk zou zijn, leggen wij meteen die vrijheid in de handen van die ander.
   En laat dat nou net het probleem zijn.

   Maar ik begrijp jou ook, ik las over jouw gedachtegoed reeds op andere sites de afgelopen jaren.
   Ieder zijn/haar eigen waarheid, en samen de Universele waarheid.
   Streef naar het goede, wat het ook is.

   Zé.

 8. Trump is klassiek liberaal en Stalin was een pascifist.

  – uit het parijsakkoord, zodat je als een aso tokkie het milieu kan verkankeren . Hebzucht boven rationaliteit noemen we dat

  – trump spoort oorlog aan met Noord Korea.

  – lompe dingen zeggen, alleen maar omdat social justice mensen dan boos worden. Nou, dapper hoor, wat een legende, hij heeft SJW’s opgefokt

  – belasting verlaging voor de rijken, betekend verhoging voor de 99 procent

  _ stevige grensen , protectionisme en nationalisme

  Trump = gedegenereerd , corporatistisch fascisme…

 9. @Zé [1]:

  Precies ze. Alsof Trump iets met arbeiders te maken heeft , zzpers , of MKB. Nee, hij is net zo goed een spreekbuis van multi nationals , als Clinton zou zijn geweest. In de kern hetzelfde. Al zegt hij af en toe iets heel stoers, over pussy ofzo .

 10. Trump lijkt als een joker te zijn ingezet.
  Niet geheel toevallig wordt de joker in de Engelse taal een Trump genoemd.

  De Hollandse variant is Rutte.

  Weet je het even niet meer, dan zet je een joker in.
  Waarmee duidelijk is dat Trump een instrument is, net als Rutte.

 11. Als Trump het best goed deed zou hij alle troepen terugtrekken, waar dan ook ter wereld.
  Zou hij de Natives hun land teruggeven en luisteren en handelen naar hun levensvisies.
  Waardoor elke Amerikaan en de rest, zou kunnen leren de authentieke waarden van het leven te herstellen en in vrede en overvloed op een gelijkwaardige manier samen te leven.

  Gezien Trump de zoveelste acteur is uit het programma van de poppenspelers, zie ik dit soort dingen niet gebeuren.
  Dus, weg ermee.

 12. President Trump is volledig het tegenovergestelde van de vorige presidenten. De vorige presidenten waren gedrild in het opdreunen van de cliche uitspraken. Geen verkeerd woord, de juiste houding, de juiste toonzetting etc.
  Deze president is gewoon compleet anders. In vele opzichten staat daar een mens, waarschijnlijk op de verkeerde plek. Maar, dat is zijn eigen keuze geweest.
  Het punt is dat mensen een wereldbeeld en denkbeelden hebben van de vorige presidenten en dat als leidraad gebruiken. Maar, dit is gewoon een bedrijfsman. Waarschijnlijk krijgt hij zelden nee te horen en zijn opdrachten worden in zijn bedrijf gewoon uitgevoerd.
  Maar, een presidient is geen bedrijfsleider van een land maar, een ‘herder’ van mensen.
  Het zal mij niet verbazen als dat vooral zijn eigen bedrijf promoot in het buitenland. Net als de meeste politici, denkt hij vooral aan zichzelf dan het belang van de bevolking.
  Het hele politieke spectrum is corrupt, alleen het is nog niet ontdekt.

  Jaas [19] reageerde op deze reactie.

 13. @Easymoney [16]:

  nico en Ze. jullie snappen het

  anyway, de vorige president zeg je, easymoney, dan bedoel je dus Obama. Je maakt een karikatuur van het verzet tegen Trump

  Ik was/ben totaal geen Obama fan en zie democraten als een tergend slappe hap, ruggengraatloze nobody’s zijn het ( iets dat goed past als leiding van een roofzuchtig land )

  Maar dat maakt mijn nog geen Trump aanhanger

  Beide zijn gewoon troep, maar Trump is grotere troep, viezere troep

  Niet iedereen die Trump een stuk rottend afval vind ( miljoenen en miljoenen mensen ) Is een lliberal, een SJW, of een zeikerd. Zelfs jullie eigen achterban, zelfs libertariers en zelfs republikeinen zien in dat Trump vuilnis is, schimmelend, rottend vuilnis.

  Geef een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding

 14. Die zwischen den Zeilen Widerstand leisteten
  Damals
  Die sich zurückzogen in das Reich Beethovens
  Damals
  Und dann wieder herauskamen und immer noch schreiben
  Die heben jetzt mahnend die Stimme:
  “Maßhalten!”, sagen sie
  “Maßhalten, ihr Polizisten!
  Maßhalten, ihr Studenten!
  Maßhalten, ihr Exploiteure und Gouverneure!
  Maßhalten, ihr Arbeiter, Chinesen und Neger!
  Maßhalten, ihr Mörder!
  Maßhalten, ihr Opfer!”

  Der alte Notar Bolamus muss weit über neunzig sein
  Macht täglich noch seinen Spaziergang, trinkt Sonntags sein Schöppchen Wein
  Liest immer noch ohne Brille die Zeitung, die er seit jeher las –
  Aber nur noch die Todesanzeigen und er hat dabei seinen Spaß!
  Er kichert und kratzt sich in Greisenlust zwischen den Zehen:
  “Zu leben”, sagt er, “das muss man eben verstehen!”
  “Zu leben”, sagt er, “das muss man eben verstehen!”

  Ja, der alte Notar Bolamus, der hat das richt’ge Rezept
  Wie man so alt wie er wird und immer noch weiterlebt –
  Und er erzählt es am Stammtisch auch jedem, der’s hören will:
  “Das ist es”, sagt er, “alles ganz einfach, mit Maß und mit Ziel
  Und niemals, Verehrtester, irgendwas übertreiben
  Dann wird jedes Organ und alles in Ordnung bleiben!
  Dann wird jedes Organ und alles in Ordnung bleiben!”

  Ja, der alte Notar Bolamus hat so gelebt, wie er sagt
  Hat ein bisschen geraucht und getrunken, ein bisschen von allem genascht, ein bisschen an allem genagt
  Ein bisschen geschafft, ein bisschen gezeugt, ein bisschen Vermögen gemacht –
  Und manchmal ist er am Morgen sogar ein bisschen erschrocken erwacht!
  Ja, der alte Notar Bolamus hat nie etwas übertrieben
  Und darum ist er auch bis heut’ so gesund geblieben!
  Und darum ist er auch bis heut’ so gesund geblieben!

  Ja, der alte Notar Bolamus, der hat sich gut durch die Zeit gebracht
  Weil, er war immer ein bisschen dafür, und immer ein bisschen dagegen, und er gab immer acht!
  “Nur Auschwitz”, sagt er, “das war ein bisschen zu viel!”
  Und er zitiert seinen Wahlspruch: ‘Alles mit Maß und mit Ziel!’
  Ja, sein Urteil war immer sehr abgewogen
  Und darum ist er auch bis heute um nichts betrogen!
  Und darum ist er auch bis heute um nichts betrogen!

  Ja, der alte Notar Bolamus muss weit über neunzig sein
  Macht täglich noch seinen Spaziergang, trinkt Sonntags sein Schöppchen Wein!
  Und jetzt nehm’wer mal an, er kommt einmal dann doch zu dem, den er Herrgott nennt
  Eine Mischung aus Christkind und Goethe und Landgerichtspräsident –
  Und dieser, der tät’ ihn schließlich auch noch belohnen –
  Mal ehrlich, Kumpanen, wer von uns möchte da wohnen?
  Mal ehrlich, Kumpanen, wer von uns möchte da wohnen?

 15. @Zé [8]: Ik zou jou graag als koning hebben, maar snap ook heel goed dat je helemaal geen zin hebt om met een dure stropdas in een palijs te gaan zitten. Ijskoud, ik gun je koning te zijn op jouw terrein, en ik wil graag koning zijn op het mijne. Erfovername is prima, maar land is al snel te groot, hé.

  • Ik wil helemaal geen koning zijn, en geen pliesieagent, douanier, politicus etc;
   Al waar ik naar streef is mijn Zelf te zijn, goed voor mijn Zelf te zorgen en de ander met rust te laten.
   Een goede egoïst.
   Ik ben van mening dat als ieder één daar naar streeft, de meeste problemen de wereld uit zijn.

Comments are closed.