dinsdag, 5 december 2017
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Vulkaanschade

Al enige tijd vertoont de Gunung Agung op Bali verschijnselen die duiden op een
mogelijke grote uitbarsting.

De rookpluim die uit de vulkaan komt, bemoeilijkt, afhankelijk van de windrichting, op sommige dagen en uren het vliegverkeer.

Tot nu toe zijn circa 50.000 personen geëvacueerd die in kleine en grotere kampen wachten op meer zekerheid; niemand weet voor hoe lang. Dit veroorzaakt schade aan de Balinese economie.

De omvang van deze schade verbleekt echter bij de schade toegebracht aan de Balinese economie door de publiciteit die de vulkaan genereert.

Ten gevolge van deze buitenproportionele en angstaanjagende publiciteit hebben grote aantallen passagiers hun reis naar Bali geannuleerd. Qua kostenverhouding is het nu de beste tijd om Bali te bezoeken. De kans dat de vulkaan substantiële hinder zal veroorzaken is gering.

Hotels zitten op bezettingspercentages van tien of minder. Er is zelfs een groot aantal hotels waar het aantal gasten nul bedraagt.

Hugo van Reijen

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. ratio schreef op : 1

  Een jaar of 15 geleden was ik een keer op Bali, na de aanslagen. Het was rustig en ik merkte dat de armsten van de armsten wellicht de meeste ellende voor hun kiezen kregen. In hoop op werk waren ze naar Bali gekomen en toen konden ze berooid terugkeren.

 2. Pcrs schreef op : 2

  Wereldwijde vulkanisch activiteit kan wel eens voor temperatuurdalingen zorgen door al die SO2
  www.scientificamerican.com
  Dan komen de bibberende Europeanen weer naar Bali

 3. Nomen Nescio schreef op : 3

  Bedankt voor de tip. Misschien een goede plek om het winterweer te onderbreken. Als ik zin heb om vele uren te vliegen…

  Over winterreisjes gesproken, gaat er iemand naar Anarchapulco? Het lijkt mij op zich best grappig als het met de kosten niet uit de hand loopt. Maar kun je in Acapulco nog rond lopen zonder je prive-militie mee te nemen?

 4. Nico schreef op : 4

  Vulkaanuitbarstingen… een geduchte natuurramp. Levert schade op. Hoe meer bezittingen, hoe meer verloren gaat. Van oudsher worden vulkaanuitbarstingen gezien als een signaal dat de goden boos zijn op een bevolking. Het speelveld wordt dan geëgaliseerd om een nieuw begin mogelijk te maken. De lava zorgt kennelijk voor een vruchtbaarder grond.

  Het gaat nu om Bali. Kennelijk heeft de economie daar weinig substantie, want Bali drijft blijkens het bovenstaande op ‘zichzelf laten bekijken’ en die mogelijkheid goed zien te verkopen. Toerisme. Maar als het onderwerp dat mogelijk bekeken mag worden bijna in vuur en vlam staat… blijven de kijkers weg. Is dat schadelijk of juist een les zoals in “zorg dat je substantie krijgt, zelfredzaam wordt”?

  Economisch is het wat zwak om afhankelijk te zijn van de tijdelijke import van toeristen, zoals een museum, zonder in staat te zijn iets te exporteren. Vergelijk dat met rondreizende musea genaamd sofisten, toeristenattracties zoals in “Veronica komt naar je toe deze zomer”. Als leven afgestorven is ontstaat afhankelijkheid van wie nog wél leeft, zoals een publiek van museumbezoekers of toeristen.

  Naar animistisch gebruik is er ook een aloude metafoor geconstrueerd, die van een bevolking die als een vulkaanuitbarsting explodeert om een gecorrumpeerde heersende klasse te verwijderen.
  Deze rigoureuze actie is zoiets als de kosmos vervangen, deels of geheel. Het is maar net wat er nodig aan vervanging toe is; Een verse zon annex vorst? Een andere maan annex militair apparaat? Andere sterren die voor de verandering niet uit hun nek lullen? Of van dit model afstappen en een heuse innovatie in de sociale orde doorvoeren, nu de weg vrij is?

  Van dergelijke vulkaanuitbarstingen wordt het er meestal niet beter op omdat ze niet goed voorbereid zijn en daarom geen vooruitgang maar achteruitgang veroorzaken. Een voorbeeld van een gezonde beschaving die langzamerhand ongezond werd en later vervangen werd door een ongezondere beschaving, kopietje vanuit mijn notities:

  De beschaving rondom de stad Teotihuacan werd volgens hiërogliefen van de Maya’s de “plaats van de rietstengels” genoemd. Latere Azteken noemden deze beschaving de “geboorteplaats van goden”, zoals ook een gezin de geboorteplaats is voor mensen met een goddelijk bewustzijn. Een belangrijk kenmerk van deze beschaving was dat zij geen militair, maar een vreedzaam karakter had. De verwoesting van deze beschaving ging gepaard met verbranding van (uitsluitend) de woningen van de heersende klasse, wat erop duidt dat zij uiteindelijk ten onder is gegaan door karakterbederf van de heersende klasse.

 5. Nico schreef op : 5

  Misschien is een andere framing van de economie van Bali leerzaam:

  De huidige economie van Bali is kennelijk vooral gefundeerd op “bezig houden of beziggehouden worden” (toerisme).

  Dat is iets anders dan “zorg dat iedereen op individueel niveau substantie krijgt”. Het riedeltje waar de vroegere aristocratie kennelijk op aan stuurde, namelijk degelijk en gezond karakter, deugdzaam gedrag, gezonde sociale verhoudingen, leven, liefde, geluk, artistieke expressie. Niets mis mee.

  Een andere framing:
  Bali hanteert een model dat je een schaduweconomie kunt noemen. Het is een schaduw van wat het zou kunnen zijn en daarom afhankelijk van de productie (geldpers) en import van poen.

  In een gezonde economie kunnen mensen innerlijk waarde ontwikkelen zodat er gezonde sociale verhoudingen ontstaan en de technologie ‘poen’ veelal een overbodige ‘luxe’ is.

  Tsja… framing. Het is maar net hoe je iets neerzet. Dat is bepalend voor de zienswijze die vervolgens ontstaat.