Onder veel invloedrijke en succesvolle entrepreneurs is het libertarisme actief aanwezig. In deze serie zetten wij een aantal van hen in de schijnwerpers. Dit keer Johan Stael von Holstein. Een Zweedse ondernemer die IconMediaLab, LetsBuyIt.com en MyCube opgezet heeft.

Deze serial entrepreneur heeft tal van bedrijven in de markt gezet en ondersteunt via zijn investeringsmaatschappij IQube meer dan 100 start ups. Met MyCube gaf hij gebruikers van social media de mogelijkheid om hun eigen content te beheren. Helaas ging dit bedrijf in 2012 failliet.
Johan Stael von Holstein werd op 5 mei 1963 geboren in Halmstad, Zweden. Hij studeerde informatietechnologie, marketing management en international business aan verschillende universiteiten in Zweden. Hij begon zijn carriere bij het media- en financiële concern Kinnevik Group en richtte in 1995 IconMediaLab op en LetsBuyIt, een prijsvergelijkingsplatform.
In 2004 zette hij investeringsbedrijf IQube op en in 2008 MyCube. MyCube was een digitaal instrument dat gebruikers in staat stelde om eigenaar te zijn – en blijven – van hun eigen content.
Hij is een vurig aanhanger van de blockchain techologie en ziet die als revolutionairder en een grotere shake-up dan internet op zichzelf was. Verandering ziet Stael von Holstein als een constante en positieve ontwikkeling. Oude patronen en machtstructuren moeten kritisch bezien en verstoord worden. De mensheid zit sinds het allereerste begin in een constante stroom van verandering en ontwikkeling. Toch is er angst voor wijziging omdat die risico’s inhouden en de status quo en heersende macht bedreigt worden.
Een quote van Johan Stael von Holstein: ‘In alle landen waar het socialisme lange tijd heeft geheerst, is welzijn en welvaart naar de hel gegaan. Dit weet iedereen behalve bijna 50 procent van de Zweedse bevolking. Het zou zo eenvoudig moeten zijn om te begrijpen maar 75 jaar van socialistische propaganda hebben ze gehersenspoeld.’