Nederland is aan het vergrijzen. Enkele jaren geleden alweer voorspelden statistici dat in 2020 de helft van de bevolking boven de 50 zal zijn.

Politici vertellen ons dat dit een probleem is, en het kan best zijn dat ze daar gelijk in hebben. Ouderen zijn immers minder productief en doen vaker en langer een beroep op de gezondheidszorg. Tijdens het college Openbare Financiën dat ik voor mijn studie fiscaal recht moest volgen vertelde de docent dat statistisch gezien de helft van alle medische kosten die een mens in zijn leven maakt in de laatste zes maanden van iemands leven worden gemaakt. Dan snap je dat politici nerveus worden van een vergrijzende bevolking.

Het middel dat de politiek wil inzetten tegen de vergrijzing – beter gezegd: de kosten daarvan – is immigratie. Europa moet immigranten uit landen met een jonge bevolking halen. Het idee is dat deze mensen economisch productief worden en middels belastingen de benodigde middelen opbrengen om de vergrijzing te bekostigen.

Allereerst kun je de vraag stellen of het productief maken van immigranten wel gaat lukken in een gereguleerde economie als de Nederlandse. Nederland is immers een land met een bevolking die een sterke hang naar zekerheid heeft, een afkeer van dynamiek en eigenlijk in alle opzichten risicomijdend is. Ik moet de economische opbloei door immigratie daarom nog zien, maar dat even terzijde.

Belangrijker is de kortzichtigheid die uit de voorgestelde oplossing blijkt. Al die immigranten worden namelijk zelf ook ouder. Immigratie om de vergrijzing op te vangen leidt daarom op termijn tot nog meer vergrijzing. Dat zou dan tot nog meer immigratie moeten leiden – althans in de geschetste redenering – met als gevolg dat de bevolking van Nederland tot in lengte van jaren toe moet blijven nemen om de gevreesde vergrijzing voor te blijven. Alsof de druk op de ruimte in Nederland niet al groot genoeg is.

De vergrijzing gaat uiteindelijk vanzelf over, want mensen gaan ook een keer dood. Tot die tijd moet Nederland manieren vinden om te leven met een oudere bevolking. Dat kan door ouderen langer productief te houden in combinatie met een economisch beleid gericht op verhoging van productiviteit. Bevolkingspolitiek als pyramidespel is in geen geval een oplossing.

Paul Verhaegh

49 REACTIES

 1. @johannes [33]: Kwestie van perspectief. Ik heb ooit wat pampletten gelezen uit 1985, over het Herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland. Er was veel protest, er is een regering op de kwestie gesneuveld. Het belangrijkste argument was dat men na de Reformatie geen lieden op Nederlands grondgebied wenste te dulden die loyaal waren aan een buitenlandse macht (Vaticaan) en niet aan de Nederlandse regering.

  Is er iets nieuws onder de zon?
  Nu zou het islamitische Kalifaat (of zo) de bedreiging zijn?

  Laat me niet lachen.

  De grootste dreiging is nog wel dat mensen misleidende onzin en aperte leugens worden ‘wijs’ gemaakt. Zoals dat er niets mis mee is om ‘de baas te zijn’, sterker, dat het een voorrecht is om een ‘goede baas te hebben’.

  Nico [35] reageerde op deze reactie.
  johannes [37] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico [34]: Ja ’t is waar ze maken van mijn kont een kandelaar, dit werd er gezegt door de echte vrijdenkende protestanten, die wel in God geloofden maar niet op een goddelijke leest geschoeide wereldse macht, wat Rome was en voorstond.De Islam is nog een graadje erger, niks verdraagzaam, ik heb veel gereist en gezien waar dogmatische gemaakte mensen toe instaat zijn, geen intelligente geen afweging geen gezond objectief denken, alleen hun dogmatische fanatistische denken, heb het hier niet over geloven, want helaas daar zijn ze niet toe instaat, groet !

  Mrbleusky [38] reageerde op deze reactie.

 3. @johannes [37]: Heerlijk gelachen, wat je allemaal niet van een kont kunt maken. Ik heb aardig wat gereisd als zwerver met de hamer altijd bij me, en in de moslim-landen kwam ik alleen mensen tegen als ik, gewoon proberen de eindjes aan elkaar te knopen en lekker gezellig samen leven, religie was er gewoon niet. Is het misschien dat onverdraagzaamheid meer voorkomt in hogere kringen?

  johannes [39] reageerde op deze reactie.

 4. @Mrbleusky [38]: Nee wanneer het kwaad wordt opgeroepen, dat heet dogmatische beleving, en dan in welk land, en dan nog in welk gebied bevind je je, en in welke omstandigheden, verder mensen met een laag IQ zijn erg snel wrevelig, en gaan niet bij zich zelf te rade, maar réageren abrubt, snel in hun wrevel van afgunst, ze worden bespeelt, misbruikt, maar dat is niet onze zorg, wij hebben ons leven, en moeten proberen dat te behouden, en te beleven in vrijheid !

  Nico [42] reageerde op deze reactie.

 5. Hé Hé Mr Bleusky, this is him for you “” Trini Lopez “” IF I HAD A HAMMER all ofer this lands O Jé Jé lekker los in de heupen, bleu sky and so on, groet !

 6. This so jammer dat jullie alleen maar naar de Hippie music kunnen luisteren, maar niet het dagelijkse leven, van die kunnen proeven, god jé, wat zouden jullie je lekker voelen, warm en vol menselijk welbehagen, love and peace men , groet !

 7. @johannes [39]: Nou… Johannes… ik sluit me aan bij mrbleusky. Als je met gewone, eenvoudige mensen te maken hebt die misschien niet slim zijn, dan is er gewoonlijk niets aan de hand.

  Waaraan toegevoegd kan worden: De problemen beginnen pas wanneer mensen gek gemaakt worden. Op wat voor manier dan ook. Door bankiers, door handelaren, door politici, door predikers, kies maar. Waarom? Gewone, eenvoudige mensen zijn goedgelovig. Wat onbehoorlijk misbruikt wordt door een bepaald slag figuren.

  Als je het hebt over bevolkingspolitiek, dan is er ons inziens maar één weg om een einde te maken aan deze never ending story; gewone mensen wijzer maken. Met de juiste informatie, kerngezond. Daar worden ze weerbaar van. Dan krijgen misbruikers geen kans meer. Over immuniseren bestaan allerlei misverstanden.

 8. @Philosoof G&R Eigenwijs [43]: Het valt wel mee, welles nietes is niet veel meer dan het uitwisselen van welke verhalen we kennen uit beleving of verhalen. Ik kan duidelijk het verschil merken tussen een vrije en een geïndoctrineerde geest, iemand die wel of niet tv kijkt en kranten geloven wil, maar daar zijn geen scherpe grenzen aan, een cirkel-vormig spectrum van het pecentage-welles of nietis. Oftewel, in deze ben ik het niet met u eens..

  Mrbleusky [45] reageerde op deze reactie.

 9. Als je mensen nodig hebt voor bepaalde werkzaamheden kun je daarvoor geschikt personeel invliegen van over de hele wereld. Zijn ze ziek of niet meer nodig dan gaan ze meteen terug. Binnen een etmaal vlieg je de hele wereld rond.

  Maar dat mag dus niet. Er is voor gekozen om de slechtst denkbare immigranten te importeren, bergen geld te verspillen aan opleiding en integratie. Terwijl je dus gekwalificeerd personeel in zou kunnen vliegen.

  #mislukt_project (ook volgens Femke Halsema en Paul Rosenmüller die hun kinderen van de zwarte school haalden)

 10. Je moet ook geen Marokkanen gaan importeren als je de fabriek in Marokko kunt zetten. Want dat is gewoon veel efficiënter.

  Werkers uit Marokko importeren op 1,5 uur vliegen. Nog nooit gewerkt? Waar zijn ze dan mee bezig? Vergroting van de welvaartsstaat, uitkeringenlobby, stemvee voor links?

  • Zeker, de firma Heiploeg rijdt dagelijks op en neer naar Marocco om daar garnalen schoon te laten maken door telefonistes in een call center. Twee jobs voor die dames, voor één salaris natuurlijk.
   Vandaar dat die garnalen zo duur zijn.
   Dat de fa. Heiploeg daar in- en exportpremies van de EU voor vangen voor elke grens die ze passeren wordt er niet bijverteld.

Comments are closed.