Tijdens een politiek debat in Amsterdam vrijdag hebben de linkse partijen keihard de aanval geopend op Thierry Baudet. Hij werd daar door Pechtold & co weggezet als een racist. Deze beschuldiging is nergens op gebaseerd en bovendien gevaarlijk.

https://youtu.be/oxU3Sqe2pwY

De aanleiding voor de kritiek was dit keer een interview uit 2016 met Yernaz Ramautarsing, de nummer 2 op de FVD-lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Hij zei tegen Brandpunt het volgende over discriminatie op de arbeidsmarkt:

“Ik zou zeggen: racisme? Het gaat op de arbeidsmarkt om IQ. Door IQ-testen weten we het gemiddelde IQ van bevolkingen. En wat blijkt? Er is een verschil in IQ tussen volkeren. Dat is wetenschappelijk bewezen.”

“Dit doet mij geen plezier, eerder pijn. Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo. Je kunt iemand uit Syrië halen waar het gemiddelde IQ 84 is, en in Nederland plaatsen, waar het gemiddelde IQ 101 is. Die gaat dan inderdaad minder verdienen dan veel autochtonen. Maar is dat racisme? Nee, er is een verband tussen IQ en inkomen.”

Vervolgens zei Ramautarsing nog kort iets over dat Aziaten gemiddeld intelligenter zijn dan blanken en het daarom juist goed doen op de arbeidsmarkt. Dat is alles. Hij zei niet dat donkere mensen minderwaardig zijn, dat ze allemaal dom zijn of minder rechten zouden moeten hebben: nee, alleen dat uit onderzoek blijkt dat hun IQ gemiddeld wat lager is.

Toch is er nu enorme ophef over deze uitspraken. Baudet werd tijdens het debat continu voor racist uitgemaakt omdat hij niet expliciet afstand wilde nemen van wat Ramautarsing had gezegd. De FVD-leider had voorafgaand aan het debat laten weten dat dit een wetenschappelijke discussie is waarover hij geen uitspraken wil doen.

Nu is het prima als je het niet met Baudet of Ramautarsing eens bent en daarom met argumenten uitlegt wat er niet klopt. Dat is ieders recht. Maar het is zo gemakzuchtig om meteen de racismekaart te trekken. Daarmee vermoord je bij voorbaat al alle kansen op een normaal debat.

Bovendien is de beschuldiging werkelijk absurd. Als Ramautarsing nou een blanke skinhead was, dan had je misschien nog een vermoeden kunnen hebben dat hij een racist is. Maar Ramautarsing is zelf een zwarte Surinamer. En die zogenaamde racistische Baudet heeft hem één van de belangrijkste leden van zijn partij gemaakt.

Pechtold en Asscher weten dit allemaal, maar gaan toch door met hun beschuldigen over racisme. Dat is niet alleen een vals politiek spelletje, het is ook gewoon gevaarlijk. In het verleden is al gebleken dat er in Nederland een groepje extreem-linkse figuren bestaat dat geweld niet schuwt om vermeende racisten het zwijgen op te leggen. Janmaat en Fortuyn hebben dat aan den lijve ondervonden.

Zoals Ramautarsing het recht heeft om zijn uitspraken over IQ en de arbeidsmarkt te doen, hebben linkse politici het recht om FVD-politici uit te maken voor racisten. Dat is vrijheid van meningsuiting en moet ook zo blijven. Maar het valt te hopen dat Pechtold, Asscher en Klaver zelf beseffen dat dit geen fatsoenlijke manier van debatteren is. Het is gevaarlijk, en vooral heel erg kinderachtig.

Gale Boetticher

51 REACTIES

 1. Het voornaamste dat na het kijken van video’s over het debat blijft hangen is dat diverse partijleiders het holle SJW geschreeuw aan het overnemen zijn. Wat dat betreft is er een dieptepunt bereikt in de debat techniek van onze volksvertegenwoordigers. Baudet maakte de fout mee te gaan schreeuwen en tegen SJW verlies je dat, die beheersen het schreeuwen als geen ander.

  Voor de goede orde. FvD is niet racistisch en ook niet fascistisch. FvD is wel socialistisch, ze staan nog steeds een verzorgingsstaat voor. En de andere zaken waar de SDAP voor heeft gestreden.

  jaas [3] reageerde op deze reactie.

 2. Hou nou eens op met dat ‘gevaarlijk’ man

  Politiek is altijd gevaarlijk. Als ik in een linkse demo loop, loop ik ook gevaar. Ik met mijn ideeën loop ook gevaar. Gevaar uit hoek van de staat, of uit hoek van de fascisten.

  Daarnaast, die heilige Baudet heeft bewaking. Net als Wilders dat heeft. Als hij dat niet heeft, is hij super dom.

  Iedere politicus loopt enig gevaar, politiek is een gevaarlijk spel, de wereld is een gevaarlijke plek

  helaas.

  Baudet wordt niet gedemoniseerd en al zou hij gedemoniseerd worden. Recht je rug, wees niet zo zielig, doe niet zo zielig

  Iedereen wordt gedemoniseerd, door iedereen. Het is immers politieke strijd, niet een theekransje

  Daarnaast, wat die Nanninga, die lelijke vrouw, die Annabel Nanninga, van het FVD , wat zij allemaal zegt, op twitter. Dat kan zogenaamd wél allemaal. Zij schreeuwt over negers en joden en weet ik veel wat allemaal, wie er allemaal vermoord moeten worden. Maar dat is zogenaamd heel normaal

  Maar een kritiekpuntje op die Baudet en hij gaat meteen huilen

  Libertariers hadden toch hun eigen project, de LP, met Manders etc

  Waarom springt men in de bres voor die Baudet ?

 3. @Ratio [1]:

  Nee Ratio, de FVD is niet socialistisch

  De FVD lijkt sociaal economisch op de VVD, kortom, niet socialistisch……

  Je trekt het woord socialisme dan enorm uit haar verband

  Fascistisch ? Een beetje, niet full blown. Het is te verward, om écht fascistisch te zijn. Een echte fascist zou niet bij de rechters gaan huilen, een echte fascist zou er meteen op los gaan rammen.

  Racistisch, ja, het hanteert rassenleer, dat is wat we racisme noemen, de definitie van racisme.

  Zwart is dom, wit is slim, bladiebla

  Ratio [4] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [11] reageerde op deze reactie.

 4. @jaas [3]:

  Alle partijen in de huidige tweede kamer gaan verder dan wat de speerpunten zijn geweest van wat men vroeger zag als het rode gevaar. De SDAP. Ze had een aantal “kroonjuwelen”. Algemeen keisrecht, 8 uurse werkdag en een staatspensioen.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2016/05/ik-zou-bijna-stemmen-op-het-programma-van-de-sdap/

  Sindsdien is de verzorgingsstaat enorm uitgebouwd, en zijn de punten waar de SDAP voor streed, gemeengoed geworden. We zijn een socialistisch land, en we hebben socialistische partijen.

  jaas [10] reageerde op deze reactie.

 5. @ratio, FvD is niet fascistisch te noemen. Als je dat woord gebruikt voor deze partij dan adviseer ik toch eens de dikke vandalen na te slaan en de definitie op te zoeken. Tegenwoordig wordt iedereen die het niet eens is met de Liberale linkse politieke vertrutting van onze maatschappij weggezet als fascistisch en dan met name door de link liberale partijen zelf incl. de links liberale mainstream media. Daarmee heeft dit artikel wel degelijk een punt namelijk het slaat helemaal nergens op om FvD zo weg te zetten in de media sterkers zelfs, het sterk mij alleen maar om op FvD te stemmen.

  Ratio [8] reageerde op deze reactie.
  jaas [9] reageerde op deze reactie.

 6. Zo lang een man als Pechtold toch deel mag blijven nemen aan het openbare politieke leven, terwijl bewezen is dat hij gecorrumpeert is geworden, stopt voor mij alle democratie, ja juist wat dit dan ook mag zijn.
  Van de week met onze accountent gelunched, oude Spaans Joodse Marannos familie, hij zei dit, de zionisten kweken het anti semitisme, ze willen alle joden door angst gedreven naar Israel verbannen, want dat is wat het is volgens hem, de meeste Joden willen dit niet, zijn vaak gecultiveerde in hun land geziene inwoners, de zionisten zitten achter de grote stroom vluchtelingen, die ongewilt of gewild helpen het anti semitisme uit tedragen, en het europese IQ met een sneltrein vaart te verlegen, met alle bijkomstigheden van dien.
  De Nederlandse politiek is lang geleden al ontdaan van zijn waardigheid, het zich persoonlijk verrijken Kok, Bos, heeft lang geleden al zijn intré gedaan, om politiek te bedrijven heb je intelligentie nodig, niet boerenslim zijn, intègre zijn, en vooral weten waar je het over hebt, met een zekere gedragenheid !
  groet !

  gravatar [13] reageerde op deze reactie.

 7. @Jasper01 [5]:

  Je kan alles fascistisch noemen, als je wilt

  Feit is, Baudet associeert zich openlijk met de altright, sprak op de ijzerwake en had contacten met neonazi’s van de NVU. Wie is er geen fascist, maar blijft niet zo ver mogelijk van die bewegingen ? Welk persoon, dat geen fascist wilt zijn, gaat in zee met nazi’s ?

  Als je geen fascist bent, waarom zou je dan op de ijzerwake spreken, waar men de SS herdenkt ? Waarom, in vredesnaam ? Als ik geen communist ben, wat doe ik dan op het marxisme festival ? Als ik geen christen ben, waarom hou ik dan lezingen bij de EO jongerendag, over jezus ?

  Kortom, dat mensen hem fascist noemen, komt niet uit de lucht vallen

 8. @Ratio [4]:

  Een socialistisch land, dat bestaat niet echt

  Socialisme is arbeidersstrijd en is nooit in één land gekristalliseerd

  Socialisme is een voortdurend proces

  De sovjet staten waren niet socialistisch, alleen socialisme is socialisme. Een staking is socialisme. In de sovjet unie was dat verboden

  Nederland is gewoon een nationalistisch, kapitalistisch land, met wat sociaal-democratische invloeden, als erfenis van de 19de eeuw en de arbeidersstrijd.

  Dit artikel, dit moet je maar eens lezen

  https://globalinfo.nl/Recensies-enzo/de-utopie-van-de-zelfregulerende-markt

  Ratio [36] reageerde op deze reactie.
  Ratio [37] reageerde op deze reactie.
  Nico [39] reageerde op deze reactie.

 9. @jaas [3]: Volgens mij ging het over IQ. En niet over dom of slim. En ook niet per se over zwart en wit. Als je een IQ test afneemt, komt er wellicht uit dat een bepaalde score vaker gehaald wordt door bepaalde mensen. Maar daar kan je niet aan verbinden dat bijvoorbeeld zwarten of witten dom zijn. Alle katten zijn dieren. Maar niet alle dieren zijn katten. Zo hebben niet alle zwarten een hoog IQ, net zo min als alle witten dat hebben.

  jaas [13] reageerde op deze reactie.

 10. @Ratio [8]:

  Stel dat ik als jaas bij de ijzerwake ga spreken, tussen de kaalkopjes en de Hitlergroetende mannen , tussen de white power vlaggen, tussen de legerkisten en de bomberjacks

  Dan zou ik niet moeten huilen, als men mij fascist noemt……

  Stel ik spreek bij het marxisme festival, terwijl ik een rode ster op mijn pet heb en over de revolutie speculeer….

  Dan moet ik niet gaan huilen over dat men mij communist ziet.

  Stel dat ik belasting ( ik schreef per ongeluk ontlasting hahahaha)

  stel dat ik belasting ontduik en Ayan Rand citeer, dan moet ik niet huilen als men mij libertarier noem……

  Stel dat ik elke week naar de kerk ga en een altaar voor Maria in mijn huis heb, dan moet ik niet gaan huilen als men mij katholiek noem….

  Ratio [35] reageerde op deze reactie.

 11. @Bertuz [11]:

  Over IQ is veel geschreven

  Hoogbegaafdheid is bijv veel meer en veel minder dan IQ

  begaafdheid is sowieso meer dan IQ

  Ik vraag mij af, waarom begint hier daarover, überhaupt ?

  Waarom wil hij zo graag aantonen dat zwarten een lager IQ hebben ?

  Meestal lees je dat op het stormfront forum, of een ander nazi forum, waar ze dan theorieën hebben, over ras en wie er allemaal dood mag

  Niet zo gek dus, dat men dit uiterst vies vond, van die Baudet.

  Bertuz [38] reageerde op deze reactie.

 12. Mooie en domme discussie, het lijkt alleen te gaan over welk stempeltje op iemand gedrukt kan worden, en dat heeft totaal geen zin in een theater-stuk waarin ieder zijn rol speelt.IQ, EQ, ik denk dak maar wat meer hd-porno ga kijken, facisme, rasisme, sociaal zie ik al dertig jaar niet meer, maar sexisme is gelukkig gratis te vinden op internet, waarschijnlijk om iedereen al rukkend kalm te laten zijn. En afwachten.

 13. Het is weer zover, wij ons allemaal gek maken door de nummer 2 van de FvD, die toevallig ook nog toebehoort aan minderheidsgroep. Aangezien onze collectieve gekken, mensen uit minderheidsgroepen niet kunnen aanvallen, pakken zij de nummer 1 en deze is wit en man, gefundenes fressen dus.
  Heeft iemand ook maar het interview of artikel gelezen wat deze meneer zei?
  Ik wel, het redelijk genuanceerd, maar het is nu eenmaal een gevoelig onderwerp. Ik vraag mij eerder af wat de redenen van de nummer 2 van de FvD is geweest om dit onderwerp breed uit te meten? Misschien, lag zijn vrouw of vriendin met een afrikaan in bed, etc. Iets heeft hem getriggerd, en hoppa ellende.

  johannes [17] reageerde op deze reactie.
  Mrbleusky [29] reageerde op deze reactie.

 14. @Easymoney [16]: Ja dit spreekt mij aan, men vergeet te vaak de mens achter een politieke persoon, mensen blijven mensen hoeveel IQ ook, ja en dan zijn hun reactisch misschien wel veel heftiger, ook intelligente mensen kunnen enorme secreten zijn, groet !

 15. Jeetje en dan die discussie, goedkope afspiegeling van café Hoppe in zijn goeie tijd, jonge mensen, zonder echte ervaring, staan daar over zaken te discusseren, ja dat kan toch niet waar zijn, wat een goedkoop theater, en dan die smilende veilingmeester, Dettol luchtje om hem heen, om de organische ontbinding te verbloemen, nee hier kan ik geen vertrouwen in hebben, duidelijk geen klasse verschil ook geen echte politieke wil, maar goed onze samenleving is hier duidelijk een afspiegeling van !

  Mrbleusky [30] reageerde op deze reactie.

 16. @jaas [15]: Ook een liefdeloos theaterstuk voor en alleen voor het geld. Ik vind politiek al heel lang smeriger dan wat ik daar zie. Genaaid worden is in de porno gewoon duidelijk zichtbaar, de politiek naait ook maar zegt dat het nodig is of voor bestwil of zo. Stiekum, donker, met theater op tv voor wie nog volgen wil, ik al 9 jaar niet meer.

 17. Politiek…zo zonde van mijn tijd .. daar de uitkomst al vast ligt. U moet meer gaan betalen en krijgt minder rechten en meer plichten en…o ja..privacy inleveren want u heeft niks te verbergen. ondertussen zal Nl doorgaan met het schenden van de soevereiniteit van andere landen…gewoon omdat het kan!

  Mrbleusky [22] reageerde op deze reactie.

 18. @Mrbleusky [22]: die vervuiling word door derden opgeruimd…makkelijk toch..en als ze niet willen dan dwingen, drammen desnoods rammen…voor mij is het een poppenkast war ik verre van wil blijven…eerlijk, die Therry boeid niet.

 19. Sorry, redactie, dank je wel Gale, dat je niet zo streng als andré bent en het volgens hem of topic of taboe verwijdert, demonisering heeft me voor het eerst getraumatiseerd met het cpn in groningen, daarna ehh, janmaat, en toen Pim. Vele anderen ook, waaronder een goede plant. Hoe kan het toch godver dat iedereen het weet en al die onzin maar doorgaat?

Comments are closed.