Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken voert al enkele maanden actie tegen zogeheten fake news. Volgens haar zouden de Russen met nepnieuws de westerse politiek proberen te beïnvloeden. Maar nu blijkt onze Nederlandse regering zelf de grootste verspreider van nepnieuws te zijn.

Zoals iedereen inmiddels weet, had minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken de onzin verspreid dat hij Poetin persoonlijk in diens vakantiehuis had horen zeggen dat Rusland graag een aantal buurlanden wil inlijven. Onder druk van een journaliste van de Volkskrant moest Zijlstra begin deze week toegeven dat hij dit niet zelf gehoord had.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, kwam er vervolgens nog meer nepnieuws van de regering naar buiten. Vrijwel meteen na de Volkskrant-publicatie riepen premier Rutte en Alexander Pechtold dat Zijlstra slechts zei dat hij in Poetin’s vakantiehuis was om zijn bron te beschermen, en dat de informatie over Poetin wel degelijk klopte.

D66-leider Pechtold deed er zelfs nog een schepje bovenop door te zeggen dat Zijlstra tenminste zijn fout had rechtgezet, terwijl hij nog nooit een Rus was tegengekomen die dat ook had gedaan. Een nogal opmerkelijke generalisatie van een politicus die zich altijd uitspreekt tegen xenofobie.

Een dag later onthulde de Volkskrant dat Zijlstra er niet alleen niet bij was toen Poetin zijn uitspraken deed, maar dat ook de informatie zelf niet klopte. Zijlstra had de woorden van zijn bron, voormalig Shell-directeur Jeroen van der Veer, compleet verkeerd geïnterpreteerd. Poetin had nooit gezegd dat hij die buurlanden weer wilde inlijven.

Als Rutte en Pechtold eerst onderzoek hadden gedaan voordat ze hun mond opentrokken om Zijlstra te verdedigen, dan hadden ze kunnen weten dat ook de info over Poetin onjuist was. Een belletje naar de bron van Zijlstra was genoeg geweest om dit te ontdekken.

Iedere goede journalist weet dat je eerst de feiten moet checken voordat je iets naar buiten brengt. Iedere goede journalist weet dat je aan hoor en wederhoor moet doen. Maar Rutte en Pechtold hadden schijt aan deze principes. Zonder enig onderzoek gedaan te hebben riepen ze dat de informatie over Poetin wel degelijk klopte.

Hoe kan deze regering dan ooit nog geloofwaardig overkomen als ze het heeft over de bestrijding van nepnieuws? Iedere keer dat minister Ollongren de Russen nu nog van fake news beschuldigt, wordt ze vierkant uitgelachen. En Poetin lacht nog het hardst.

Deze regering heeft Nederland internationaal voor paal gezet. Daar verandert het aftreden van Zijlstra niets aan. Rutte, Pechtold, Ollongren en de andere politici die deze regering steunen of er onderdeel van uitmaken, zouden zich diep moeten schamen.

Gale Boetticher

38 REACTIES

 1. Het wordt echt tijd dat deze regering stopt, en plaats maakt voor iets wat op intelligentie en intégriteit is gebouwd, het verschil tussen wat onze jonge mensen, in de schaatssport laten zien, en wat onze regering voorstelt, is zo flagrant groot, dat je je afvraagt, hoe is dit mogelijk !, en dan die corruptie gezien en ongezien, want denk er om vriendjes van de USA uithangen, brengt altijd iets op, niet altijd tasbaar natuurlijk, maar bijvoorbeeld leuke eindcarrière baantjes, denk aan Kok en Bos, groet !

  Mrbleusky [2] reageerde op deze reactie.

 2. @johannes [1]: Misschien zijn er veel mensen depressief omdat ze zich schamen voor hun regering. Ik las vanmiddag een stuk waarin geschreven werd dat het hooghartig was van de regering, ik vind het meer laaghartig. Net als die text die ik hier es zag, dat het tijd is voor bovenzoek in plaats van onderzoek. Bovenvind. Inteligenten en integeren hebben vaak problemen op school omdat ze soms eerlijk en integer zijn.

 3. Eigenlijk is het dus allemaal prima wat er gebeurt, wie een kuil graaft voor een ander……
  Wat wij hier kunnen waarnemen, is dat hoe snel de leugen ook is, de waarheid achterhaalt hem wel.
  Laat ze maar doen, want door te trachten de waarheid te verbergen, vertoont deze zich juist.
  Er is geen reden ons hier enige zorg over te maken, alles gaat zoals het dient te gaan.
  No fear, just LOVE,

 4. “Rutte, Pechtold, Ollongren en de andere politici die deze regering steunen of er onderdeel van uitmaken, zouden zich diep moeten schamen.”

  Schaamte doet mensen wegkruipen of juist in beweging komen om zichzelf te corrigeren. Er is wel een juist ijkpunt voor nodig. Zonder dat geen schaamte (en onbeschaamd doorgaan), misplaatste schaamte of valse schaamte.

  Mrbleusky [12] reageerde op deze reactie.

 5. @Zé [8]: En nu weer in het avondlicht..Mooie dag ja, mooie douchevloer ook, weer nix om me voor te schamen vandaag. Blij dak geen politikus ben.

 6. Psychopaten kunnen zich niet schamen. Onvermogen, geen pluspuntje!!! Door hun schaamteloosheid baggeren deze hondsbrutale kern-krankzinnigen onverdroten door, waar normale mensen al lang hun smoelwerk niet meer zouden durven vertonen.

  Je zou bijv. maar een verzwegen SS/SA opa als Bernhard zur Lippe Biesterfeld hebben met alle gevolgen voor Nederland van dien…….

  ratio [24] reageerde op deze reactie.

 7. @Wie wat waar [4]: Rutte is zeer capabel. Hij heeft twee taken. Zorgen dat het kabinet de eindstreep haalt. En daarnaast een premier bonus proberen te verzilveren. De VVD lijkt zich tot de nieuwe machtspartij te hebben ontwikkeld waar je niet omheen kan voor een coalitie. En zijn kabinetten weten muv het PVV gedoogkabinet, toch min of meer de eindstreep te halen. Rutte is volgens deze maatstaven gewoon zeer succesvol.

  Al het andere is gewoon irrelevant voor machtspolitici. En tijdens de verkiezingen stemt met toch wel weer op hem, dat is keer op keer gebleken. Ik wou dat het anders was, maar Rutte is zeer capabel. Zeer bekwaam, ambitieus, en zeker niet dom en ook niet lui.

  Elles [25] reageerde op deze reactie.

  • Als stemmen enige ZIN had, was het al lang geleden afgeschaft.

   “Het maakt niet uit op wie U stemt, U stemt altijd op ons”
   J.Stalin.

 8. @Nico [11]: Klopt, de hele coalitie stond achter de leugens.

  Het lijkt er wel op dat de mensheid keer op keer in een samenleving gebaseerd op leugens vervalt. Of het nu samenlevingen zijn geweest zoals in Europa, met de joods christelijke traditie, die voor een deel op de leugen van god waren gebaseerd, of de huidige die gebaseerd is op de leugens van fractional reserve banking en de fictie van het algemeen belang.

  Mrbleusky [28] reageerde op deze reactie.

 9. @ratio [21]: Verkiezingen zijn niet eerlijk verlopen, in Boxmeer werden alleen de stemmen van de grote partijen getekd en in Nijmegen was er een groot te kort aan stembiljetten.

 10. Mark Rutte heeft volgens wikipedia bij Unilever gewerkt.

  Dat doet met denken aan het verhaal van Prometheüs die vuur uit de hemel (van de goden) wenste voor stervelingen. Vervolgens werd er gekeken wat hij op z’n lever had.

  Dat vuur uit de hemel lijkt telkens weer het karakter van koudvuur te hebben. Want het is gericht op constructies en technologie. Volgens geschiedenisboekjes ook op het – net als bij koudvuur en bijv. interim managers – amputeren c.q. decimeren van delen van bevolkingen. Bij koudvuur kan ik mezelf ook psychopathisch gedrag voorstellen. En koudbloedigheid. En met een stalen gezicht leugens verkondigen, doodleuk de waarheid verzwijgen.

  Toch kan het ook anders. Misschien waren figuren zoals Martin Luther King Jr. ook een soort vuur uit de hemel, maar dan geen koudvuur. Een warm vuur. Van een soort wat een bepaald slag figuren het vuur aan de schenen legde. Hartverwarmend voor de één, verschroeiend (á la ‘schaam je je niet?’) en daardoor reinigend of vernietigend voor de ander.

  Het is maar net waarvoor wordt gekozen. Voor ons geen ‘vreemd vuur’ in ieder geval, oftewel vuur waar een ongezonde filosofie achter zit. Fouten maken mag, zolang ze maar hersteld worden, maar stelselmatig een ongezonde, vergiftigende, verziekende richting in sturen… da’s over de grens van het aanvaardbare. Wat ons betreft.

  Het zij verre van ons om gelijk te willen hebben of om onze zin door te duwen. Helaas zitten ‘beschavingen’ anders in elkaar. Individuen worden op de korrel genomen om het gelijk te halen, de zin door te duwen. ‘Vreemd vuur’. Walgelijk.

 11. @ratio [24]: Ik begrijp uit 21 en deze reactie dat u de polietieke capabele dikhuiden complimenteert omdat ze als slavenhouders nog niet te hard slaan met de zweep. Hoe dik is uw huid ondertussen?

 12. @Mrbleusky [28]: Val Ratio niet te hard a.u.b.
  Een dikke huid en desnoods een zweep kunnen best nuttig zijn, zolang er maar een daadwerkelijk gezonde filosofie wordt gehanteerd!!!

  Een gezonde filosofie bevat geen leugens, mythes of sprookjes maar propageert de naakte waarheid. Vermoed ik, want dit drietal zijn toch vervuilende factoren die een cultureel klimaat vergiftigen en verzieken.

 13. @Mrbleusky [31]: Volgens dit artikel zitten leugens in diep in het bestuurlijke DNA gebakken. Als de staat wordt voorgesteld als een lichaam met (overheids)organen, dan is dat niet de naakte waarheid. Ook niet als gesteld wordt dat die ‘organen’ community services zijn, want een gedeeltelijke waarheid is nog steeds een leugen.

  Het bevreemd me nog het meest dat figuren die zich bedienen van dekmantels of rookgordijnen er een hekel aan hebben als ze de naakte waarheid bij anderen niet kunnen achterhalen, omdat die anderen hun voorbeeld volgen. In psychologie heet dat ‘projectie’.

 14. @Mrbleusky [28]: We zijn niet de communistische waarheid. We zijn geen propaganda. De trieste waarheid is dat Rutte zijn doelstellingen haalt. Daar ben ik niet blij om. Maar ik ga niet liegen omdat men dat graag zou horen. Of omdat men dat verwacht. Want dan zou ik niet beter zijn. Rutte heeft gewoon 2 kabinetten bijeen weten te houden, dat is zijn taak en dat doet hij goed want hij heeft resultaat. Niet leuk, wel de waarheid.

  Politiek is liegen. De eerste leugen is dat politici nodig zijn om van alles te regelen. Dan krijgen we een samenleving geleid door leugens. Dat is nu eenmaal we waarheid. En de beste leugenaars worden top politici.

 15. @Mrbleusky [31]: Rutte is capabel door de storm te varen omdat hij in het rustige middelpunt van de oorkaan zit. Capabele leugenaar, is dat een compiment? Het is een terechte constatering, precies ook wat ik bedoel. Hij weet de coalitie drijvende te houden. Door soms pionnen op te offeren en buiten de boot te zetten. Hij heeft intussen al een man of 8 tot 10 op deze manier eruit gezet. Waarvan de meesten vanzelf wel weer een duurbetaalde functie kregen. Dus die spelen het spel mee.

  Mrbleusky [36] reageerde op deze reactie.

 16. In Nederland worden bestuurders uit een pool van ca. 30.000 geworven.

  Baantjescarrousel.

  Wel interessant, lijkt op het plot van Altered Carbon. Daarin trekt het menselijke bewustzijn zo af en toe een ander lichaam aan, als een jasje. In de werkelijkheid trekken mensen een ander baantje aan, als een jasje.

  In Altered Carbon is er onderscheid tussen de dood en de ‘echte dood’ (Real Death, RD). Zo is er ook onderscheid tussen het einde van functioneren in een functie of functioneren in een loopbaan.

  Zo gaat dat met carrousel. Het is net een draaimolen waar sommigen in stappen en anderen uitgegooid worden om plaats te maken. Maar toch… past zo’n carrousel meer in een kermis dan in een serieuze beschaving. Want daarin besturen mensen zichzelf.

 17. @ratio [34]: Ja, nr 24, best wel gevaarlijk om zo veel macht te geven. Ik heb nooit macht gevoeld, ik heb die macht niet gegeven, en ik word wel eens moe van mensen die zeggen dat ‘we’ er zelf voor gekozen hebben. Er is geen we. De vlag op het vlaggeschip van nederland en alle andere landen is vervangen door de doodskopvlag van monsanto, de piratenvlag, en ze doen alleen nog aan moorden en plunderen. Een capabele crimineel blijft een crimineel, een leugen op zo’n belangrijke positie is een massa-misdaad, en ik vind mensen nogal graag in een slachtofferrol kruipen. Alsof ze verstoppertje spelen in de hoop dat de ellende aan hun deur voorbij zal gaan als de oorlog weer losbreekt. Rutte is schrikbarend capabel in zijn mafiose organisatie vind ik beter passen als je eerluk wil zeggen hoe het er voor staat. De offers die daarna een leuk baantje krijgen is heel wat minder als het complete volk opofferen aan afhankelijkheid van een criminele vervuilende organisatie. Wat mij betreft, ik ben negen jaar geleden in staking gegaan, en das een hoop werk, spannend omdat ik hun macht ken en weet dat die niets met mijn liefde te maken heeft. Ik nodig de hele bevolking uit in staking te gaan zodat dat piratenschip de storm es voelt die ze uitwaaien over het volk nu. Europa heeft niets meer dan waardeloze kennis, alles van waarde is weg naar lage-lonen-landen omdat rijken altijd alleen maar méér willen. Hoog tijd om rupsje nooit genoeg es te bestrijden.

  Zé [37] reageerde op deze reactie.

  • @Mrbleusky [36]: Je hebt geheel gelijk Bleu, we dienen de motor van deze krankzinnige wereld stil te zetten, en dan kunnen wij alleen zelf.
   Duidelijk beschreven door Ayn Rand in Atlas shrugged en toch lees ik daar op deze site nauwelijks tot niets over.
   De intelligentsia aan de samenleving ontrekkken en de motor stil zetten door in staking te gaan.
   Tracht je voor te stellen wat er gebeurd als men een week lang niet naar zijn werk gaat, een week lang geen boodschappen doet, een week lang niet de tank van de auto vult, maar gewoon een week uit vrije wil thuis blijft.
   Ik weet zeker dat de hele zooi in elkaar klapt, want zo fragiel is de afhankelijke sameneving nu eenmaal verworden.
   Men denkt afhankelijk te zijn van de roverhed.
   Maar het tegendeel is waar, die roverheid en haar poppenspelers zijn juist afhankelijk van het volk.
   Zo kwetsbaar is het systeem, het kan alleen maar bestaan als er genoeg deelnemers zijn.
   Maar zowat iedereen geloofd dat het niets uitmaakt er mee te beginnen de motor in zijn/haar eigen leven stop te zetten en het roer radicaal om te gooien.
   Jij en ik hebben dat wel gedaan en daarmee onze be-levingswereld drastisch gewijzigd. Het feit dat ondanks dat ik dat hier al diverse malen heb vermeld en dat daar geen reacties opkomen zegt mij eigenlijk al genoeg.
   Men wilt gewoon niet veranderen, wel over van alles en nog wat lullen, maar geen daden bij al die woorden voegen.
   Geeft niet, ieder zijn/haar weg.
   Vandaag een deel van de groententuinen bemest met 10 jaar gecomposteerde paardenmest, krijg ik gratis van een goede vriend hier, zoveel als we maar willen.
   De Moeder Aarde vruchtbaarder maken zodat we weer topklasse gewassen kunnen verbouwen.

   Be Free,

   Mrbleusky [38] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.