zondag, 18 februari 2018
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Deze nepnieuws-regering zou zich diep moeten schamen

Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken voert al enkele maanden actie tegen zogeheten fake news. Volgens haar zouden de Russen met nepnieuws de westerse politiek proberen te beïnvloeden. Maar nu blijkt onze Nederlandse regering zelf de grootste verspreider van nepnieuws te zijn.

Zoals iedereen inmiddels weet, had minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken de onzin verspreid dat hij Poetin persoonlijk in diens vakantiehuis had horen zeggen dat Rusland graag een aantal buurlanden wil inlijven. Onder druk van een journaliste van de Volkskrant moest Zijlstra begin deze week toegeven dat hij dit niet zelf gehoord had.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, kwam er vervolgens nog meer nepnieuws van de regering naar buiten. Vrijwel meteen na de Volkskrant-publicatie riepen premier Rutte en Alexander Pechtold dat Zijlstra slechts zei dat hij in Poetin’s vakantiehuis was om zijn bron te beschermen, en dat de informatie over Poetin wel degelijk klopte.

D66-leider Pechtold deed er zelfs nog een schepje bovenop door te zeggen dat Zijlstra tenminste zijn fout had rechtgezet, terwijl hij nog nooit een Rus was tegengekomen die dat ook had gedaan. Een nogal opmerkelijke generalisatie van een politicus die zich altijd uitspreekt tegen xenofobie.

Een dag later onthulde de Volkskrant dat Zijlstra er niet alleen niet bij was toen Poetin zijn uitspraken deed, maar dat ook de informatie zelf niet klopte. Zijlstra had de woorden van zijn bron, voormalig Shell-directeur Jeroen van der Veer, compleet verkeerd geïnterpreteerd. Poetin had nooit gezegd dat hij die buurlanden weer wilde inlijven.

Als Rutte en Pechtold eerst onderzoek hadden gedaan voordat ze hun mond opentrokken om Zijlstra te verdedigen, dan hadden ze kunnen weten dat ook de info over Poetin onjuist was. Een belletje naar de bron van Zijlstra was genoeg geweest om dit te ontdekken.

Iedere goede journalist weet dat je eerst de feiten moet checken voordat je iets naar buiten brengt. Iedere goede journalist weet dat je aan hoor en wederhoor moet doen. Maar Rutte en Pechtold hadden schijt aan deze principes. Zonder enig onderzoek gedaan te hebben riepen ze dat de informatie over Poetin wel degelijk klopte.

Hoe kan deze regering dan ooit nog geloofwaardig overkomen als ze het heeft over de bestrijding van nepnieuws? Iedere keer dat minister Ollongren de Russen nu nog van fake news beschuldigt, wordt ze vierkant uitgelachen. En Poetin lacht nog het hardst.

Deze regering heeft Nederland internationaal voor paal gezet. Daar verandert het aftreden van Zijlstra niets aan. Rutte, Pechtold, Ollongren en de andere politici die deze regering steunen of er onderdeel van uitmaken, zouden zich diep moeten schamen.

Gale Boetticher

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Politiek
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. johannes schreef op : 1

  Het wordt echt tijd dat deze regering stopt, en plaats maakt voor iets wat op intelligentie en intégriteit is gebouwd, het verschil tussen wat onze jonge mensen, in de schaatssport laten zien, en wat onze regering voorstelt, is zo flagrant groot, dat je je afvraagt, hoe is dit mogelijk !, en dan die corruptie gezien en ongezien, want denk er om vriendjes van de USA uithangen, brengt altijd iets op, niet altijd tasbaar natuurlijk, maar bijvoorbeeld leuke eindcarrière baantjes, denk aan Kok en Bos, groet !

  Mrbleusky [2] reageerde op deze reactie.

 2. Mrbleusky schreef op : 2

  @johannes [1]: Misschien zijn er veel mensen depressief omdat ze zich schamen voor hun regering. Ik las vanmiddag een stuk waarin geschreven werd dat het hooghartig was van de regering, ik vind het meer laaghartig. Net als die text die ik hier es zag, dat het tijd is voor bovenzoek in plaats van onderzoek. Bovenvind. Inteligenten en integeren hebben vaak problemen op school omdat ze soms eerlijk en integer zijn.

 3. schreef op : 3

  Eigenlijk is het dus allemaal prima wat er gebeurt, wie een kuil graaft voor een ander……
  Wat wij hier kunnen waarnemen, is dat hoe snel de leugen ook is, de waarheid achterhaalt hem wel.
  Laat ze maar doen, want door te trachten de waarheid te verbergen, vertoont deze zich juist.
  Er is geen reden ons hier enige zorg over te maken, alles gaat zoals het dient te gaan.
  No fear, just LOVE,

 4. Wie wat waar schreef op : 4

  En dan zei die waailap Rutte vorige week, dat hij in deze kwestie 2 keer een politieke inschattingsfout had gemaakt. Fijn die hij dat toegaf, maar zullen we zo’n incapabele malloot dan voortaan maar niet naar buitenland laten gaan of überhaupt zijn politieke handelingen beperken of afnemen? En dat noemt zich dan minister-president…..

  Zé [5] reageerde op deze reactie.
  ratio [21] reageerde op deze reactie.

 5. schreef op : 5

  @Wie wat waar [4]: Figuren als ene Rutte werden bij ons op het schoolplein in de ring gezet en effe flink in elkaar gerost.
  Waarschijnlijk hebben we toen toch teveel mededogen getoond en de job destijds niet naar behoren afgemaakt…

  Mrbleusky [6] reageerde op deze reactie.

 6. Mrbleusky schreef op : 7

  Ik wou de link in et woord lief plakken, weer mislukt..

 7. Nico schreef op : 9

  “Rutte, Pechtold, Ollongren en de andere politici die deze regering steunen of er onderdeel van uitmaken, zouden zich diep moeten schamen.”

  Schaamte doet mensen wegkruipen of juist in beweging komen om zichzelf te corrigeren. Er is wel een juist ijkpunt voor nodig. Zonder dat geen schaamte (en onbeschaamd doorgaan), misplaatste schaamte of valse schaamte.

  Mrbleusky [12] reageerde op deze reactie.

 8. Mrbleusky schreef op : 10

  @Zé [8]: En nu weer in het avondlicht..Mooie dag ja, mooie douchevloer ook, weer nix om me voor te schamen vandaag. Blij dak geen politikus ben.

 9. Nico schreef op : 11

  Volgens George Orwell is het in tijden waarin de leugen domineert een revolutionaire daad om de waarheid te spreken. De waarheid wordt dan ineens een wapen, geen hulpmiddel. En da’s jammer, hoewel noodzakelijk.

  ratio [22] reageerde op deze reactie.

 10. schreef op : 13

  @Mrbleusky [12]: Liegen of niet, de consequenties zijn immer consequent ….
  So, no worries.

 11. Mrbleusky schreef op : 19

  @Zé [18]: Nog één nachtje slapen, en dan lekker douchen. Goede nacht!

 12. Onno schreef op : 20

  Psychopaten kunnen zich niet schamen. Onvermogen, geen pluspuntje!!! Door hun schaamteloosheid baggeren deze hondsbrutale kern-krankzinnigen onverdroten door, waar normale mensen al lang hun smoelwerk niet meer zouden durven vertonen.

  Je zou bijv. maar een verzwegen SS/SA opa als Bernhard zur Lippe Biesterfeld hebben met alle gevolgen voor Nederland van dien…….

  ratio [24] reageerde op deze reactie.

 13. ratio schreef op : 21

  @Wie wat waar [4]: Rutte is zeer capabel. Hij heeft twee taken. Zorgen dat het kabinet de eindstreep haalt. En daarnaast een premier bonus proberen te verzilveren. De VVD lijkt zich tot de nieuwe machtspartij te hebben ontwikkeld waar je niet omheen kan voor een coalitie. En zijn kabinetten weten muv het PVV gedoogkabinet, toch min of meer de eindstreep te halen. Rutte is volgens deze maatstaven gewoon zeer succesvol.

  Al het andere is gewoon irrelevant voor machtspolitici. En tijdens de verkiezingen stemt met toch wel weer op hem, dat is keer op keer gebleken. Ik wou dat het anders was, maar Rutte is zeer capabel. Zeer bekwaam, ambitieus, en zeker niet dom en ook niet lui.

  Elles [25] reageerde op deze reactie.

 14. ratio schreef op : 22

  @Nico [11]: Klopt, de hele coalitie stond achter de leugens.

  Het lijkt er wel op dat de mensheid keer op keer in een samenleving gebaseerd op leugens vervalt. Of het nu samenlevingen zijn geweest zoals in Europa, met de joods christelijke traditie, die voor een deel op de leugen van god waren gebaseerd, of de huidige die gebaseerd is op de leugens van fractional reserve banking en de fictie van het algemeen belang.

  Mrbleusky [28] reageerde op deze reactie.

 15. schreef op : 23

  Als stemmen enige ZIN had, was het al lang geleden afgeschaft.

  “Het maakt niet uit op wie U stemt, U stemt altijd op ons”
  J.Stalin.

 16. ratio schreef op : 24

  @Onno [20]: politici moeten een dikke huid hebben. Best wel gevaarlijk zoveel macht te geven aan mensen die gedreven worden door ijdelheid, of machtswellust, en dit weten te koppelen aan een beperkt geweten.

  Mrbleusky [27] reageerde op deze reactie.

 17. Elles schreef op : 25

  @ratio [21]: Verkiezingen zijn niet eerlijk verlopen, in Boxmeer werden alleen de stemmen van de grote partijen getekd en in Nijmegen was er een groot te kort aan stembiljetten.

 18. Nico schreef op : 26

  Mark Rutte heeft volgens wikipedia bij Unilever gewerkt.

  Dat doet met denken aan het verhaal van Prometheüs die vuur uit de hemel (van de goden) wenste voor stervelingen. Vervolgens werd er gekeken wat hij op z’n lever had.

  Dat vuur uit de hemel lijkt telkens weer het karakter van koudvuur te hebben. Want het is gericht op constructies en technologie. Volgens geschiedenisboekjes ook op het – net als bij koudvuur en bijv. interim managers – amputeren c.q. decimeren van delen van bevolkingen. Bij koudvuur kan ik mezelf ook psychopathisch gedrag voorstellen. En koudbloedigheid. En met een stalen gezicht leugens verkondigen, doodleuk de waarheid verzwijgen.

  Toch kan het ook anders. Misschien waren figuren zoals Martin Luther King Jr. ook een soort vuur uit de hemel, maar dan geen koudvuur. Een warm vuur. Van een soort wat een bepaald slag figuren het vuur aan de schenen legde. Hartverwarmend voor de één, verschroeiend (á la ‘schaam je je niet?’) en daardoor reinigend of vernietigend voor de ander.

  Het is maar net waarvoor wordt gekozen. Voor ons geen ‘vreemd vuur’ in ieder geval, oftewel vuur waar een ongezonde filosofie achter zit. Fouten maken mag, zolang ze maar hersteld worden, maar stelselmatig een ongezonde, vergiftigende, verziekende richting in sturen… da’s over de grens van het aanvaardbare. Wat ons betreft.

  Het zij verre van ons om gelijk te willen hebben of om onze zin door te duwen. Helaas zitten ‘beschavingen’ anders in elkaar. Individuen worden op de korrel genomen om het gelijk te halen, de zin door te duwen. ‘Vreemd vuur’. Walgelijk.

 19. Mrbleusky schreef op : 27

  @ratio [24]: Ik begrijp uit 21 en deze reactie dat u de polietieke capabele dikhuiden complimenteert omdat ze als slavenhouders nog niet te hard slaan met de zweep. Hoe dik is uw huid ondertussen?

 20. Nico schreef op : 29

  @Mrbleusky [28]: Val Ratio niet te hard a.u.b.
  Een dikke huid en desnoods een zweep kunnen best nuttig zijn, zolang er maar een daadwerkelijk gezonde filosofie wordt gehanteerd!!!

  Een gezonde filosofie bevat geen leugens, mythes of sprookjes maar propageert de naakte waarheid. Vermoed ik, want dit drietal zijn toch vervuilende factoren die een cultureel klimaat vergiftigen en verzieken.

 21. Nico schreef op : 30

  Ha ha… de waarheid kan aankomen als zweepslagen. Striemend, pijnlijk. Voor leugenaars is stug volhoudend de waarheid aanhoren als afgeranseld worden. Niet lief, niet leuk, wel noodzakelijk.

  Mrbleusky [31] reageerde op deze reactie.