Lang leve de 60, de 100 en vooral de 150 Watt lampjes. Toen het gloeilamp verbod in ging heb ik nog even ingeslagen. Ook nog even snel een 1400 Watt stofzuiger gekocht voor die verboden werd. Ik betreur alleen dat ik niet tijdig een extra nieuwe wasmachine heb aangeschaft voor de eco terreur toesloeg.

 

 

 

 

30 REACTIES

 1. Mooie voorraad. In mijn woonplaats is de gloeilamp nog steeds te koop. Ik ben inmiddels op led lampen overgeschakeld. Of ze de beloofde levensduur gaan halen, betwijfel ik. En de verliezen die led oplevert in het net komen uiteindelijk toch in de kWh prijs terug. Resultaat dure stroom, dure lampen, geen of nauwelijks milieuwinst.

 2. Of je minder CO2 uitstoot mag beschouwen “als beter voor het milieu” is overigens ook nog maar de vraag. Vaak wordt dat als synoniem gezien. Een apk goed gekeurde auto is niet hetzelfde als een goede auto, alhoewel mensen dat wel vaak zo zien.

 3. Ik heb ook nog een voorraadje gloeilampen (zijn geloof ik nog te koop in Duitsland als warmtekogels of -bollen) al ben ik ook overgestapt op LED verlichting. Watt zegt lang niet alles. Sinds een paar jaar heb ik een stofzuiger van 700 Watt en dat ding doet het net zo goed als zijn voorganger die minstens 2000 Watt gebruikte.

  Je punt staat. Ik geloof dat alle huishoudens bij elkaar nog geen 20% van het totale energieverbruik zijn maar krijgen wel 99% van het overheidsgedram op hun bord.

  Ratio [5] reageerde op deze reactie.

 4. In het stookseizoen heeft een gloeilamp even veel rendement als een ledlamp, de verwarming hoeft iets minder hard te werken.

 5. @Ratio [5]: Als het om energiebesparing gaat heeft Bertuz groot gelijk.
  Echter de besparing is er voor de leveranciers, NIET bij de verbruikers, namelijk ze hoeven minder te leveren tegen wel hogere energietarieven, dus meer winst en verlies voor de verbruikers.
  Anders worden de aandeelhouders ontevreden.
  Daarbij zijn led lampen een stuk duurder, geven na een jaar nog maar de helft licht en het licht wat ze afgeven schijnt slecht voor onze ogen te zijn.

  Hoe zit het trouwens met de energiebesparing van die groeilampen in de kassenteelt, b.v.?

  Ik heb zo’n 50 lampen in de boederie hangen, dat ga ik nooit terugverdienen met de aanschaf van led lampen.

 6. Ik heb toen bekend werd hoe schadelijk spaarlampen kunnen zijn gloeilampen ingeslagen voor de rest van mijn leven. Dat zijn er best veel. En na het verbod kwamen er gloeilampen voorbij met een veel langere brandduur, extra stevig, die heb ik toen ook maar gekocht, te weinig achteraf.

  Problemen met de ‘zuinige’ wasmachine zijn eenvoudig op te lossen door de trommel maar half vol te doen.

  Om een automotor uiterst zuinig te krijgen is veel techniek nodig onder de motorkap. Die techniek is zwaar, en doet het verbruik toenemen. En als het kapot gaat is reparatie duur, en kun je de auto beter weg doen.

  Misschien was iets minder zuinig uiteindelijk zuiniger geweest.

  • Onze 31jaar oude Benz, rijdt na een 1/2 miljoen km’s nog steeds 1:15; kijk, da’s pas duurzaam.
   12 x de wereld rond met dezelfde auto, met dezelfde motor.
   Compleet van de pot gerukt is het mensen onmogelijk te maken dit soort auto’s te rijden met een houderschapsbelasting van bijna 1600 euro/jaar en ze zo te dwingen moderne auto’s aan te schaffen waar je zelf niets aan kunt doen.
   Hoe zat dat nou met dat betere milieu wat bij jezelf diende te beginnen en wat je thans compleet onmogelijk wordt gemaakt?
   Express de branstofprijzen omhoog schroeven en mensen zo te dwingen elektriesche auto’s aan te schaffen waarvan de meeste energie verbruikt wordt om al die accu’s de weg over te sleuren en na enige jaren allemaal vervangen dienen te worden?
   Ik word bijna ziek van al dat gedwing, van al die foute concepten die slechts de poppenspelers nog rijker gaan maken,de poppen nog armer en de Moeder Aarde van al haar grondstoffen beroofd en vernield.
   Electra kan simpelweg constant gratis worden opgewekt door turbines in de zee te plaatsen zoals in Noorwegen.
   In plaats daarvan wordt gans Europa volgestouwt met windmolens die alleen maar op subsidie draaien.
   De zon geeft op één dag genoeg energie om daar de gehele wereldbevolking een jaar mee van energie te voorzien.
   Wanneer gaat het Licht echt branden?
   Wij worden constant genaaid en beroofd, gewoon omdat we het toelaten.

   jhon [9] reageerde op deze reactie.
   Philosoof G&R Eigenwijs [11] reageerde op deze reactie.

 7. Ja heerlijk, helaas waar jullie het overhebben, weet ik niets van af, ben ook niet nieuwsgierig hier naar, we hebben vaak kaarsen branden of onze oude olie lampen, de pitten kopen we in Barcelona,
  mijn opel Olympia heeft de geest gegeveb, hij was van 1962, nu dus noodgedwongen met de Saab 9000, ook net 20 intig jaar oud, goedkoop in alles behalve benzine, maar heel veilig en comfortable,
  we hadden er twee, maar mijn dochter is zeker de dood ontsprongen bij het grote ongeluk, waarbij de Saab het leven liet, totaal los, maar mijn dochter had geen schrammetje, dat noem ik een automobiel, ja leven is een kunst, de levenskunst genaamd,
  ja helaas de overheid heeft schijnbaar zijn verstand verloren, maar ik mag weer een stuk land verkopen om een huis op te bouwen, dat spekt de familie koffer weer een beetje, ja moet wel op hem stemmen natuurlijk, bedoel de burgervader, geen kwaaie rakker, mensen met veel lampen branden, is vaak niet helemaal pluis, cannabis en zo on, stofzuigen, het is een Nilfisk nog uit onze Engelse tijd, dus toch 35 a 40 jaar oud, wel veel plakband, de zielepoot zit zo gezegt onder de plijsters, maar zuigt nog steeds heel goed, ja duurkoop is vaak goedkoop, groet !

 8. @Zé [8]:
  Het dwingen als zodanig, is een form van on genuanceerde discriminatie, dat niet in onze democratie past!

  De discriminatie ontstaat uit, het het aannemen van een data:
  En dan zonder onderzoek, een afkeur; Geven!
  Onder het mom, dat het wettig is!

  Een onderzoek in deze,zou terecht zijn!
  Met het doel,dit soort zaken uit te sluiten!
  Voor NU en in de TOEKOMST!

  Ook bewijst een televisie uitzending, door medewerking, dat het niet onpartijdig is, in politiek gevoelige onderwerpen!

 9. Zo’n wolfraam lamp gaat dus niet stuk brand eeuwig het was meneer philips die daar wat op vond want dat kon dus niet.Wat deed meneertje philips? Hij verontreinigde de wolfraam zodat die toch verbrandde(de hoeveelheid verontreiniging zorde voor de hoeveelheid branduren) en voila philips Einhoven is geboren.

  Daar is meneertje eigenlijk rijk mee geworden,de boef! In de jaren viftig kon je gewoon tegen een meer prijs pure wolfraam lampen kopen en dat deed je natuurlijk eenmalig want gingen niet stuk.

  Yep ze bestaan en branden nog!

  Hier koop ik mijn gloeilampen https://www.lampdirect.nl/gloeilampen en ze worden geimporteerd als zijnde “plafondverwarmingbollen” want gloei lampen ist verboten van brussel maar plafondverwarmingsbollen a 60 watt mag wel.

  Zé [14] reageerde op deze reactie.
  Mrbleusky [15] reageerde op deze reactie.

  • @doc [13]: Yep Doc, had vanmiddag nagenoeg hetzelfde geschreven maar niet geplaatst.
   Maar het gaat nog wat verder, de led lamp light emiting diode, bestond reeds in 1965, uitgevonden door een broer van Frits Philips, maar die was daar niet erg tuk mee, dus heeft hij dat tot een paar jaar geleden tegen weten te houden.
   Weet ook dat Philips één van de grootste wapenfabrikanten is in de wereld.
   En dan ook nog het lef hebben met vrachtwagens rond te rijden met de tekst: ‘Let’s make things better’, wat dus impliceerd dat ze voorheen de zaak altijd genaaid hebben……
   Mijn ouwe werkte voor hen, ik weet er alles van.
   Tuig van de richel.

 10. -De industrie in Nederland gebruikt 40 keer zoveel stroom als alle huishoudens bij elkaar.
  -Een ledlamp is slecht voor het milieu: in de led zitten schadelijke stoffen, evenals in de elektronica die in de lamp is ingebouwd. Verder bestaat de lamp uit schadelijker en meer materiaal dan een gloeilamp. Het kunsststof kan o.a. bisfenolen (hormoonverstorend) en vlamvertragers (broomverbindingen die de schildklierwerking kunnen aantasten) bevatten. Zouden de milieugekkies en politici dit weten of door slaafse volgzame domheid dit niet een snappen of willen snappen?

 11. Krankzinnige wetgeving trouwens over het vermogen van een stofzuiger, want hoe vaak gebruik je die?
  De hele dag?

  Nicola Tesla draait zich dagelijks om in zijn graf bij het aanschouwen van het huidige energie be-lijdt.
  Zijn visie was namelijk het verstrekken van Vrije energie voor iedereen.
  General motors was het daar niet zo mee eens, zie de resultaten.
  Maar ja, wie is John Galt?

  Gerard [18] reageerde op deze reactie.

 12. Tsja.. lampen. Er zijn verschillende soorten lampen. De evolutie daarvan gaat geen gezonde richting in. Vanaf een olielamp via gloeilampen richting LED- en spaarlampen. Opvallend; na de gloeilampen werd verlichting duurder en killer. Jammer dat de 15 Watt peertjes, die als aangename sfeerverlichting konden dienen, niet of nauwelijks meer verkrijgbaar zijn. Een goede peer schept een goede atmosfeer in een woonkamer ?

  Kennelijk gaat het bij lampen om effectiviteit. En ze mogen niet te warm worden, zoals een olie- en gloeilamp. Dat wordt ‘verlies’ genoemd, maar je zou evengoed kunnen stellen dat het winst is. Wat is er mee mis om behalve te verlichten ook te verwarmen? Vroeger was dat normaal, de norm. We hebben genoten van een olielamp die bij electriciteitsuitval behalve licht ook warmte gaf.

  Als je lampen als beeldtaal inzet, dan heb je ineens een leerzame verhalendoos beschikbaar. Bijvoorbeeld hier ouders als schier magische fietslampjesfabriek. Verwarmende lichtjes die zichzelf vermenigvuldigen. Klein maar dapper.
  Geen gekke gedachte, want van nature werkt het zo. In de analogie van een gloeilamp zijn ouders in als een wolfraam gloeidraadje, van nature puur, het glas hard en onbreekbaar. Ouders beschermen hun kinderen als wolven in een roedel, duurzaam. De grens tussen een individueel gezin en de rest van de wereld is misschien wel vrij doorzichtig, maar ook hard en desnoods statisch geladen, als een krachtveld dat anderen kan opladen en opwarmen maar waarvan je desnooods ook een opdonder kunt krijgen. Mooie metafoor, een ode waard. Althans, afhankelijk van de mate van puurheid en daarmee kracht.

  Hierbij moet opgemerkt worden dat puur wolfraam niet in het belang van industriëlen is, evenmin in het belang van een sociale orde, een collectief. Puurheid wordt ‘dus’ vervuild met collectiviteitsdenken. Reeds eeuwenlang worden individuele mannen en vrouwen tegen elkaar uitgespeeld met genderrollen. Reeds eeuwenlang worden individuele ouders en kinderen tegen elkaar uitgespeeld om ervoor te zorgen dat de ouders vooral als broedkippen dienen en hun kinderen brave (belasting-, loon- en/of schuldslaven) worden. De filosofie van allerlei beschavingen stond nooit gezonde individualiteit toe, in de analogie van de gloeilamp nooit puur wolfraam, nooit hard glas, nooit een krachtig krachtveld. En precies dat is het begin van veel ellende. In plaats van te streven naar gezondheid, puurheid, werd vervuiling geïnjecteerd. En vervuiling.. verziekt en verzwakt. Niet vreemd dat daar allerlei ellende uit groeit. Goed voor technologie, maar niet voor gezonde sociale verhoudingen.

  Van nature is energie vrij, om de analogie van Nikola Tesla erbij te pakken. Met de individuele man vrouw (ouders) als een circuit, waar een bepaalde energie in opgewekt wordt, circuleert, waarvan uitgedeeld wordt. En een individueel gezin als een grotere ring, een groter circuit. Filosofisch zou er een ode gebracht moeten worden aan dergelijke circuits, voor zover puur en daardoor krachtig. Het mooie daarvan is dat natuurlijke processen een natuurlijke evolutie aandrijven, die een overvloed genereert waarvan uitgedeeld kan worden. Vrije energie om te verlichten, te verwarmen, te versterken. ‘Beschavingen’ hebben daar echter een broertje dood aan, want alle energie dient bepaalde circuits (elites) te dienen. Niet vrij maar gereguleerd, om te kunnen afromen en meeprofiteren.

  Nico [21] reageerde op deze reactie.

 13. @Nico [20]: De laatste alinea demonstreert hoe een begrip geperverteerd kan worden.

  Nikola Tesla had het over vrije energie. Wat bedoelde hij ermee? Vrije energie zoals ik omschreef, of ‘vrije energie’ zoals in quantumfysica waarbij elites zich vrij achten om energie uit een ‘andere dimensie’ te oogsten? Die laatste energie is bepaald niet vrij, alleen wordt de tol door anderen betaald. En da’s goedkoop.

 14. nog een adres: https://www.gloeilampgoedkoop.nl/gloeilampen/kogel-gloeilampen.html je kan alles bij hun kopen Nico 15 watt in alle kleuren soorten en maten, wil je 7 Watt dan hebben ze die ook.

  Ze hebben letterlijk alles wat je vroeger bij de Hema zag liggen of de Blokker en AH. Het meeste komt uit uit de oostblok landen die hebben dikke schijt aan die AL Gore mafia.

  Over de gore mafia gesproken de globale zee temperatuur is weer wat lager en gaat maar door, dit jaar nog net geen Elfsteden maar volgend jaar wel en het jaar daarop over de waal rijden waar je ook wil.

  Nico [24] reageerde op deze reactie.
  Gerard [27] reageerde op deze reactie.

 15. @doc [23]: Hartelijk dank voor deze tips! Was even de terminologie kwijt, maar het peertje wat ik noemde heet kennelijk een kaarsgloeilamp. En het bolletje een kogelgloeilamp. Leuk bedacht, die termen.

  Wat jammer dat er tegenwoordig vooral LED- en spaarlampen verkocht worden. Liever de gloeilamp. En nóg liever de olielamp of haardvuur. Het lijkt wel of hoe verder je in de tijd teruggaat, hoe aangenamer de sfeer wordt.

 16. @Gerard [22]: Omdat ikke (sorry) godver wel mijn leven, mezelf terug-gevonden heb en blijkbaar volgens de ‘massa’ er niet meer bij hoor, omdat ik niet meer mee doe, ikke, maar absoluut niet alleen, vele voorgangers en na-komers, maar ik mis het wij-gevoel omdat de ondersteunende macht nog in de meerderheid is. Dat maakt me razend woedend en verdrietig, omdak die lui van ‘onze’ rug af wil om weer es liefdevol voor elkaar te zorgen. Beetje net als Hugo Borst. Signalen genoeg maar ‘we’ gaat gewoon stompzinnig door dankzij het onderwijs-systeem van de criminele heersers. Ik hoor er niet meer bij, dat maakt me trots en blij en oneindig verdrietig. Snappie?

  Gerard [26] reageerde op deze reactie.

 17. @Mrbleusky [25]: Ja, ik snap het, maar dan ook helemaal. Macht is de angel, dat pst niet bij de mens. De mens wil vrij zijn en heeft als het goed is van nature voldoende sociaal gevoel aan boord om e.e.a. prettig te doen verlopen. Er zitten echter individuen tussen waar wat mis mee is, dat zijn de psychopaten en die vindt je veelal op posities waar ze hun macht uit kunnen oefenen.
  Prima dat je kwaad bent, maar kwaadheid is een emotie, daarna kan het verstand eens bekijken wat er aan de situatie te doen is. Ik denk wel dat we door één deur kunnen, of samen een biertje pakken.
  Het onderwijssysteem is een indoctrinatiesysteem, maar het begint al eerder, bij de ouders. Wie de jeugd (in de greep) heeft, heeft de toekomst. Zo zit de mens in de jaren die het mooist van je leven zouden kunnen zijn gevangen in stoelen, systemen en smartphones.

 18. @doc [23]: Klopt en het zit zo in de koppies geramd dat, toen ik vorig jaar suggereerde dat we wel eens een elfstedentocht zouden kunnen krijgen, flink afgemaakt werd. Jammer dat velen het belangrijker vinden het met elkaar eens te zijn dan uit te zoeken wat nou echt waar is en wat niet. Wat echte wetenschap is en pseudowetenschap.
  Er staat ons een nieuwe ijstijd te wachten, historisch gezien is deze al flink laat, gelukkig, maar reken maar dat die er gaat komen en als hij komt, gaat het snel. Met het huidige energiebeleid krijgen we het dan erg koud, komt er geen water en zal de cv uitvallen.

  Mrbleusky [28] reageerde op deze reactie.

 19. @Gerard [29]: @Gerard [29]: insider als zo vele, outsider volgens uw beschermheer. U bent geregistreerd als typist van het type dat wil ontsnappen. Das nieuwspraak, dus andersom wilt u het wel snappen. Ik hoop dat u nog veel tijd neemt.

Comments are closed.