https://www.youtube.com/watch?v=68flntBeKoY&t=14s

 

24 REACTIES

 1. Die uitspraak van George Orwell geldt voor iedereen die de feiten niet onder ogen wil zien. Een verschijnsel dat in alle kringen opduikt. Mocht iemand beweren dat een bepaalde groep of club immuun is voor dit verschijnsel, dan… 😉 Je kent het wel, bedrijfsblindheid en zo.

 2. Pcrs: De feiten niet onder ogen willen zien is volgens mij iets waar iedereen zo af en toe weleens last van heeft. Zonder uitzondering. Merk op dat dit soms veel overeenkomsten vertoont met de fasen van rouwverwerking. Hoewel dit ook een kwestie van macht is. Wie de macht in handen heeft kan feiten negeren en op die manier anderen opschepen met een rouwproces (onmacht, aan handen en voeten gebonden). Dat heet in de volksmond tirannie en is feitelijk onaanvaardbaar.

 3. Ik weet niet of dat zo is. Feiten dienen zich aan. Elke seconde weer. Mensen pikken er de voor hen relevante feiten uit. Die feiten leiden vaak tot een waardering. Het eigen referentiekader speelt een grote rol. Alle mensen fantaseren. Dat is niet typisch links of rechts. De stelling is onzin.

 4. George Orwell is overleden aan de witte pest oftewel de [al dan niet] vliegende tering oftewel tuberculose. Wie daar last van krijgt kan kennelijk met zuivere berglucht (bijv. in Zwitserland) herstellen.

  Wanneer duikt deze aandoening op? Mogelijk is het een psychosomatisch gevolg van ‘het witte gevaar’ (geforceerde kleingeestigheid). De één houdt zich rigide aan wat zwart op wit is gesteld, de ander stelt het een en ander zwart op wit. Maar, als kleingeestige figuren bij anderen kleingeestigheid afdwingen kan men een pesthekel aan die gang van zaken ontwikkelen. En zeggen: “Krijg de tering”.

  Dit klinkt allemaal bot, maar gezegden en spreekwoorden ontstaan niet zonder reden.

  Feit: George Orwell worstelde met zichzelf in een omgeving waarvan hij de denkwijzen en het gedrag bepaald niet toejuichte.

  Zé [5] reageerde op deze reactie.
  pcrs [10] reageerde op deze reactie.

 5. @Zé [5]: George Orwell is één van de vele auteurs die het spel met tegenzin meespeelden/meespelen. Kennelijk bij gebrek aan beter. Het is niet inzichtelijk wie ‘dienst weigerde’ en waarom, want die verhalen hoor je ‘natuurlijk’ niet.
  Je weet nog wel, zoiets als een donororgaan dat dienst weigert door afstotingsverschijnselen te produceren onder het motto “ik functioneer uitsluitend in een gezond lichaam met een gezonde geest”. Voor artsen is dat een onbruikbaar wegwerpproduct dat niet de geschiedenis in gaat als een success-story.

 6. Probeer zijn achtergrond eens te begrijpen, ken de U.K. goed, er veel gereist zaken gedaan, uiteindelijk gewoond, verslagen door het niet weten, begrijpen en het klimaat, dus verder getrokken naan la Douce France, wat ik ook nog niet heb mogen vinden, of heb gehad en door mijn tijds vingers laten glijden.
  Ja Engeland van na de oorlog of je op een andere planeet was beland, huizen bedombt vochtig met veel Wiskey was het wel te Harden, de emmers bier, de Pinten dan voor 12 pence, het koste niets maar geld was er niet, soms heel cosy alles rose en warm, of je in een mooie vagina verbleef, ja gek en goed land, om van te houden, zeker zijn klasses en literatuur, het is aan het ontbinden geholpen door de vele buitenlanders who hate the Englisch, groet !
  Ja en dan de George Orwells, ja prachtige gezegdes, maar toch ook weinig oplossingen, Bernard Shaw was er ook zo één, nou ja aan een boom zo vol met fruit is het moeilijk kiezen, groet !

 7. @Zé [5]: Ja zo denk ik er ook zo ongeveer over, het scheppen van problemen, is weer iets anders als het creéeren van oplossingen, het blijft een spiritueel land, ik leef en vegeteer nog steeds op vele van mijn Engelse-Waalse-Ierse belevenissen, het is een eiland, als een oude lade kast er werd maar ingepropt, groet !

  Philosoof G&R Eigenwijs [9] reageerde op deze reactie.

  • @Nico [11]: Dus, ene Orwell die schrijft over de macht die Big Brother weg steelt bij de mensheid was zelf machteloos???
   Rokers hebben een rookgordijn nodig om de misère te kunnen verdragen.
   Met Nicotina Rustica is weinig mis.
   Het kan zelfs hallucinerend en bewustzijns verruimend werken.
   De poppenspelers weten dat ook, vandaar al dat gedoe.
   Maar het is al het gif wat er door Philip Morris en consorten bij wordt gevoegd wat de kankers kunnen veroorzaken.
   Je mag je afvragen waarom de poppenspelers zich beperken tot het vermelden ervan op de verpakking en er niet een verbod op invoeren…..

   Mrbleusky [13] reageerde op deze reactie.

 8. @Zé [12]: D’r is nix links aan roken, off topic Zé, kijk uit. Heb net een stuk geschreven op een site waar je spelfouten kan verbeteren over links of rechts, termen die komen uit de politiek, en dat zijn degenen die er boven op willen zitten, een hechte groep, de één noemt zich links en de ander rechts en door media-informatie te sturen hopen ze in balans te blijven er bovenop. Zware jongens en meisjes..

  Zé [15] reageerde op deze reactie.

  • @Mrbleusky [13]: Ik heb niks met link(s) en nog minder met recht(s), ikloop liever in het midden van de weg.
   Snap dan ook niet dat mensen hier nog instinken, was popi in de jaren ’70 als nawee van de hippietijd, stoned was links en de rest nie.
   Verdeel en heers maakt er nog steeds dankbaar gebruik van met de verkiezingspoppenkast.
   Schijnt erg besmettelijk te zijn, zelfs voor libertarïers.
   Ik heb nog nooit gestemt in mijn leven, behalve dan op mijn zelf.
   Zou iedereen moeten doen, zijn we gelijk van al dat Brusselse en Haagse gejank af.
   Maar ja.

   johannes [16] reageerde op deze reactie.

 9. Die uitzending met Jordan, daar is wel vreselijk vaak in geknipt hé. Ik vraag me af wat hij zei?

 10. @Zé [17]: Ik denk beste Zé dat je je daar in vergist, het is wel degelijk jouw en ook mijn wereld, ergens als mens heb je toch de plicht om anderen te helpen als dat binnen jouw mogelijkheden ligt !
  Het is gewoon het mens zijn, maar ik persoonlijk heb genoeg desillusies meegemaakt dat ik van verdere deelname af zie, zal bij jou het zelfde zijn, maar buiten een viese verrote politieke wereld bestaat, of bestaan er nog vele andere werelden, helaas leeftijd, omstandigheid, heeft bepaalt dat ik buiten spel sta hier in, een festifal met popentheaters zou mij zeker boeien, groet !

 11. @Zé [20]: Wize guy, wize bird. Ik wou je even spreken over de parketvloer, die moet (om on topic te blijven) links gelakt worden, en dan doek de rechterkant wel mee, maar je bent vast weer aan ’t wandelen. Dichte mist hier, of ik nou rechts of links kijk, alles is wazig. Heel politiek weer, mist.

  johannes [23] reageerde op deze reactie.

 12. @Zé [20]: Er wel even bijvermelden, van wie dit gezegde is, anders ga je strijken met de pluimage van een ander, groet !

 13. @Mrbleusky [21]: Hier geen parket, I00 jaar oude plafuizen, gelegt op klei, heel zwaar, vandaar zware houten gebinten, plus the Sun, in al zijn Glory, kan me voorstellen dat oude volkeren hem aanbaden, die heerlijke warmte op je oude botten, groet !

 14. De zon is de enige echte vriend hij geeft ! zuipt je bier niet – vreet de koelkast niet leeg – vraagt niet om geld en ne*kt je vrouw en dochters niet !

Comments are closed.