De fractie van GroenLinks in de Eindhovense gemeenteraad stelt voor om een belasting op vliegtickets te heffen. Het gaat om een bedrag van één euro per ticket. Weet u welke belasting ook met een gering bedrag is begonnen?

Het voorstel van GroenLinks heeft de steun van een meerderheid van de gemeenteraad. Omdat er binnenkort gemeenteraadsverkiezingen zijn kon dat gegeven nog weleens veranderen.

Het is niet moeilijk in te zien dat het bijna symbolische bedrag van een euro per ticket – waar het voorstel van uitgaat – alleen maar het begin is. Bijna alle belastingen zijn met weinig begonnen. Denk aan de energiebelasting op stroom en gas. Welke lezers weten nog dat het hoge BTW-tarief ooit 16% was? Dat de belasting op verzekeringen 7% was in plaats van 21%? En ga zo maar door.

Het voorstel van GroenLinks heeft één voordeel: plotseling gaan de verkiezingen ergens over, althans in Eindhoven. Is de democratie toch nog gered.

Paul Verhaegh

11 REACTIES

 1. Dat geld wordt dan ook vast wel goed besteed. De Telegraaf wist vanmorgen te melden dat een prutsend provinciebaasje een gouden wachtgeldregeling krijgt zonder aantekening in zijn dossier. Want dat zou ‘zielig’ zijn. Een dijkgraaf (wat is dat?) ergens krijgt een riant afscheidsfeest omdat deze wat anders gaat doen. Waarschijnlijk geen nepnieuws.

  Ik vind het vooral zielig voor de belastingbetalers die bijvoorbeeld geen geld hebben om hun kinderen naar een betere school te sturen. Want lamzakken zoals hierboven moeten feesten van hun geld.

  Over GroenLinks gesproken, hebben zij dat partijkantoor aan de Oude Gracht (niet in Eindhoven) al klimaat-neutraal gemaakt?

  Philosoof G&R Eigenwijs [9] reageerde op deze reactie.

 2. “Bijna alle belastingen zijn met weinig begonnen. Denk aan de energiebelasting op stroom en gas. Welke lezers weten nog dat het hoge BTW-tarief ooit 16% was? Dat de belasting op verzekeringen 7% was in plaats van 21%?”

  Nederlanders zijn in 1568 een 80-jarige oorlog begonnen, omdat de Spanjaarden de volgende drie belastingen invoerden die er voor die tijd nog niet waren:

  1. een eenmalige heffing van 1 procent op alle bezittingen, dus een vermogensbelasting;
  2. een omzetbelasting van 5 procent, de zogenaamde twintigste penning, op de verkoop van onroerend goed als huizen en landerijen;
  3. een omzetbelasting van 10 procent, de tiende penning, op alle roerende goederen, in het bijzonder natuurlijk de dagelijkse levensbenodigdheden en handelswaar.

  Die oorlog hebben we gewonnen. De omstreden omzetbelasting werd in Nederland pas weer ingevoerd in 1934 onder het mom van een tijdelijke belastingverzwaring om de economische crisis van de jaren 30 te kunnen bestrijden.

  De opbrengst bleek echter te groot om zomaar weer af te schaffen. Dat gebeurde dus ook niet. En in 1969 werd officieel de BTW ingevoerd tegen een tarief van 12%. De BTW is tot op heden de belangrijkste belasting van de rijksoverheid, nog voor de loonbelasting. Voor de gemeente is de OZB de belangrijkste.

  De energiebelasting is voor burger en bedrijfsleven uitzonderlijk hoog. Samen met het vastrecht en de accijnzen maakt de energiebelasting meer dan de helft uit van de energienota (elektriciteit, gas, voertuigbrandstoffen). Een lager energieverbruik zet daardoor nauwelijks zoden aan de dijk.

  Opmerkelijk is, dat aangezien de overheid belastingen gebruikt om ongewenste activiteiten tegen te gaan en subsidies om gewenste activiteiten te stimuleren, er algemene belastingen (BTW, loonbelasting) bestaan op economische activiteiten. Ze schiet zich daarmee in de eigen voet, want die belastingen drukken nu juist de economische ontwikkeling en daarmee de belastingopbrengst. In veel gevallen zorgt een LAGER tarief voor een HOGERE belastingopbrengst.

  Wanneer vind de (uitgeknepen en beknotte) Nederlandse burger het weer tijd voor een 80-jarige oorlog?

  =============================

  BTW belangrijkste belasting
  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2008/23/btw-groeit-in-40-jaar-uit-tot-de-belangrijkste-belasting

  Hang Bejaarde [3] reageerde op deze reactie.
  Burnitall [7] reageerde op deze reactie.
  Philosoof G&R Eigenwijs [9] reageerde op deze reactie.

 3. @Peter de Jong [2]: Voorlopig niet denk ik. Als je kijkt hoe weinig weerstand er is tegen de ‘sleepwet’ en over dat belastingambtenaren ongelimiteerd je telefoon mogen afluisteren. Dat laatste mogen binnenkort ongetwifeld ook UWV, Sociale Diensten, Woningcorporaties en noem maar op. Dit soort dingen gaan ook stapsgewijs. Wat dat betreft kun je misschien inderdaad beter verkassen naar Zuid Amerika.

  Philosoof G&R Eigenwijs [9] reageerde op deze reactie.

 4. Volgens mij worden vliegtickets al zwaar belast. Kan me vluchten herinneren via Ryanair naar Praag voor iets van 2,50€ waar meer dan 30€ aan belastingen bij komt.

  Maar alles wordt natuurlijk zwaar belast. Vergeet niet de boekwerken aan regulering waar organisaties aan moeten voldoen. Als iemand eens zou willen uitrekenen wat dat allemaal kost.

  Enfin, het is als met de mafia in Zuid-Italie, zolang de mensen het accepteren gaat het door. Een verschil is wel dat hier (itt daar) de meesten nog altijd menen dat overheidsinterventies een goede zaak zijn.

  AnCap [6] reageerde op deze reactie.
  Philosoof G&R Eigenwijs [9] reageerde op deze reactie.

 5. @Keinstein [5]: Ik meen ooit ergens een berekening gezien te hebben over de kosten van iets simpels als een tijdschrift. Dankzij alle wetten, regels, geboden, verboden en belastingen kostte dat tijdschrift 5 euro ipv 50 cent.

 6. Begin klein eindig groot.
  Neem de sleepwet. De informatie mag gedeeld worden met derden.
  Zo kan dus al het internet verkeer gekontroleerd worden. Hoor ik je zeggen dat is te veel data. Kan zijn, daarom mag er gedeeld worden, lees hier “kan uitbesteed worden” En zo wordt er aangepast.

 7. Verdorie, de ijspegels komen mij de pisbuis uit. Tijd om meer belasting te heffen om de “men made global warming” te stoppen.

Comments are closed.