De kiezers hebben gesproken. De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (‘Sleepwet’) moet er niet komen. Wat nu?

Het is de derde keer dat een referendum de gevestigde orde de voet dwars zet. De eerste keer was het referendum over de Europese Grondwet, in 2005. De tweede keer was het Associatieverdrag met de Oekraïne het onderwerp. Nu is de zogenaamde Sleepwet door een meerderheid afgewezen.

Het moet voor de Haagse politici een hele opluchting zijn dat het raadgevend referendum is afgeschaft. Zijn ze er eindelijk vanaf. Althans, dat denken ze.

Niemand verwacht dat de wetgever zich iets aan gaat trekken van deze derde negatieve uitslag achter elkaar. Vanuit de positie van het kabinet is het ongewijzigd in werking laten treden van deze wet (wiki) de laatste horde die ze moeten nemen. Stel dat ze dat zo doen, dan is het onvermijdelijk dat dit effect heeft op de kiezerspopulatie. De onvrede die zich in een drietal referenda heeft geuit zal ergens moeten blijven. Dat is net zoals stromend water, dat moet ook ergens naar toe. In de nabije toekomst gaan we dus zien of de bestuurders van Nederland – een land dat in essentie een rivierdelta is – de dynamiek snappen die de dijkenbouwers en droogleggers van weleer zo goed begrepen: je kunt water niet stoppen, je kunt het hooguit kanaliseren.

Ik moet nog zien of de politici de boodschap begrepen hebben. Als het blijft bij wegkijken van de ontwikkelingen, zal de wal het schip moeten keren. Eenmaal op dat punt aangekomen is er in ieder geval geen ontkennen meer aan. Dat is het enige goede nieuws.

Paul Verhaegh

32 REACTIES

 1. Goed, goed, dan doen we Softbank in de etalage. De opvolger want ze zijn alweer een fase verder,weet je het nog,stapje voor stapje…

  Laat ze maar wennen langzaam maar zeker wennen. dus eerst was het een hondje fido genaamd.

  Deze kennen we nog een belangrijke naam in het cirkeltje van gamepalyers, Dr Pepper: https://www.google.nl/search?q=dr+pepper&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjMp6Kf_ZTaAhXQZ1AKHT02BU4Q_AUICigB&biw=1024&bih=639

  De naam pepper komt van de oude egyptische naam Apep,snap je het niet? Zoek dan een gameplayer op en die zal het je haarfijn uitleggen.

  As Apep was thought to live in the underworld, he was sometimes thought of as an Eater of Souls.

  Trouwens het logo van softbank betekend ANTWOORDT kort gezegd het teken is.

  Dus komen ze met de opvolger van Fido en dat is Pepper: https://www.youtube.com/watch?v=jkaRO8J_1XI

  Pepper kan al veel meer en voor de onschuldige onder jullie ze zijn altijd ZEVENTIG jaar vooruit, maar het moet stapje voor stapje gepresenteerd worden want de argeloze burger moet niet te hard schikken!

  welcome new world robot order.

  gravatar [32] reageerde op deze reactie.

 2. @doc [31]:
  Tuurlijk, stoomtreinen en zure melk. Boston Dynamics gaat robots maken die een Tesla kan besturen, of een robot die domweg een doos kan vullen.

  Dream on.

Comments are closed.