De pas overleden Stephen Hawking was geniaal op zijn vakgebied en zonder twijfel vele malen intelligenter dan ik. Maar dat wil niet zeggen dat hij het altijd bij het rechte eind had. Vaak worden briljante figuren en Nobelprijswinnaars (dat is niet altijd hetzelfde, zeker wanneer het de Nobelprijs voor economie betreft die door een centrale bank wordt uitgedeeld) gevraagd naar hun mening over andere zaken dan hun vakgebied. Want als ze briljant zijn op het ene vlak dan hebben ze vast ook wel wat zinnigs te melden over andere dingen en mensen nemen derhalve hun uitlatingen tamelijk serieus en daarmee versterken ze het idee bij het briljante figuur dat hij/zij ook inderdaad veel verstand heeft van andere zaken. Een soort Dunning Kruger effect maar dan bij uiterst competente mensen. Ik weet niet of daar een term voor is, zo niet dan stel ik voor het ‘ het Krugman effect’  te noemen.

 

Nobelprijs winnaar Paul Krugman kleunt zo vaak mis dat er een wekelijkse podcast ‘ContraKrugman’ is gewijd aan het weerleggen van zijn gereutel in zijn New York Times columns. Er is zelfs een cruise die in dat teken staat.

Wat heeft Hawking zoal geroepen dat er op zou kunnen wijzen dat hij soms leed aan het Krugman effect?

Hij waarschuwde voor machines die alles zouden produceren:

“If machines produce everything we need, the outcome will depend on how things are distributed,” he wrote. “Everyone can enjoy a life of luxurious leisure if the machine-produced wealth is shared, or most people can end up miserably poor if the machine-owners successfully lobby against wealth redistribution.” bron.

Dit is een wijdverbreide misvatting: dat eigendom van productiemiddelen op de een of andere manier macht impliceert. Maar zoals we sinds Carl Menger weten, hebben productiemiddelen alleen waarde in de mate dat ze bijdragen aan de productie van goederen bedoeld voor consumptie. Als ik alle machines ter wereld koop en weiger om er een te gebruiken om goederen te produceren, is de economische waarde nul. Als ik de machines niet gebruik om consumptiegoederen te produceren en te verkopen, heb ik de economische waarde van mijn eigendom vernietigd. Het echte effect van robots die “alles produceren” is dat de productiekosten dalen. Maar als we overspoeld worden met goederen, keldert ook hun prijs. Dit betekent dat we niet veel hoeven te werken om een zeer hoge levensstandaard te onderhouden. Lijkt me niet iets om over te panikeren.

Verder heeft hij een paar onheilspellende voorspellingen gedaan. Sommige klinken plausibel anderen zijn wat kwestieus. Zo vond hij climate change een van de grootste gevaren voor de mensheid en omdat Trump de USA uit het Paris Climate Agreement terug heeft getrokken zou de planeet grote schade oplopen. Ik heb de cijfers niet paraat maar zelfs al zou iedereen zich aan die CO2 afspraken houden dan zou het over honderd jaar 0,1 graad Celsius of iets in die orde van grootte schelen. Daar lig ik persoonlijk niet zo wakker van. Meer van de miljarden die het kost om aan die klimaatwaanzin mee te doen. Daar lijdt de mensheid veel meer onder, met name de armen, die nu hout of mest stoken in een hut met weinig ventilatie en daardoor hun levensverwachting fors beperkt zien.

Verder hield hij er Malthusiaanse opvattingen op na:

“By the year 2600, the world’s population would be standing shoulder to shoulder, and the electricity consumption would make the Earth glow red-hot.” 

Dit zei hij in 2017, terwijl soortgelijke voorspellingen nooit zijn uitgekomen en allang ontkracht zijn.  Deze ‘club van Rome’ extrapolaties zijn zo simplistisch dat het haast niet voor te stellen is hoe iemand als Hawking dit uit zijn spraakcomputer kon laten rollen.

Verder waarschuwde hij voor extinction events als asteroide inslagen, hetgeen zeker mogelijk is als je maar lang genoeg wacht. En voor de gevaren van Artificiële Intelligentie waar ook Elon Musk bezorgd over is. Dhr. Musk is ook zeker geen domme jongen en ik heb niet genoeg verstand van AI om deze voorspellingen te weerleggen, maar dhr. Musk laat zich ook uit over van alles en nog wat zodat een Krugman effect hier mij ook niet zou verbazen. Hij is een miljardair dus hij zal het wel weten. Hoe zullen we dat noemen? Het Krugman- Gates effect?

Over de doden niets dan goeds en ik vind het oprecht jammer dat hij is heengegaan dus laat ik iets positiever afsluiten. Als tiener/student heb ik wat van zijn boeken gelezen en ook al begreep ik het niet allemaal heb ik er wel wat van geleerd en blijf ik gefascineerd door natuurkunde en de kosmos. Misschien heeft hij wel expres wat willen overdrijven met zijn voorspellingen om mensen aan te moedigen snel de ruimte / andere planeten te gaan bevolken. Daar zit wel wat in natuurlijk, nu heeft de mensheid al haar eieren in een mandje terwijl zijn collega natuurkundigen politici en andere gekken nucleaire wapens hebben gegeven. Dat moet een keer fout gaan, dus ik ben helemaal voor zijn aanbeveling om de ruimte op te zoeken.

“It is very hard to predict, especially the future.’  – Niels Bohr.

Hijseenberg, Maart 2018

4 REACTIES

 1. Uitlatingen Stephen Hawking

  “If machines produce everything we need, the outcome will depend on how things are distributed,” he wrote. “Everyone can enjoy a life of luxurious leisure if the machine-produced wealth is shared, or most people can end up miserably poor if the machine-owners successfully lobby against wealth redistribution.”

  Ik veronderstel dat Hawking er van uit ging dat de luisteraars door zouden hebben wat hij bedoelde, maar niet helemaal expliciet naar voren bracht. Hij bedoelde waarschijnlijk te zeggen dat machines door productie in staat kunnen worden om de basale behoeften van de mens aan goederen en diensten te bevredigen. Of dit gaat gebeuren hangt af van de goederen en diensten die de eigenaren van die machines deze machines laten maken. Het kan heel goed zijn dat ze full time draaien om nog eens kolossale piramides, zij het modern, neer te zetten voor de happy few in plaats van voor iedereen een behoorlijk huis te bouwen. Uiteindelijk bepalen mede de politieke en economische machtsverhoudingen wat er gebeurt. Toen ze deze vraag aan Hawking stelden was het misschien al laat op de middag en was hij vermoeid.

  De schrijver heeft helemaal gelijk dat intelligente mensen net als iedereen soms domme dingen zeggen, maar dit is een ongelukkig voorbeeld. De vergaande voorspellingen c.q. waarschuwingen van Hawking over bevolkingsaantallen en klimaatveranderingen daarentegen vallen mij wel op wegens het gebrek aan kritische zin bij hemzelf ten aanzien van de onderbouwing. Hij lijkt daarin maar wat mee te praten met anderen.

 2. Stephen Hawking is een mathimagician,dat is iemand die googelt met formules.De gehele cosmologische tak doet dat de, een maakt het nog bonter dan de ander. Allemaal zonde van tijd en geld die gasten.

  Zelfs die nobel prijs lui die het moeten beoordelen snappen er geen snars van wat die googelaars uit hun hoed toveren….dus geven ze de beste tovenaar een prijs.

  Al Gore ook zo’n prijs winnaar; alles wat ie voorspeld heeft is NIET uitgekomen.De noordpool zou verdwijnen voor 2014 zei ie het tegenovergestelde vindt plaats: http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/thk.uk.php er zou minder sneeuw zijn op het noorderlijkehalfrond nou deze Noorse familie heeft voor het eerst in 20 jaar het vakantie huisje waar ze altijd naar toegingen tijdens pasen afgezegd, zie foto waarom: http://images.tinypic.pl/i/00962/786hh7xya3r2.jpg

 3. Er is ook niet genoeg energie om de aarde rood heet op te laten gloeien. Waarschijnlijk projecteerde hij zijn achteruitlopende gezondheidstoestand op de hele planeet.
  Ik vraag me sowieso af of niet iemand de controle over zijn stemcomputer had gekregen tegen 2017. Dat soort autoriteiten zijn gewild bij manipulatoren. Het is iig duidelijk dat in tientallen jaren zijn stemcomputer geen enkele upgrade heeft gehad, terwijl mijn e-reader inmiddels vloeiend vele talen spreekt.

  Seneca [4] reageerde op deze reactie.

 4. @pcrs [3]: Stephen Hawking zou 56 jaar ALS gehad hebben. Dat maakt hem tot een medisch wonder want niemand heeft dat tot dusver gehaald. Verder is zijn uiterlijk nogal veranderd in de loop der tijden in zoverre dat hij er steeds jonger uit ging zien. Zijn uitlatingen sloten in de laatste jaren opvallend vaak aan bij wat de massamedia predikt. Kortom, voer voor onderzoek en complottheorieen.

Comments are closed.