Als je Nederland vanaf een afstand (lees: vanuit het buitenland) bekijkt ontstaat er perspectief. Een perspectief dat je niet hebt als je in Nederland woont en leeft.

Wat mij steeds opvalt, is dat Nederlanders zo gewend zijn geraakt aan de hoge belastingdruk in Nederland. Stel dat je als onwetende buitenstaander hoort Nederland 21% BTW heft, dan veronderstel je misschien dat een land met zo’n BTW-tarief geen inkomstenbelasting heft. Maar dan vergis je je dus.

Een gesprek tussen een argeloze buitenstaander en een doorsnee Nederlander zou als volgt kunnen gaan:

“21% BTW? Dan hebben jullie zeker geen inkomstenbelasting?”

“Nee hoor, die is er ook. Het tarief begint bij circa 36%”

“Pardon? Circa 36%? Wat is jullie toptarief dan wel?”

“Dat is circa 52%”

“Oeps, dat is nogal stevig zeg. Maar jullie heffen dan natuurlijk geen accijnzen en andere kostprijsverhogende belastingen meer?”

“Jawel, accijnzen op brandstoffen, alcohol e.d. en we hebben ook nog een speciale heffing op auto’s. Die heet BPM. Oh ja, en ook nog wegenbelasting.”

“Ga weg man. Wat doet de overheid dan wel allemaal voor de burgers als er zoveel belasting wordt geheven? Jullie hebben dan zeker onderwijs dat gratis is, net als de gezondheidszorg.”

“Nou nee. Voor ziektekosten moet je apart een verzekering sluiten die een verplicht eigen risico kent. Onderwijs kost ook geld. Studenten in het hoger onderwijs moeten vaak leningen sluiten om hun studie te bekostigen. We hebben overigens wel een verzekering tegen oudedagsarmoede. Dat is de AOW en daar heeft iedereen recht op, ongeacht het inkomen.”

“Nou, dat is boffen dat je er ook nog iets voor terugkrijgt. Maar als je nu oud en gebrekkig bent en de laatste jaren van je leven verpleegd moet worden, zit dat dan ook in die AOW?”

“Dat is in een aparte wet geregeld, en daarbij geldt dan wel weer een inkomenstoets. Als je er op je oude dag warmpjes bijzit kan het zijn dat je het verpleegtehuis zelf moet betalen.”

“Er komt werkelijk geen einde aan bij jullie, zeg. Maar als zo iemand uiteindelijk doodgaat, is het dan klaar met belastingen? Of heffen jullie ook belasting op erfenissen?”

“Zoals je al raadde, heft Nederland ook belasting over erfenissen. Het tarief begint met 10% en kan oplopen tot 40%. En de erfgenamen moeten natuurlijk ieder jaar vermogensheffing betalen over de erfenis, of wat daar na erfbelasting nog van over is. Dat heet box 3 van de inkomstenbelasting.”

“En als je knettergek wordt van de belastingdruk bij jullie, is er dan een inrichting waar je naar toe kunt om daar liefdevol verpleegd te worden?”

“Die zijn niet nodig. Bij ons runnen de gekken de tent.”

“Nu snap ik het opeens!”

Paul Verhaegh

6 REACTIES

 1. Zucht ……… de waarheid is hard.

  Ik heb voor de gein eens een keer uitgerekend hoeveel procent van mijn bruto inkomen aan het einde van het jaar direct of indirect bij lokale en centrale overheden terecht is gekomen.

  Ik kwam op 86%

  En dan zijn er ook nog diverse bemoeienissen waar je het resterende dan aan uit mag geven.

  Vrijheid in Nee-derland …. nou nee

  En dan heb ik het nog niet gehad over de nieuwste ontwikkelingen. We kopen straks geen lampen meer maar licht, geen auto maar vervoer. Lees: we mogen wel betalen maar we worden nooit meer eigenaar.

 2. En de ironie is dat de taken waarop de staat zich beroept als rechtvaardiging voor belasting juist een aparte belasting (of premie) hebben. Infrastructuur heeft BPM, maar ook accijns op benzine etc.; zorg daar betaal je aparte premies voor net als (aanvullend) pensioen etc.
  M.a.w. als als hetgeen de staat aan nuttigs levert (ofschoon de markt het waarschijnlijk zowel goedkoper als kwalitaitief beter had gekund), een aparte belasting of premie kent, waar is dan in hemelsnaam nog inkomstenbelasting en uitgavenbelasting (alais btw) voor nodig? Dat zijn wel de 2 grotste brokken. Tesamen goed voor ik schat dik 2/3 van het totaal en … waar dienen die voor als de typische voorbeelden van “wat je er allemaal voor terugkrijgt van de overheid” een aparte belasting kennen?

  Philosoof G&R Eigenwijs [3] reageerde op deze reactie.
  Pijnvogel [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Philosoof G&R Eigenwijs [3]:
  Een andere oplossing zou ook kunnen.
  We houden het geld, maar maken het weer waarde vast.
  Waardoor regulatie van totaal vermogen,per persoon mogelijk word!
  Dan houden we het gemak van het ruil middel in stand!

  En sluiten de onevenredigheid, van van een oneindig vermogen uit!
  Echter het onnodige werk met geld blijft dan in stand!

  In beide gevallen moet er wel iets aangepast worden.
  Daar zijn we nog niet mee klaar!!
  Denk IK?
  we waarschijnlijk nog niet uit!!

 4. In 1569 begon een revolutie om 10 procent belasting !
  In 1569 waren er houten schepen & mannen van staal !
  In 2020 zijn de schepen van staal en mannen van hout !

Comments are closed.