dinsdag, 15 mei 2018
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

De Griekse middenstander

Verleden week was ik op Chios de gast bij een gepensioneerde inspecteur van belastingen.

Omdat hij zelf geboren was in Chios, was hij na zijn afstuderen aangesteld als hoofd van de belastingen op Ikaria, een buureiland van Samos.

Wat ik hoorde, was één lange tirade over het uitknijpen van de Griekse middenstander die bij het openen van een zaak als eerste van zijn boekhouder te horen krijgt, dat hij beter meteen kan sluiten als bij van plan is, alles op te geven. Want in dat geval blijft er niets over.

De inkomstenbelasting is torenhoog; de pensioenen zijn verlaagd met 40 tot 50 procent, terwijl een nieuwe verlagingsronde in aantocht is.

Over bijna alles wordt 24 procent BTW geheven.

De schuld aan Europa bedaagt zo’n 35.000 euro per Griek; iedereen weet dat deze nooit terugbetaald zal worden.

Als u in een Grieks hotel verblijft, vertel dan dat u contant betaalt: de korting is aanzienlijk.

Hugo van Reijen

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Bertuz schreef op : 1

  In Italië zie je dezelfde verschijnselen. Ik kom er regelmatig. In de tijd van de lire: benzinebonnen, waarvan je het overschot goed kon verkopen, wisselgeld in de vorm van snoepjes of handgeschreven briefjes, ook langs de tolwegen nota bene, veel contante betalingen in de keuken van het restaurant, geen bonnetje enz enz. Deze gebruiken leken te zijn verdwenen, maar zijn nu weer terug. De EU is te duur en levert de burger niet veel op. Kennis van mij woont en werkt in Duitsland. Wat een moeite het hem kostte zijn diploma erkend te krijgen. Ik heb zelf ook in het buitenland in gewoond. Hetzelfde liedje. Toen ik bij de headhunter binnen kwam was ik een lulletje rozenwater. Na de uitleg een held en gingen de hakken tegen elkaar en was ik Herr Doktor. Je blijft lachen.

 2. rien schreef op : 2

  Wel leuk in deze samenhang: De zoon van een Deen vertelde me eens het verhaal van zijn vader die in Noord Italie werkte. Inmiddels al weer een jaar of 30 geleden… De man verdiende nogal veel en had van zijn Italiaanse kennissen gehoord dat je nooit al je inkomen moet opgeven bij de belasting. Toen de dag kwam en hij op bezoek ging bij de inspecteur gaf hij dan ook maar de helft (of zo) van zijn inkomen op. De inspecteur lachte, en zijn: “Hier in Italie geven we nooit ons hele inkomen op, laten we daar maar wat van af doen…”

  Tja, leuker kunnen we het niet maken… of toch?

  Bertuz [7] reageerde op deze reactie.

 3. Hang Bejaarde schreef op : 4

  Ik zie ook nog een ‘laag’ tarief van 13% op het bonnetje. Op het bonnetje zie ik ook iets dat ik hier niet apart ga noemen, en wat ik vaker heb gezien in het buitenland. De vijand leest mee… Ik zal je tips over Griekenland onthouden voor een volgend bezoek.

  Overigens in een land waar ik wel eens kom, in de buurt van Griekenland, is het een misdaad om uit een restaurant weg te lopen zonder een bonnetje bij je te hebben. Want je zou wel eens ‘zwart’ kunnen hebben gegeten.

 4. Nico schreef op : 5

  Valt het iemand op dat er hier twee projecten naast elkaar bestaan die elkaar bijten?
  Een land (collectief) en individu.
  De projecten van de eerste en de laatste.
  De eerste noodlijdende projecten, de laatste telkens weer in nood om bijv. in een restaurant de innerlijke mens te restaureren.

  Wie in het gareel van een regiment meegaat, of een regiment leidt is een brave slaaf die beloond wordt, maar wie geen van beide doet (de daadwerkelijke middenstander is een ZZP, loonslaaf noch loonslavenhouder) ondervindt vooral overlast, en dat vooral van ‘gebundelde krachten’ – organisaties zoals overheidsmachientjes.

 5. Keinstein schreef op : 6

  Het is verschrikkelijk. verblijf momenteel even in Saloniki, om de andere dag geen stromend water, veel werkloze mannen, en een wat deprimerende sfeer ondanks het heerlijke weer. Het centrum is redelijk goed onderhouden, voor de touristen neem ik aan, maar daarbuiten: veel chaos en vuiligheid. Griekenland zakt af naar een derdewereldland. Maar toch willen ze niet uit de euro. Ik vermoed omdat de herinnering aan een permanent inflaterende drachma evenmin blijmoedig stemt en de cryptomunten revolutie gaat in Griekenland niet beginnen.

 6. Bertuz schreef op : 7

  @rien [2]: Een goede kennis van mij die in Italie werkt, werd door een medewerker van de belastingdienst getipt dat er mogelijk beslaglegging zoy plaatsvinden en dat het wellicht handig eas om assets op iemand anders zijn naam te zetten.

 7. Bertuz schreef op : 8

  @Pcrs [3]: Dat ligt eraan. Wat was er eerst. Een super slechte overheid waardoor mensen zich zo zijn gaan opstellen? Of de slechte mens? Ik denk het eerste. De Italianen wilden wel en ik heb veel verandering ten goede gezien. Nu is de burger het vertrouwen weer kwijt en nu is Italie het land van weleer. O, ja, ik vind het daar geweldig. Bijzonder hulpvaardig en vriendelijk die Italianen. En die mentaliteit van dan doen we het zelf wel, tien punten.

  pcrs [10] reageerde op deze reactie.

 8. pcrs schreef op : 10

  @Bertuz [8]: Goed punt, hoewel belangrijker nog dan wat eerst kwam, is hoe oorzaak gevolg lopen.

 9. IIS schreef op : 11

  @mario [9]:

  Las…. “Van contant afrekenen met de timmerman en een buur, die bijklust als taxichauffeur tot schimmige drugsdeals”….

  Fokking hell, dus contant afrekenen met de timmerman of de buur die bijklust, als TAKSichaufeur is hetzelfde als een schimmige drugsdeal???….In wat voor wereld leven we als dit de toon is die gezet moet worden?

  Zullen we dan gelijk alles maar op één hoop gooien bij de Mokromaffia?

  Deze wereld wordt dus steeds idioter, of is het de bedoeling dat we wat? Gelijk zijn aan drugsdealers als we met ons geld bepalen te doen wat we zelf willen? Binnenkort is dan zelf klussen een misdaad, gelijk aan moord, of zoiets. Verbaas me nergens meer over, maar te gelijke tijd toch ook weer wel met open mond, zoals een mens ook in z’n ligt….ff de mond dichtnaaien.

  Kan Rusland niet een A-bom gooien op dit land om het land te bevrijden van deze waanzin, zijn we eindelijk klaar, met iedereen en alles. Gaan ‘we’ opbouwen en laten we het dan nog maar een keertje overdoen, want het was niet naar mijn zin. ofzo?

  IIS [12] reageerde op deze reactie.
  IIS [13] reageerde op deze reactie.

 10. IIS schreef op : 12

  @IIS [11]:

  …..in z’n KIST ligt…

 11. jhon schreef op : 14

  O Heer vergeef het hen ! ze weten niet beter.
  Op 22 juni 1973 maakte de Hoge Raad bijna voorgoed een einde aan de fluoridering van drinkwater.[5] In het arrest stelde de raad dat deze ingreep van de overheid geen wettelijke grondslag had: “de toevoeging van stoffen aan het drinkwater teneinde daarmee een geheel buiten de eigenlijke drinkwatervoorziening gelegen doel te dienen daarom een maatregel is van zo ingrijpende aard dat, zonder wettelijke grondslag, niet kan worden aangenomen dat een waterleidingbedrijf daartoe bij de vervulling van zijn taak tot het leveren van ‘deugdelijk drinkwater’ de vrijheid heeft”.[6] Minister Irene Vorrink (PvdA) wilde in 1976 de fluoridering van het drinkwater alsnog wettelijk regelen, maar hierin moest zij bakzeil halen. De Tweede Kamer wilde er in meerderheid niet aan en ten slotte steunde alleen haar eigen partij haar voorstel nog. Nekslag voor het plan was de onjuiste informatie door de minister (vertrouwende op de ambtenaren) dat er een instrumentje aan de waterkraan kon worden gemonteerd dat de fluor weer uit het water filterde, zodat een bezwaarde via zo’n instrumentje weer ongefluorideerd water kon consumeren. Dit apparaatje bleek fantasie en dat moest de minister later in de Kamer toegeven.
  suziqi.nl
  www.redusystems.nl
  www.standaard.be

 12. jhon schreef op : 15

  Fluor debiliseerd een complete bevolking !

 13. KlaasDenHelder schreef op : 16

  @IIS;

  Bijklussen is een economisch delict. Je benadeeld de overheid. En dat telt vreselijk zwaar.

  Je kan inderdaad beter een moord plegen dan de oveheid inkomsten ontzeggen … vergelijk maar eens de strafmaten voor zaken waar de overheid “slachtoffer” is.