Vroeger toen ik de Nieuwe Revu wel eens las (die zat in de leesmap) kwam ik soms een artikel tegen over Pablo Escobar. Ik kan me nog herinneren dat ik het altijd wat merkwaardig vond hoe een wat corpulente zoon van een eenvoudige keuterboer in een tweede wereldland zo snel zo puissant rijk kon worden met het verbouwen van een plantje. Nu zou ik meteen weten dat het door de overheid komt, maar toen kon ik het nog niet duiden.

Zowel in ‘El Chapo’ als in ‘Escobar: El Patrón del Mal’ (beide op Netflix) hoor je de narcobazen verzuchten dat politici en overheid de echte criminelen zijn. Waarschijnlijk zal het gros van de kijkers lachen om deze idiote uitlatingen, maar je kunt je voorstellen dat de narcobazen zichzelf zien/zagen louter als dienstverlener. Er is ergens een marktbehoefte en zij proberen die met gevaar voor eigen leven te vervullen. En de overheid loopt met geweld deze vrijwillige transacties  te verzieken waardoor ze genoopt worden met geweld terug te slaan. De bekendste uitspraak van Don Pablo was: “ Plata o plomo’: Zilver of Lood. Dat is op zich zo slecht nog niet, je KRIJGT geld voor je medewerking. De overheid is erger, die zegt GEEF je geld (voor diensten waar je niet om gevraagd hebt, zoals bijv de war on drugs) of we stoppen je in een kooi en als je tegenstribbelt krijg je alsnog lood in je gepompt.

In de serie(s) zie je een haat liefde verhouding met de USA. Aan de ene kant hebben de USA door hun war on drugs de handel zeer lucratief gemaakt voor criminelen en vinden ze het natuurlijk prachtig dat de lokale heersers te incompetent zijn om hun eigen wetten op te leggen aan hun onderdanen. De USA hebben dus niets geleerd van de drooglegging, hetgeen een tikkeltje ironisch is omdat elke episode van ‘El Patrón del Mal’ begint met de quote: ‘ Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen”. Aan de andere kant zijn de narcobazen doodsbang om uitgeleverd te worden aan de USA. Strijden tegen een uitleveringsverdrag is een van de top prioriteiten van het Medellin kartel. In de serie wordt gesuggereerd dat Escobar achter de aanval op het Hooggerechtshof zat om de dossiers mbt uitlevering te vernietigen.

De achtergrond van die vrees voor uitlevering is zogenaamd dat het een ‘mensenrecht’  is om berecht te worden door je landgenoten en je straf uit te zitten in je moederland. In werkelijkheid was het in Colombia veel makkelijker om een rechter om te kopen (of om te leggen als hij/zij niet meewerkte) en kon je met wat knaken een redelijk leven hebben in de kerker. Escobar heeft zelfs een tijdje gezeten in ‘La Catedral’ aka ‘ Club Medellin’, gebouwd naar zijn specificaties, in ruil voor niet uitlevering. Deze deal kwam tot stand nadat Pablo bomaanslagen liet plegen en mensen uit de elite ging ontvoeren.

Samen met die aanval op het Hooggerechtshof is dat toch wel tamelijk absurd. Als het een fictief verhaal zou zijn dan zou je na tien minuten niet meer kijken vanwege het ongeloofwaardige plot. De serie Narcos begint ook met ‘magisch realisme’ en ‘too strange to believe’. In de ene belastingboerderij verbieden de heersers dat hun onderdanen zichzelf een bepaald stofje toedienen, waardoor de prijs ervan omhoog gaat maar desondanks snuiven de onderdanen hun neusschotten doormidden en daardoor verdienen producenten in een andere belastingboerderij zoveel geld dat ze de lokale heersers die het slechts moeten doen met belastinggeld van hun onderdanen, die ze falen te beschermen, naar de kroon kunnen steken qua geweld, waardoor die lokale heersers gedwongen worden om te onderhandelen over het uitzitten van een straf in een luxe resort. Je verzint het niet.  Pas met hulp van de heersers uit de eerste belastingboerderij, de bron van alle ellende, delft ‘El Patrón’ het onderspit.

Volgens de serie gebruikte El Patrón zelf niets van zijn handelswaar. Wel zien we hem herhaaldelijk een Heineken pilsje naar binnen klappen. Misschien dat hij daar zijn inspiratie voor de ontvoeringen vandaan haalde. Toch gaat Escobar op het laatst hele irrationele beslissingen nemen.  Beetje als Hitler, die aan de crystal meth zat en op het einde zijn generaals horendol maakte met idiote bevelen.  Wist u trouwens dat Escobar ook socialistisch was?

Mocht u na het lezen hiervan geïnteresseerd zijn om Netflix aan te slingeren dan adviseer ik om te kijken naar Narcos (eerste 2 seizoenen gaan over Escobar) ipv ‘Escobar: El Patrón del Mal’. De laatste is enorm langdradig en het acteren is soms een beetje Goede Tijden Slechte Tijden niveau.  Ook wordt steeds een politicus/ambtenaar als een heilige neergezet die ontzettend veel van zijn vrouw en kinderen houdt, vlak voordat hij omgelegd wordt door Escobar.  Totaal ongeloofwaardig. Net zoals sommige plotwendingen, af en toe lijkt het op de ‘ comedy capers’

‘Narcos’ (gemaakt door het Amerikaanse Netflix) gaat met name gaat over de hulp van de USA aan Colombia en in de serie gemaakt door een Colombiaanse TV zender (El Patrón del Mal) wordt deze hulp heel zijdelings genoemd en alleen in de vorm van het leveren van wat afluisterapparatuur. Ik was er niet bij maar ik ben geneigd om wat meer waarde te hechten aan de Narcos versie. Je ziet ook heel duidelijk op de foto van het moment dat Escobar net is neergeschoten DEA agent Steve Murphy (rode shirt), iets wat in de Colombiaanse versie niet te zien is / is weggemoffeld.

De eerste 20 seconden van Narcos zijn sowieso erg interessant. De hoofdpersoon, een DEA agent die de Colombiaanse heersers  helpt Pablo te vinden, vertelt dat in de huidige tijd de (US) overheid alles van je weet. Wat je zegt, waar je bent, met wie je praat, met wie je vreemd gaat en quote:

“you turn on a cell phone or a computer and you’ re doomed”

Met of zonder sleepwet.

Hijseenberg,  Mei 2018

 

4 REACTIES

  1. De implicaties van het monopolie op geweld, wat de overheid claimt, zijn veelzijdig en niet altijd gewenst. De enige groep die het monopolie volledig onderschrijft zijn zij die verbonden zijn aan de overheid, ambtenaren bijvoorbeeld. De groep kenmerkt zich door de vragen die zij zich niet meer stellen, zoals in het liedje : “onverschillige geesten zoeken nergens naar, ze wachten op bevelen”.

  2. De drugsbaron als dienstverlener is op een bepaalde manier een feit, evenals de prijsverhogende overheids-activiteiten.

    Zwak punt van het verhaal is dat die dienstverlening zodanig op is gezet dat ze afhankelijk maken en sterk verslavend uitwerken. Want zelf produceren is er niet bij, wordt niet gepromoot.

    Wist je dat een mensenlichaam zelf stoffen kan aanmaken met een soortgelijke uitwerking als marihuana, hasjiesj, cocaïne en heroïne? Zonder dat het afhankelijk maakt en verslavend uitwerkt? Je eigen lichaam als drugslaboratorium voor heilzame geneesmiddelen… wie had dát gedacht.

Comments are closed.