Bevrijdingsdag komt er weer aan, voorafgegaan door de dodenherdenking natuurlijk, en gevolgd door de dag waarop een aanstormend politicus werd vermoord door een dieren- en milieuactivist.

De heisa die dit jaar is ontstaan rond de twee minuten stilte doet denken aan de Zwarte Piet-opschudding die we al een aantal jaren achter elkaar meemaken. Kennelijk is de dodenherdenking de zoveelste kapstok waaraan de anti-racisme-drammers hun jas op willen hangen.

Je wordt er soms wel een beetje moe van, van al dat gedram. Voor zover ik mij kan herinneren was het wijlen Joop den Uyl die fantasieloos gedram salonfähig heeft gemaakt. Daarna is het nooit meer verdwenen. Overal waar we dogmatische mensen aantreffen – meestal ter linkerzijde – worden we getrakteerd op politiek gedram.

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Omdat die oorlog steeds langer geleden is en de mensen die er nog uit eigen waarneming over kunnen vertellen inmiddels dun gezaaid zijn, is er gezocht naar manieren om de jongere generaties betrokken te houden bij de herdenking. Daarom is de herdenking in de loop van de jaren uitgebreid tot gevallenen tijdens andere militaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosnië of Afghanistan).

Je kunt niet erkennen dat er een spagaat zit in het tegelijkertijd herdenken van de gevallenen tijdens de bezetting en gevallen Nederlandse militairen die in Indonesië (‘ons Indië’) na de nog maar net afgelopen Tweede Wereldoorlog het koloniaal bestuur moesten continueren. Activisten die daarop wijzen hebben een punt. Of dat punt een goede reden is de dodenherdenking te verstoren, zoals sommigen hebben aangekondigd, is de vraag. Ik ben geneigd die vraag met ‘nee’ te beantwoorden. Waarom? Gewoon omdat ik de dodenherdenking een mooie traditie vind, die een bindende functie heeft voor Nederlanders. Die functie moet behouden blijven.

Ik denk dat zulke activisten ook wel weten dat het niet aangekaart is om de herdenking te verstoren. De reden waarom ze het toch aankondigen is omdat ze de publiciteitsbonus willen die gepaard gaat met enkel en alleen al de aankondiging van zo’n actie. Het is juist de – voorspelbare – reactie van de burgerij – om dat woord maar eens van zolder te halen – die minstens net zoveel het doel is als het statement van de actie zelf. Operatie burgerschrik zou je het kunnen noemen. Shock the bourgeoisie.

Ik snap dus de psychologie die hier achter zit, maar wat mij betreft mag er op 4 mei vanaf ‘s-middags tot aan middernacht strict gehandhaafd worden door de politie. Er zijn altijd nog 364 andere dagen over om aandacht te vragen voor de mindere kanten van de Westerse geschiedenis. Mindere kanten voor andere volkeren die met ons kennis maakten bedoelen we dan.

Op 4 mei herdenken we onze doden. Wie daar geen zin in heeft blijft maar lekker thuis.

Paul Verhaegh

34 REACTIES

 1. In ieder geval heeft hij datgene bereikt, namelijk aandacht voor zijn gedachte over dodenherdenking en uiteraard daar moet het alleen bij blijven.

 2. Ja denk dat de dodenherdenking een goed moment is om stil te staan bij zinloos gewelden! Wat betreft 5 mei bevrijdingsdag, verbaast het mij telkens dat deze gevierd wordt door de voor standers va de EU. Het moet toch voor hen een trieste dag zijn! Hadden ze eidelijk een groot Europe (EU) en werd dit vreed verstoord door de Russen Engelsen en Amerikanen.

 3. Dodenherdenking

  De kracht van een dodenherdenking ligt in het collectief vrijwillig gekozen moment van stilte en bezinning. Bij WO II doden is dat altijd heel sterk geweest. Maar, zo geeft de schrijver terecht aan, naarmate de tijd verstrijkt neemt de afstand van de bevolking tot het gebeurde toe. Wat dan te doen?

  Gesneuvelde militairen in je eigen opgezette meer recente koloniale oorlog meenemen is ongelukkig. Het is slecht gekozen omdat voor veel mensen de gedachtenis aan de WO II doden vast verbonden is aan verzet tegen een dictatuur, tegen barbarisme, het zich opofferen voor de vrijheid van zijn vaderlandse medemens. Dat alles ontbreekt bij de eigen koloniale oorlog. Ook al is deze wat recenter, niet eens veel, het meenemen van deze slachtoffers in de dodenherdenking is naar mijn gevoel ongepast.

  Wat dan wel? Nederlandse doden bij VN-missies? Hier is althans voor het overgrote deel van de bevolking minder het gevoel van eigen belang aan de orde. De VN-missies worden succesvol neergezet als hulp aan verscheurde samenlevingen. Het zich mogelijkerwijs opofferen voor zijn medemens zit hier ook in. Wat schuurt is de kleinschaligheid van de operaties in verhouding tot de gevolgen van WO II. Die verhouding klopt niet. En dan krijgt het iets van die doen we er ook nog even bij, hetgeen afbreuk doet aan de plechtstatigheid van het moment.

  Ik heb een andere oplossing. Maak elk jaar een dag vrij voor de herdenking van alle doden door oorlogsgeweld. Noem ze op, de slachtpartijen in de geschiedenis en breng ze in herinnering om er wat mee te doen. Leg voor mijn part ter afwisseling het accent ieder jaar op andere oorlogsdoden. Maak daar gebruik van in dat moment van stilte en bezinning voor ons om na te denken over wat de patronen zijn in het ontstaan van het oorlogsgeweld, zodat we meer effectief herhaling van dat geweld kunnen gaan vermijden.

  Het meest ridicule wat we kunnen doen is met de wapenstok en traangas een door de politiek verkeerd opgezette dodenherdenking stil krijgen. Stel dat daar een dode bij valt. Gaan we die dan volgend jaar ook weer meenemen? Of gaan we volgend jaar de fanatici die luidruchtig zijn dood op hun en onze herdenkingsdag willen herdenken nog harder beknuppelen?

 4. ‘Lekker schreeuwen op de Dam’

  Een extreem-linkse actiegroep wil op de Dam gaan schreeuwen tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Eerder ging een zwerver schreeuwen tijdens die viering. Als je zoiets doet, gaat schreeuwen op de Dam, ben je dan krankzinnig?

  Je mag overal tegen zijn natuurlijk. Tegen de gouden koets bijvoorbeeld. Maar een glazen waxinelichthouder naar de gouden koets gooien en ‘granaat’ roepen is radicaal. Bea maakte dat ze weg kwam, ze durfde die gouden koets niet meer in. Misschien was ze bang dat het de volgende keer een echte granaat was. Dat anderen weet hebben van dingen die ze redelijkerwijs niet kunnen weten.

  Dan hebben we nog dat incident in Apeldoorn. Een zwarte Suzuki reed in op de obelisk aldaar. Opmerkelijk. Op de Dam staat ook een obelisk. We hebben hier te maken met occulte praktijken waarvan we slechts het topje kunnen zien.

  Weet de waxinelichtwerper meer dan wij? Of is hij gewoon gestoord? Vanavond dus een extreem-linkse actiegroep van schreeuwers op de Dam. Molukse Ajax-supporters gaan extreem-linkse demonstranten corrigeren. Het valt niet uit te sluiten dat dit allemaal door de overheid georganiseerd is. Bijvoorbeeld om nieuwe wetgeving erdoor te jassen.

  http://zaplog.nl/zaplog/article/lekker_schreeuwen_op_de_dam

  jhon [17] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico de Geit [6]:

  Lijkt me een soort aflaat om de andere 364 dagen in het jaar niet meer aan die ellende te hoeven denken; ellende zijnde alle misdaden begaan in naam van een collectief, in het geval van nederland aangevoerd door een stelletje uitvreters die miljoenen per jaar toucheren om het van oranje parafernalia voorziene plebs een oranje rad voor ogen te draaien, nota bene door hen zelf middels belastingdiefstal gefinancierd.

  Meedoen aan deze onzin is wat mij betreft zowel heulen met de vijand als je makkelijk ontdoen van zonden; ik ben het dan ook niet eens met het verhaal van de auteur. Het is wat mij betreft beter om dagelijks hier bij stil te staan door alles wat offensief geweld is, zowel individueel als groepsmatig, af te wijzen en zoveel mogelijk af te zien van persoonlijke financiële steun voor deze verderfelijke praktijken.

  Arie Kanarie [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Harrie van Vaore Tjeu [7]:

  Juist Harrie vVT.

  We hebben te maken met een door de leiders van dit land georganiseerd netjes-zitten-en-pootje-geven theaterstuk waarbij de dag erna het volgende theaterstuk wordt opgevoerd met aktieve participatie van het plebs. Leiders onder leiding van valse oranjes nota bene. https://tinyurl.com/overdeoranjes

  Wel eens naar Gerard de Boer z’n blog gekeken ? https://gerard1945.wordpress.com/

  Harrie van Vaore Tjeu [12] reageerde op deze reactie.

 7. @Arie Kanarie [8]:

  Overigens ben ik wel van mening dat schreeuwen etc. op de Dam nogal infantiel is. Negeren en de bespaarde tijd spenderen aan dingen die er toe doen is wat mij betreft productiever.

 8. @paul je schrijft “herdenken wij onze doden”.

  De vraag is natuurlijk wie zijn die “wij”? En wie zijn “onze” doden en waarom?

  Iedereen heeft te maken met dode familieleden, vrienden of bekenden. Een aantal van hen is op een onnatuurlijke manier overleden. B.v. tengevolge van oorlogsgeweld.
  Als we willen dat dit laatste nooit meer gebeurt, dan moeten we de staten opheffen of tenminste toch hen verbieden nog ooit te kiezen voor oorlogen. Ja, ook die zogenaamde vredesmissies.
  Stoppen met soldaten fulltime betaald paraat te houden voor zo iets destructiefs. Laat ieder van ons zich maar bekwamen in zelfverdediging. Op elk moment dat het nodig is paraat. En wanneer het niet nodig is gewoon bezig zijn met iets nuttigs te doen voor mensen.

  Wat ik eigenlijk wil zeggen is: wat schieten we op met al dat herdenken, als de voorwaarde om herhaling te voorkomen niet zijn ingevuld.

  Het herdenken van mijn dierbaren doe ik wel op momenten die ik zelf kies.

  Dik Hout [14] reageerde op deze reactie.

 9. @Harrie van Vaore Tjeu [13]:

  “wat schieten we op met al dat herdenken, als de voorwaarde om herhaling te voorkomen niet zijn ingevuld.”

  Ook daarbij is de vraag terecht wie deze “we” dan weer zijn. Persoonlijk schiet ik er niks mee op. Wie dan wel ? Te denken valt daarbij aan de organisatoren, die op deze manier zichzelf belangrijker maken dan ze in werkelijkheid zijn. In dat kader verwacht ik ook niet dat deze lieden uit zichzelf zullen stoppen met deelname aan “vredesmissies” etc. Sterker nog, herhaling is noodzakelijk voor het militair-industriële complex. Lekker schieten en zo. Zum kotzen.

 10. In Rusland vieren ze ieder jaar op 9 mei de dag van de overwinning. Ze zijn daar niet ‘bevrijd’ zoals hier.

 11. Het is weer party time bij de Vrijspreker, de reacties verdwijnen weer eens in het niets.

 12. dit hele circus van clowns vooral gebaseerd op luiheid, domheid, vastgeroeste ideeën en het je goed hebben laten hersenspoelen door staat en politiek (de staat en politiek is niet je vriend, waarmee je grient) van de deelnemers aan het herdenken van de doden. Luiheid en vooral totale domheid, omdat het grosso modo vertikt zich te verdiepen in de waarheid rond de WOI en WOII (oorlogen in het algemeen) en welke relatie deze hebben met een aanstaande, eventuele WOIII.

  De ‘gebruiksvoorwerpen’ en het kanonnenvoer van het SLACHTveld, de poppetjes van het grote geld. Dan ben je je leven aan het vergooien voor de maffia, het schuim der aarde. En dat geldt ook voor de leeghoofden, de huurmoordenaars van de staat in hun apenpakken van nu. Men werkt niet bij defensie, want dan bleef men in eigen land en verdedigde hier de grenzen tegen de grote instroom aan vijanden. Maar het is eigenlijk werken bij het offensief, het zonder geldige reden landen binnenvallen onder valse voorwendselen mensen afmaken die helemaal geen betrekking hebben op de veiligheid van landen binnen Europa.

  Terrorisme is een grote leugen, met gecreëerde vijanden door de westerse macht, want terrorisme is een onuitputtelijke bron voor het militair industrieel complex, is overtuigend duidelijk, vandaar ook dat men zoveel mogelijk tuig in Europa binnenhaalt om zo een nog grotere gevoel van onbehagen te creëren en daarmee de publieke opinie te kunnen beïnvloeden en zo de massa min of meer te dwingen het eens te zijn met het afknallen van mensen in het MO ten behoeve van diverse belangrijke delfstoffen, olie, gas, water en speerpunt de centrale banken.

  Het is toch één grote leugen dat een oorlog, zeker de WOII, niet door één poppetje met bloksnor is veroorzaakt, maar juist moest komen middels deze éne door VS banken gefinancierde idioot (banken anticipeerden op winsten van een oorlog en die van na de opbouw) en waarmee men een heel proces van aanvallen, afmaken en wederopbouw op een breed front Europa kon inlijven als vazal van de Rothschild bankiers en wellicht met velen meer van hetzelfde soort onverbiddelijke moordenaars. Noem ze anders de bankenmaffia die een complete machtsovername kregen met de vorming van wereldwijde bankenkartel door middel van oorlog en het spel daaromtrent met revoluties en door puppets te installeren op strategisch belangrijke punten en/of overheden en gehele politieke systemen over te nemen door je westerse pionnen te installeren, oude kernen van machthebbers en oprechte politici te vervangen tot aan mensen opbrengen die machtig waren op belangrijk strategische posities.

  Mensen herdenken niet de doden, maar herdenken de domheid van hun eigen (niets willen) weten.

  IIS [20] reageerde op deze reactie.

 13. @ISINStoring? [19]:

  Hij mocht weer? Reactie van IIS, wel, niet. WTF??….
  Een snotje in de lijn die storing gaf voor het verspreiden van je eigen mening? Het zal me niet verbazen dat er weer een gefrustreerd manneke het niet zag zitten. Pfff, zo draaien we het vrije woord gwn de nek om, toch?

 14. Eén activist was dus tegen het eten van vlees, een ander verwijt Churchill massamoordenaar te zijn.

  Dat wat wordt herdacht op 4 mei van geen kanten klopt is nu wel duidelijk. Maar dat mag geen aanleiding zijn om de orde te verstoren. Mensen geloven gewoon onzin, wen er maar aan. Dat geeft ze een veilig gevoel.

  Ik vraag me wel af wat mensen nou precies motiveert om op de Dam hun afwijkende mening kenbaar te maken.

  Verder: Churchill een massamoordenaar noemen is blijkbaar aanstootgevend, en daarom verboden. Als je dus de schuld van alle ellende op de wereld aan Rousseau of Maarten Luther geeft, gaat het erom of het aanstootgevend is.

  Als het aanstootgevend is mag het niet, als het niet aanstootgevend is mag het wel. Zo zal het ongeveer werken.

  Je komt al snel bij inconsequenties terecht: als Stalin goed was was het afslachten van Anastacia ook goed. De Romanov’s zijn familie van het koningshuis. Als je consequent bent noem je het afslachten van je eigen familie door Stalin ‘slecht’. Stalin was dus geen vriend, noch bevrijder, nooit.

  Ik kan nog heel lang doorgaan, maar het is eenvoudig samen te vatten: ze zijn totaal inconsequent. En dat mag.

 15. De tsaar, de tsarina, vier prinsessen en een prins werden afgeslacht:

  https://cdni.rbth.com/rbthmedia/images/2017.12/article/5a26a61615e9f959bf004c90.jpg

  Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Het moordonderzoek werd heropend in de jaren ’90 en afgesloten. Resten van de lichamen werden overgebracht naar Sint Petersburg.

  Begin 2000 werd opnieuw het moordonderzoek heropend, en later afgesloten. De uitkomst was niet bevredigend, het moordonderzoek is opnieuw heropend.

  Nico [25] reageerde op deze reactie.

 16. @Nico de Geit [24]: Volgens een boek wat ik over de Romanovs las gebeurden er daar 2 dingen:

  1) Hun bestuurlijke apparaat corrumpeerde wat in tirannie jegens de bevolking ontaarde, wat tot de Russische Revolutie leidde. Ze kregen te laat in de gaten wat er gaande was en konden de boel niet meer corrigeren.
  De ‘bevrijders’ vestigden een andere variant op het thema tirannie.

  2) Er wordt moord op de Romanovs gesuggereerd, terwijl er kennelijk pogingen zijn ondernomen om hen in veiligheid te brengen. Die volgens sommigen succesvol waren. Laat wat half-ontbonden lijken rondslingeren, beweer dat dit de Romanovs waren en niemand gaat meer naar hen op zoek. Veronderstelde (zelf)moord is een traditionele veiligheidsmaatregel.
  Daarnaast zijn koningshuizen tegenwoordig kennelijk niet zo scheutig met het beschikbaar stellen met DNA, wat verificatie van claims effectief saboteert. Er moet wel vergelijkingsmateriaal zijn natuurlijk.

  Vergelijkingsmateriaal:
  Er wordt van alles geroepen over vrijheid, maar vergelijkingsmateriaal ontbreekt. Probeer maar eens iemand te vinden die niet onderworpen is aan traditie of wetgeving, zodat je kunt zien wat daarvan komt in de vorm pura natura. Om dat te vergelijken met…

  Wat tegenwoordig voor vrijheid moet doorgaan zijn ons inziens niet meer dan misvormingen en perverteringen van de menselijke ontwikkeling.

 17. Het zoontje van de KEIZERLIJK Russische familie, Aleksej, leed aan hemofilie. Raspoetin, bekend vanwege zijn magische krachten, werd binnengehaald om hem te genezen.

  Liedje, Boney M:

  https://www.youtube.com/watch?v=kvDMlk3kSYg

  Bobby Farell, de zanger van Boney M werd in 2010 op 29 december dood aangetroffen op zijn hotelkamer in Sint Petersburg na een optreden. Niet ver van de plaats waar Rasputin werd vermoord, toevallig ook op 29 december.

  Een beetje te veel toeval?

  Welke doden worden precies herdacht op 4 mei? Kan de tsarenfamilie daaronder worden geschaard? Want de moord op de tsaar, de tsarina, vier prinsessen en een prins waren deels van Duitse bloed. Genoeg om de oorlog te verklaren dus. Het onderzoek is dus opnieuw heropend.

 18. ‘Hun bestuurlijke apparaat corrumpeerde wat in tirannie jegens de bevolking ontaarde’

  Stalin en zijn club is verantwoordelijk voor meer dan 100 miljoen doden. In China kwamen wegens het Stalinisme nog een paar honderd miljoen extra om het leven.

  De Tsaar een tiran noemen slaat echt nergens op. Dan kun je niet goed tellen.

 19. Er gaan geruchten dat Raspoetin werd afgeslacht door de Britse geheime dienst. De Tsarina is deels van Britse bloede, en in GB vonden ze het welletjes met de invloed van Raspoetin op de Tsarenfamilie.

  Door internet kun je nu eenvoudig informatie verzamelen over wat er precies is gebeurt. De hedendaagse informatie, diepgaande informatie gebaseerd op feiten, staat meestal haaks op wat je op school hebt geleerd.

  Als ze in de jaren ’80 hadden zien aankomen dat wat ze in lesboeken schreven binnen decennia ontmaskerd zou worden als verzinsels en leugens, dan waren ze misschien iets meer binnen de kaders van de feiten gebleven of ze hadden het internet geblokkeerd.

  De meeste mensen interesseert het geen zak.

  Nico [28] reageerde op deze reactie.

 20. @Nico de Geit [27]: De Tsaar noem ik niets, want we hebben alleen maar verhalen vernomen. En die zijn veelal niet betrouwbaar. Volgens dat boek ontspoorde het bestuurlijke apparaat, zonder dat de Tsaar dat in de gaten had. Verder is het inderdaad de vraag welke invloed de (in feite magiër) Raspoetin had. Dat wist waarschijnlijk alleen Raspoetin zelf. Wie gemanipuleerd wordt heeft dat zelf niet in de gaten, want anders zou de manipulator wel de deur uit geschopt worden, nietwaar?

  Verder zit er van alles om dit verhaal heen. Stalin en Marx zijn door derden met reden in een bepaalde positie gebracht. Kennelijk werd het tijd voor een volgend sociaal experiment onder het mom van ‘bevrijding’ of ‘overwinning’, hoewel vervolgens weer geketend in een collectief met andere vormen.

  Even kijken… Trump wilde volgens een bericht de vroegere glorie van Amerika herstellen, de huidige Chinese president de vroegere glorie van China. Waarom hoor ik nu niemand over de vroegere glorie van mens en dier praten, nog voor domesticatie in andersmans (konings)huis?

 21. Uw overheid: ‘Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.’

  Dat zijn er niet zoveel dus, afgezet tegen de honderden miljoenen verderop. Een zeer bescheiden herdenking.

  De meeste doden zouden weleens door geallieerde bombardementen zouden zijn gevallen.

  Verder: ‘In Nederland herdenken we op 4 mei onze oorlogsslachtoffers; op 5 mei vieren we de vrijheid.’

  Mooi.

  Arie Kanarie [30] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.