Een van de plaatsen, waar de economie in Griekenland wat afwijkt van de rest van het land, is Kastellorizo.

Het 11,98 verkante kilometer beslaande eiland bevindt zich tegenover het Turkse Kas ( het oude Antifilo) op een derde van de afstand tussen Rhodos and Cyprus.

 

Kastellorizo heeft een zeer rijk en gecompliceerd verleden en vormt sinds zeven maart 1948 een integraal deel van Griekenland.

Soms wordt het luchtruim geschonden door een Turkse helicopter die provocerend rondjes vliegt boven het eiand. Deze worden incidenteel beantwoord door waarschuwingsschoten van de zijde van de alhier tot groot ongenoegen van de lokale bevolking gestationeerde soldaten, die veel van het schaarse water gebruiken, maar weinig te besteden hebben.

Het aantal permanente bewoners bedraagt ruim 500, van wie circa 300 echte Kastelloriziërs.

Bijna alle huizen langs het pittoreske havenfront zijn eigendom van Australiërs van Kastellorizische afkomst, die het eiland slechts enkele weken per jaar bezoeken.

Die huizen zijn bijzonder duur en kosten twee tot zes keer zoveel als een dergelijk huis elders in Griekenland kost. Voor circa vier ton heeft men een aardig stulpje, dat in perfecte staat van onderhoud verkeert.

De BTW bedraagt 24 procent, maar hier gaat bijna alles zwart en geeft er nauwelijks iemand een officiële bon af. De belastinginspecteur woont immers ver weg.

De zwaar gesubsidieerde zeer luxueuze ferryboot (alternatief voor de vlucht van 30 minuten), die twee keer per week uit Rhodos komt, biedt plaats aan meer dan 2000 passagiers, maar brengt er slechts enkele tientallen plus wat soldaten.

Kastellorizo: warm aanbevolen voor een bezoek!

Hugo van Reijen

2 REACTIES

Comments are closed.