Het is nu het ideale moment te beginnen met het verzamelen van postzegels.

Winkeliers worden overstelpt met aanbiedingen van collecties uit nalatenschappen en beschikken niet over de fysieke capaciteit deze op te slaan.

Voor een vrijwel complete collectie Nederland van 1950 tot 2000 zal een winkelier ten hoogste 50 euro bieden. Het album alleen heeft meer dan 100 euro gekost.

De winkelier zal een dergelijke collectie weer verkopen voor circa 100 euro, misschien voor iets meer: de ideale gelegenheid voor iemand die met een flinke collectie Nederland wil beginnen en deze later uitbouwen.

Dit uitbouwen kost niet veel, want in de Nederlandse postzegelhandel kraken de balken van de zolders onder het gewicht van de opgeslagen zegels. Het goedkoopst is men echter af op een veiling, waar dozen en kisten zegels voor een krats van de hand gaan.

Het allergoedkoopst zijn de eerstedagenveloppen.

Hiervan werden er op het hoogtepunt van de enveloppenrage meer van een half miljoen stuks van iedere uitgifte verkocht. Sindsdien is het aantal gedaald tot enkele duizenden.

Geen enkele winkelier is echter bereid, deze enveloppen tegen welke prijs dan ook in te kopen, want er zijn geen kopers in zicht en opslag zou meer kosten dan de enveloppe ooit zullen opbrengen.

Men kan op veilingen partijen van deze enveloppen kopen voor twee tot vier cent per stuk. Het gaat om enveloppen, die bij uitgifte tot enkele euro’s per stuk gekost hebben.

Een doos of een kist exotische postzegels, op een veiling aangekocht voor enkele tientjes, staat garant voor honderden uren sorteergenot, waar nog het voordeel bijkomt, dat je schoeisel tijdens het uitoefenen van deze activiteit niet slijt.

Hugo van Reijen

16 REACTIES

 1. Postzegels verzamelen heeft iets fascinerends. Zeker de klassieke zegels, of de zegels uit NL Indie. Of zegels uit kleine ver gelegen kolonien.

  Het is echter de vraag of het financieel verstandig is. Mijn vader heeft een paar decennia lang trouw alle postzegels gekocht, incl de eerste dag enveloppen, soms 4 stuks, twee voor hem, twee voor mij. Ging hij speciaal voor naar het postkantoor op de eerste dag van uitgifte. Zelf heb ik als jongetje een jaar lang gespaard voor de tweede NL serie. Zelden zo’n slechte investering gedaan als in postzegels.

  Toch blijft het fascineren. Je kan nu voor honderd of een paar honderd euro iemands trots kopen, de postzegel verzameling waarvoor hij iedere keer naar het postkantoor ging zodra er nieuwe zegels waren. Een leven verzamel activiteit, resulterend in enorme aantallen zakjes, stockboeken en albums. Iemands appeltje voor de dorst. Dat nu door zijn nazaten wordt verkocht aan de postzegel handelaar voor de prijs van een paar kratjes bier.

 2. Nee, sommige hobby’s herwinnen hun populariteit niet terug zo vrees ik. Het is wel een mooi bewijs voor de stelling dat intrinsieke waarde niet bestaat. Alle waarde is subjectief.

 3. @Scrutinizer [2]: Ook als ze niet door de overheid zouden zijn uitgegeven. Ik verwacht niet dat zegels verzamelen weer populair wordt overigens. Vermoedelijk zullen er wel zegels zijn die redelijk hun waarde zullen behouden.

 4. Wat er hier voor mij uitsprong was het sorteer-genot en “Het allergoedkoopst zijn de eerstedagenveloppen.”

  Met kennis / wijsheid is dat precies andersom. Het prille begin is vaak het interessants, want nog een kerngedachte. Wat is de aard daarvan? Nadat kennis / wijsheid ‘in gebruik is genomen’ worden er allerlei toeters en bellen toegevoegd, vindt misvorming plaats, waarna het een ‘eigen leven gaat leiden’. Vervolgens komt de sorteer-hel aan de beurt. Hoe zat dat nou eigenlijk met het origineel, ten tijde van de ‘uitgiftedatum’?

  Het sorteergenot bij postzegels betekent nauwkeurig, saai werk. De sorteer-hel bij kennis / wijsheid vereist ook nauwkeurigheid, maar saai is het niet. Vervuiling afbranden en wegbranden. “Naar de hel ermee! ? Alleen het origineel mag overblijven!” Waarna de (neutrale) vraag resteert wat de aard en waarde van het origineel is.

  Nico [6] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico [5]: Ha ha… de sorteer-hel is in feite meer een filter-hel, maar dat bleek al uit de tekst. Overtollige ballas, onzuiverheden en vervuiling cremeren ?

 6. @Nico [5]: Vele toeters en bellen zijn en worden juist zeer gewaardeerd ook al omdat ze de kerngedachte op een hoger plan brengen. Men ziet het als een verbetering. Ook spin offs worden met open armen ontvangen. Dat jij iets als saai ervaart, wil nog niet zeggen dat het ook saai is. De waarde van een product of dienst wordt door de markt bepaald. Kostprijs vormt op zijn best een basis. Maar als lokkertje kan het ook voor minder gaan.

  Nico [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Bertuz [8]: Als de charme van eenvoud als een kerstboom opgetuigd wordt kan dat afleidend uitwerken en problemen veroorzaken. Postzegels zijn daarvan een uitstekende illustratie… laat die toeters en bellen liever in de brief, in de inhoud.

  Iets dergelijks geldt voor bankbiljetten. Voor je het weet gaan verzamelaars er verwoed mee aan de slag, maar ze waren eigenlijk bedoeld voor bijvoorbeeld het produceren en distribueren van, bijvoorbeeld, toeters en bellen ? Zodat bijvoorbeeld ‘bezoek!’ en ‘het eten is klaar’ op afstand wat kracht bijgezet kan worden. Dáár gaat het om. De inhoud. Niet om bankbiljetten, het middel.

 8. @pcrs [10]:

  Er is te veel van, te weinig kopers, en opslag is te goedkoop. Als het niet massaal vernietigd wordt wordt het waarschijnlijk nooit meer veel waard. Flippo’s, is ook zoiets. Smurfen doen het beter.

  Waarschijnlijk over 50 jaar nog steeds geen zak waard. Zelfs als belegging voor het pensioen van je kleinkinderen die nog geboren moeten worden ongeschikt.

  Wie gaat die zooi kopen? Veel is in handen van babyboomers en die troep komt straks ook op de markt. Veel droeviger dan postzegels wordt het niet.

 9. Over 20 jaar praten we nog eens over de populariteit en de waarde van postzegels, denk maar aan grammofoonplaten wat nu weer voor grof geld van de hand gaat als vinyl.

 10. @pcrs [10]:

  Het probleem over 100 jaar zal zijn: Of de mensen moeten te hard op de akkers werken om nog te verzamelen, of de replicators maken zulke goede kopieën dat ze niet meer van origineel te onderscheiden zijn.

 11. Je kan natuurlijk altijd een paar honderd euro uitgeven aan een collectie om mee te speculeren. Maar je moet het wel netjes weten te bewaren. Dat gaat met aandelen toch makkelijker.

  Heeft iemand tips voor aankoop-adressen? Waar je authentiek spul krijgt? Want ik vertrouw Postzegel Pietje op Marktplaats niet automatisch.

  hugo van reijen [15] reageerde op deze reactie.

 12. Ik vrees dat de tijden van weleer hier niet meer terugkomen. Verzamelaars zijn nu oude mannetjes (en dat zijn er steeds minder) en de jeugd heeft niets met postzegels.

Comments are closed.