Terwijl in Italië de powers to be er alles aan doen om een EU-kritische regering met een alternatieve valuta (de mini BoT) tegen te houden, kampt Spanje met het opzeggen van het vertrouwen in premier Rajoy. Ondertussen steekt Portugal zich dieper in de schulden en heeft het brons te pakken in de categorie Europese Schulden.

Statista bericht dat de bruto overheidsschuld van de EU landen in 2018 gemiddeld grofweg 81 % van het BNP is. Maar dit gemiddelde verbergt de werkelijke verschillen tussen de landen. Waar Griekenland een schuld heeft van 177,8 %, heeft Estland een tekort van slechts 8,8 % – het laagste van de totale EU zone.

Infographic: Who Has The Highest Debt? | Statista

Meer informatie is te vinden op Statista.

De Griekse schuld is bekend maar er zijn meer Europese landen die een hogere schuld hebben dan hun BNP. Zo heeft Italië ruim 130 % en Portugal meer dan 122 %. Daarbij is een groot deel van de Portugese schuld afkomstig van buitenlandse investeerders met een beperkt geduld.

Wat werkloosheidscijfers betreft staat Griekenland aan kop met bijna 21%. Gevolgd door Spanje met ruim 16% en Italië met bijna 11%. Portugal scoort hier bijna 8%. Qua BNP groeicijfers staat Portugal in het Europees klassement op een magere 18e plaats met een 2,7 %. Hekkensluiters zijn hier Griekenland met 1,4% en Italië met 1,5%.

In 2017 was de schuld in Portugal weer net zo hoog als voor de crisis in 2010. De 78 miljard euro bailout met Europees belastinggeld heeft het economische tij niet gekeerd maar alleen een handvol bankiers en politici erg rijk gemaakt.

 Bron: ZeroHedge

7 REACTIES

 1. Je kunt je vermogen beter in egulden beleggen?
  Zuidelijke landen gaan met de centen lopen?

 2. Op de puinhopen van de EU restanten. Dit komt heus wel weer goed, het zal misschien eerst nog een beetje vervelend worden, te denken valt aan een WOIII, of totale ineenstorting van de maatschappij en economie met eurobiljetten verworden tot veredelde toiletpapier. Maar, daarna gaat het allemaal wel weer goed komen. Het doet eerst even pijn en pas daarna komt het zoet. We gaan de EU nog eens heel erg missen. Zoiets van, toen was het beter dan nu, op de rokende puinhopen van de (nazi) EU.

 3. Met z’n allen in het schip heeft als voordeel dat iedereen voor de verandering in hetzelfde bootje zit. Da’s wat anders dan in een compartiment van een containerschip. Met die scheidingswanden ertussen moet je hard roepen om elkaar te verstaan ?

 4. Was mij al langere tijd opgevallen dat veel Italianen onroerend goed opkopen alsof het een lieve lust is, de prijzen zijn op sommige plekken meer dan verdubbeld en de huizenprijzen stijgen op de meest gekke en idiote uithoeken van de EU en de Italianen zien het helemaal zitten om geld rond te strooien alsof het een lieve lust is en te investeren in alleen maar onroerend goed, want dat is altijd een betrouwbare investering gebleken. Dat maken ze de gatto wijs….en zichzelf. Misschien krijgen ze gelijk en zijn de banken gedekt, maar gelooft men in de EU en Italie en NL werkelijk nog in sprookjes?

  De crisis van 2007 was me er eentje, nee, zo doen ze het niet weer. Ze doen het nu veel beter georganiseerd en gecontroleerd met nog meer vloedstromen aan geld en rondstrooien bij iedereen die het maar gratis wil hebben. Ja, dit keer gaat het veel mooier worden, dit keer gaat het echt lukken.

  Ik oefen af en toe al voor later, alleen water en brood, is prima te doen, alleen jammer dat het ’s winters buiten niet te harden is.

  IIS [6] reageerde op deze reactie.

 5. @IIS [5]:

  Oh, oh, wat gaat het NU weer voortvarend en wat is het leven NU een feest. Gewoon doorlopen er is niets aan de hand, jeuh, veel plezier nog met jullie kunstmatig opgeblazen pracht en praal. De pauwen pronken met hun veren weer als nooit tevoren…

  Orde uit chaos. Het lijkt dichterbij dan men denkt. Die totaal gecontroleerde wereld en massa zal en moet er komen. Tot het bittere einde zal de cabal doorgaan, maar het zal en moet er komen.

  Nu alleen de Russen nog even uitschakelen en de nazi’s hebben gewonnen en krijgen ze eindelijk hun langgekoesterde 1984.

Comments are closed.