Zoals iedereen inmiddels wel weet, heeft de Eerste Kamer in februari ingestemd met de invoering van een nieuwe Donorwet. Daardoor worden Nederlanders automatisch orgaandonor, tenzij ze daartegen bezwaar maken. Dat is een serieuze inbreuk op het recht of zelfbeschikking. Gelukkig is er nog één kans om deze wet te stoppen.

De stichting Hart voor Democratie, een initiatief van Geenstijl, probeert sinds vrijdag 300.000 handtekeningen te verzamelen om een raadgevend referendum over deze kwestie mogelijk te maken. Aangezien het kabinet het raadgevend referendum probeert af te schaffen, wordt dit waarschijnlijk de laatste volksraadpleging.

Als het referendum er komt, dan betekent dit natuurlijk niet meteen het einde van de nieuwe Donorwet. De uitslag van het referendum is niet bindend, en bovendien moet een meerderheid tegenstemmen, maar het is in ieder geval een mooie kans om te laten horen dat een inbreuk op onze zelfbeschikking niet zomaar geaccepteerd wordt.

In amper twee dagen tijd hebben al meer dan 30.000 mensen hun handtekening gezet om het raadgevend referendum over de Donorwet mogelijk te maken, waaronder de auteur van dit stuk. Teken ook op referendum.nl.

En hoe zit het dan met het orgaantekort? Het is vreselijk dat er in Nederland nog steeds mensen sterven omdat er niet genoeg donoren zijn. Ik kende zelf ook zo iemand. Maar de nieuwe Donorwet is niet de juiste manier om dit probleem te verhelpen. Er zijn betere oplossingen mogelijk.

4 REACTIES

 1. Zover ik weet komen van Nederlanders geroofde organen niet terecht in Nederlandse ziekenhuizen, maar gaan deze in de pool van Eurotransplant. Dus het kan zomaar zijn dat de lever van je verongelukte zoon terecht komt in het lijf van Jan Kloot Juncker als die de zijne naar de klote heeft gezopen. Tenzij die zoon dat zelf zo wilde…

  Ben ik cynisch? Helaas lang niet zo cynisch als de orgaan-roof wet van D66. Met de D van Dwingelanden.

  Ik heb overigens op dode boom getekend. Je vergeet bijna hoe zoiets werkt. Bijna net zo nostalgisch als de referendum idealen van Van Mierlo.

 2. Ik heb ook getekend. Ik heb geen groot geloof in de democratie, denk ook niet dat je die kan repareren (leestip: Frank Karsten, de democratie voorbij http://dedemocratievoorbij.nl/). Wat we nu hebben, een staat gedomineerd door mensen die zich niet veel aantrekken van democratische waarden, en die met oa de coalitievorming buiten spel zetten, is nog erger. Het is mooi als de bevolking deze mensen van tijd tot tijd goed in hun hemd zet. Een referendum is daar een beproefd middel toe gebleken.

 3. Ik draag al jaren een codicil bij mij
  waarop ik NEE heb aan gegeven.
  Dat vind ik nog steeds.
  Ik wil niet nu al beslissen.
  Laat mijn familie dat maar doen.

Comments are closed.