Vrijspreker: Mensen geven vaak snel aan dat ze van lotje getikt zijn. Hoe gaat dat?

Opperdienaar: Er zijn vele manieren om aan te geven tot welke stam je behoort en daarmee in welke onzin je blind gelooft. Vroeger gebeurde dat misschien door je gezicht te verven met de kleuren van jouw stam. Iedereen kon dan direct zien van wie je was. Nu kan dit bijvoorbeeld door het gesprek te openen met: Ik ben Charlotte en mijn geprefereerde voornaamwoord is ‘zhe’. Iedereen weet dan gelijk: oh die zit bij ‘team crazy’. Zhe is ‘with her’ zogezegd.

Vrijspreker: Signaleert het nog meer dan alleen de groep waarvan men is?

Opperdienaar: Hoe gekker de denkbeelden waarmee men zich profileert, hoe duidelijker het voor de toehoorder is dat er als compensatie enorm veel macht schuil gaat. Iemand die irrationaliteit adverteert met een redelijke mate van welvaart, doet iedereen afvragen: Waar leeft zhe van? Die heeft kennelijk anderen die voor zhe zorgen en de gevolgen van zhe’s irrationaliteit opvangen. Die vangt zelf geen konijnen of plukt geen bessen. Zo droegen de Chinese keizers vroeger hele onhandige kleren met hele lange mouwen, waarbij iedereen gelijk kon zien:

-Deze persoon werkt niet voor zijn geld

-Deze persoon heeft wel veel geld.

-Deze persoon heeft kennelijk veel macht. Uitkijken geblazen.

Je zou kunnen zeggen dat hoge hakken en lange nagels bij vrouwen hier ook toe dienen. ‘Ik straal uit dat ik praktisch niets kan en niet eens kan wegrennen voor gevaar, maar ik heb een sterke beveiliger die veel om mijn welzijn geeft.’ Een beetje zoals een roofdier die een prooi tegenkomt die geen overduidelijke verdediging heeft, wel felle opvallende kleuren, die slecht kan lopen en opzichtig rondstapt. Benader met grote voorzichtigheid. Er is bestaat geen gratis lunch. Kijk mij eens, ik kan oppervlakkig gezien niets en leef in grote welvaart.

Vrijspreker: Irrationaliteit als status symbool?

Opperdienaar: Niet alleen irrationaliteit dient hier toe. Je kunt ook welvaart en macht uitstralen door je enorm op te winden over pietluttige zaken. Iemand die zich afvraagt waar zijn volgende maaltijd vandaan komt, zal een bepaald idee krijgen als hij iemand tegenkomt die zich voornamelijk druk maakt over een apart toilet voor transseksuelen.

Of iemand die zich opwindt over zaken heel ver van zijn bed: ‘Ik houd me bezig met waterbronnen voor de pygmeeën in Papoea Nieuw Guinea.’ => boem, status. ‘Dat is het grootste probleem dat ik kan vinden als ik om me heen kijk. De rest is geregeld.’

Met andere woorden, maak duidelijk aan je gesprekspartner dat je in ‘team crazy’ zit en hij/zij zal gelijk concluderen: Macht, status. Dat of etaleer totale vervreemding van praktische vaardigheden.

Vrijspreker: Is dat de enige manier om macht te signaleren?

Opperdienaar: Nee, neem Jordan Peterson bijvoorbeeld, die haalt $50.000 per maand op aan donaties. Hij denkt misschien dat dit voor de inhoud van zijn verhandelingen is, maar ik denk dat hij het krijgt voor 1 opmerking:

“Ik ga mijn taalgebruik niet aanpassen op commando van de overheid, een boete betaal ik niet, desnoods ga ik naar de gevangenis.”

Dat is signaleren dat je niet uit de weg gaat voor ‘team crazy’. Dan denken mensen ook: Die zal wel een geheim wapen achter de hand hebben. Niemand gaat tegen ‘team crazy’ in en kan het na vertellen.

Vrijspreker: Wat signaleren compromitterende libertariërs, die geen ‘belasting is diefstal’ durven te zeggen, een verboden woordenlijst hebben of  vinden dat joden verplicht moet worden een nazi taart te bakken?

Opperdienaar: Die signaleren hele lage status. Ze behoren noch bij ‘team crazy’ noch bij degenen die geen millimeter voor ‘team crazy’ uit de weg gaan.

Vrijspreker: Misschien kun je ook aangeven dat je een totale trekpop bent? Kun je daar wat mee?

Opperdienaar: Natuurlijk, die zijn voor iedere politieke stroming bruikbaar.

49 REACTIES

 1. Gek of crazy heeft inderdaad de bijsmaak van jezelf op een niche storten en daar liefst in een bepaalde stijl goede sier mee maken of uitbaten. Een niche vinden om mee aan de slag te gaan staat in de DSM-5 zelfs te boek als een soort therapie voor autisten. Bij Asperger is er een smal aandachtsgebied met voldoende diepgang, waarmee het een kwestie van matchmaking is ?

  Toch veronderstel ik dat een variant op het thema ‘volledige autist’ naar het totaalbeeld kijkt en daar gelukkiger van wordt of juist niet.

  Allerlei ‘Teams Crazy’ die verschillende richtingen op willen schieten lijkt best wel op een poging tot traditioneel vierendelen.
  Het kan ook op een soort overgangsfase duiden. Voorbeeld: Als bloed naar een hoofd stijgt kan iemand op z’n kop hangen, zich schamen of woedend zijn geworden, of als een vrouw in de overgang zijn. Die overgang gaat niet alleen gepaard met opvliegers en bloed dat naar het hoofd stijgt waardoor het zweet uitbreekt, maar ook met bijvoorbeeld een ‘enge nek’. Alsof er koppen gaan rollen ? Wat er ook zij, na de overgang is vruchtbaarheid definitief voorbij, hoewel die bij anderen gelukkig nog wel bestaat.

 2. Ik ben links en ik vind dat ‘zhe’ gedoe ook totaal belachelijk en puberaal

  Om nou iemand meteen ‘crazy’ te noemen

  Ja, ik vind het tergend irritant en het heeft niets met links, of rechts, of wat dan ook te maken

  Maar het heeft niets met macht te maken en als jij jezelf zo wilt noemen, dan doe je dat toch lekker

  Pcrs [4] reageerde op deze reactie.

 3. Over vertoon gesproken.
  Doorgaans zijn het juist degenen die het nog steeds nodig hebben die statussymbolen aanschaffen tonen.
  Wie nog afhankelijk is van de opinie van bazen of klanten, geeft geld uit aan een Armani pak en een Rolex. Renteniers lopen er doorgaans veel simpeler bij hoewel ze meestal rijker zijn dan die rolex dragende armanipoppen.
  Ik beschouw merkkledij dan ook als een teken van lage tot hooguit middelmatige status.
  Tip voor een horloge: koop iets Zwitsers wat de casio en swatch lieden te zonde vinden van het geld (waardoor je niet met de grote massa geassosierd wordt) maar wel goedkoop zodat het niet lijkt alsof je krampachtig erbij wil horen met je Vacheron Constantin of iets onsmakelijks duur. Ga voor Tissot of zo.

 4. @jaas [2]: heeft wel degelijk met macht te maken. Die mensen eisen gedragsverandering van de hele wereld. Inclusief agressie bij non compliance.
  Orwell had het al door:de taal moet veroverd en verkracht worden, zodat mensen niet eens meer de taal hebben om na te denken.
  Jij bent inderdaad meer een oude school socialist die liever ondernemers naait met geweld via vakbonden.

  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Pcrs [4]: De verkrachting van taal is inderdaad een groot probleem; zoals veranderende betekenissen. En de mogelijkheid om anderen te naaien met taal als instrument, bewust misverstanden en misstanden kweken.

  Ik moet er nog nader onderzoek naar doen, maar krijg de indruk dat het taaltje Esperanto meer een lapmiddel dan een final solution voor dit probleem is.

  Maarten [7] reageerde op deze reactie.

 6. Ondernemers naait ?

  Als ondernemers hun mensen een beetje goed behandelen, dan hoeven ze geen actie te verwachten

  de logica is helder

  Als ik mijn arbeiders ( als ik die heb ) ga vernederen en uitbuiten, wat verwacht je dan ?

  Waarom denken ‘ondernemers’ dat iedereen hen maar onvoorwaardelijk moeten accepteren ?

  Als het loon verlaagd wordt, dan staakt men het bedrijf stuk

  Als ik de buren op overlast bezorg, dan maken zij mijn naam stuk, of gooien een steen door de ruit, of gaan naar de rechter

  Als ik een arbeider zeg, dat hij niet naar de begrafenis van zijn moeder mag, omdat hij voor mij taarten moet bakken, voor vier euro per uur, dan zal die arbeider de machines saboteren en/of mij een karretje in schoppen

  gek hé

  Wat verwacht je van mensen ? Dat het computers zijn ?

  Weer een beetje bijles, voor de ‘anarcho’ kapitalist

  En Pcrs

  Dat namen gedoe, ja, ik ben het daar nog mee eens ook. Dat is grotendeels machtsspelletjes en subculturele tendensen

  Maarten [9] reageerde op deze reactie.
  Pcrs [10] reageerde op deze reactie.
  Pcrs [32] reageerde op deze reactie.

 7. @Nico [5]: taal slechts een wet voor een vlottere comunicatie, ook zonder de zelfde taal te spreken zijn mensen in staat goed te comuniseren (als de wil er is). Soms kan een beetje alcohol de voortgang wat smeren. Taal verkrachting is meer een vorm van shockeren, je kan er niets mee hetzelfde als een overdaad aan taal, de algemene voorwaarde bijvoorbeeld 20 pagina’s aan droge tekst voor iets simpels. Een normaal persoon wil dat nog niet lezen. Straat taal is ook een zo’n mooie manier om je groep aan te duiden en respect (af te dwingen) hoe minder respect hoe verwarender het wordt.

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Maarten [7]: Taal is een uitgebreid onderwerp. De wil om elkaar te begrijpen is inderdaad een sleutel. Je zou kunnen zeggen dat taal een instrument is om naar elkaar uit te reiken of juist om de deur in meer of mindere mate op slot te houden.

  Er bestaan allerlei soorten talen zoals lichaamstaal, kliktaal (klikt het?), klanktaal (hoe klinkt het?) waarvoor spreektaal niet zo bepalend is. Communiceren gaat veel verder dan alleen maar woorden gebruiken. Vandaar dat schrijven of een toespraak houden slappe aftreksels zijn van kwalitatieve communicatie.

  Duik je dieper in taal als instrument, dan kun je door de letters van een woord te scannen vaak wel in kaart brengen welke diepere gedachten (concept) ontwerpers van een taal er achter hebben verstopt. Oftewel culturele invloeden opmerken. En zo voort. Alleen wordt door dit soort analyses taal zowat meer een doel dan een middel. Leuk spelletje om het intellect te trainen, meer niet.

  Taal verkrachting of juist het omgekeerde is ook interessant. Via een woordscan is help(en) een ander concept dan hulp, vrind een ander concept dan vriend. Waardoor je het met gewone mensen kunt hebben over elkaar helpen, maar slimmerikken misschien beter iets kunnen lezen over een vrind en behulpzaamheid. Op die manier maakt het instrument ‘taal’ en dan vooral het geschreven woord het leven lastiger in plaats van aangenamer. Jammer. Gelukkig gaat van alles en nog wat tijdens een ontmoeting een stuk makkelijker dan via papier of computerschermen 😉

  Maarten [11] reageerde op deze reactie.

 9. @jaas [6]: ook tussen werkgevers en werknemers is het belangrijk goed te comuniceren: wil je?,,, :nee. tijdens de solicitatie worden er meestal afspraken gemaakt over de flexibelheid die verwacht wordt. Wat vaak gebeurd is slechte comunicatie, werkgever kijkt te veel omlaag (of zet er mensen tussen) terwijl de werknemer te veel opkijkt en geen nee durft te zeggen maar wel nee denkt. Dat is ook lastig.
  Ik werk toevalig wel met personeel en je moet soms echt 10 keer vragen of men het echt niet erg vind om iets extra’s te doen. Als een vraag met nee wordt beantwoord is dat niet even leuk maar dan vinden we een andere oplossing en dat hoort bij ondernemen.

 10. @jaas [6]:
  “Als ik mijn arbeiders ( als ik die heb ) ga vernederen en uitbuiten, wat verwacht je dan ?”
  Dat ze ontslag nemen en niet dat ze wanhopig aan hun uitbuitingsbaan vasthouden met ontslagbescherming en stakingsrecht van een overheid die ondernemers naait via de initiatie van geweld.

  Maarten [11] reageerde op deze reactie.

 11. @Nico [8]: dat is waar. Wat ik bedoelde is de basis van taal. In ieder onderwerp kan je veel dieper duiken net wat je interesses zijn of in wat voor omgeving je opgevoed bent.

 12. Ja Maarten en Pcrs

  Zo werkt de wereld dus niet

  Stel ik ben schilder en kan alleen maar schilderen, want ik kan dat alleen gewoon

  Als ik ontslagen word, heb ik een probleem

  Want hypotheek en schulden en huur en kosten, gas en licht

  De baas heeft dus gewoon macht over mij. MACHT. De verhalen zijn talloos

  Werk nog even door, na sluiting, doe even dit/dat, als je niet harder werkt, dan moet je weg !

  MACHT, het sleutelbegrip is MACHT

  En als een uitgezogen Pool dan zo radeloos is, dan kan de boel weleens escaleren. Sabotage zal dan plaats vinden

  Dat mag niet, jankt ‘de ondernemer’ dan

  Maarja, had je maar geen ‘ondernemer’ moeten worden

  Wij kunnen zonder de bazen, de bazen kunnen niet zonder ons

  Toch hebben de bazen hun vingers om onze nek. De paradox van het systeem

  Jij gelooft dat, Maarten, omdat je naïever bent dan een negenjarige met downsyndroom

  Als je niet werkt, wordt je dakloos

  Als je niet werkt, krijg je bijstand en dan moet je dwangarbeid doen, de zogenaamde ‘participatie maatschappij’

  Niet werken = dood gaan, of slaaf worden

  Niet werken is dus GEEN optie

  Maarten [14] reageerde op deze reactie.
  Nico [15] reageerde op deze reactie.

 13. Als we het dan toch over gekkenwerk hebben:

  Ooit werd nationaal-socialisme (later hernoemd naar sociaal-democratie) als een Final Solution voor sociale problematiek neergezet, alleen is onder andere aan doorgaande touwtrekkerij tussen politiek links en rechts te zien dat het niet werkt om dood te reguleren, hoewel dat laatste wel aanstekelijk werkt.
  Het voorbeeld van het schenden van puur natuurlijke mechanismen wordt nagevolgd waardoor er een opeenstapeling van problemen ontstaat.

  ‘Team crazy’ in actie.

 14. @Jaas (A) [12]: sorry dat ik je boos maak. Ik begrijp heus wel wat je bedoelt, bij grote bedrijven werken en uitgemolken worden voor een honger loontje is niet leuk. Maar ik ben zelf nog nooit mijn baan verloren door nee te zeggen. Het bebeurt tot mijn spijt wel overal. Maar dood gaan hoeft niet zelfs een naïve downsyndroom als ik kan redelijk ver komen in de vaart waar niet aan nederlands personeel te komen is omdat men zich daar te goed voor voelt. Heb je gelijk een dak boven je hoofd en eten…. groetjes?

 15. @Jaas (A) [12]: Gisteren kwamen we op straat iemand tegen, spontaan praatje. Een voormalige bajesklant die nog net onvoldoende dope had gebruikt om nog niet van de wereld te zijn. Aardige vent, dat wel. We hadden het o.a. over het Stanford Prison Experiment. Hij constateerde, kennelijk levenswijsheid, dat er zoiets als een uniformen-syndroom bestaat en niets zo verslavend uitwerkt als macht. Zijn woorden, niet de mijne. Het zou zomaar kunnen dat ‘ie gelijk had.

  Een interessante opmerking die hij maakte is dat een gevangenisbewaker ontslag nam toen hij zijn broertje achter de tralies moest zetten. Dat werd ‘m te gortig.
  Anders uitgedrukt behandelen mensen elkaar beter wanneer ze elkaar hebben leren kennen. Hoe beter ze elkaar kennen, hoe beter ze elkaar behandelen. Dat is meestal wel een feit, behalve bij gedwongen huwelijken en vechtscheidingen 😉

  Zo zie je, er is op straat van alles te vinden. Zoals inspiratie.

 16. https://www.google.com/search?q=individualist+anarchism&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwixsJq3svHbAhVNL1AKHboKBTYQ_AUICigB&biw=1536&bih=750#imgrc=SLHg7dq8Oy1IzM:

  Anders uitgedrukt behandelen mensen elkaar beter wanneer ze elkaar hebben leren kennen. Hoe beter ze elkaar kennen, hoe beter ze elkaar behandelen. Dat is meestal wel een feit, behalve bij gedwongen huwelijken en vechtscheidingen ?

  Mee eens Nico

  Het is ook een beetje, je baas kent jou niet en geeft geen reet om je

  Daarom kan je beter met iemand werken, die gedeelde belangen heeft

  Oftwel, een links anarchistisch model toepassen

  Maarten [18] reageerde op deze reactie.
  Nico [19] reageerde op deze reactie.

 17. Als je een x aantal dagen met iemand op een eiland zit met 15m2 leefruimte leer je elkaar wel kennen. personeel of niet, anarchistisch, christelijk, links of rechts maakt dan geen zak uit. Je hebt dan s’avonds nog eens iets om over te discuseren.

  Nico [19] reageerde op deze reactie.

 18. @jaas [16]: en daarnaast is het welzijn van personeel wel belangrijk, het is niet zo dat je weer een blik nieuwe open trekt.

 19. @jaas [16]: Wat jij links anarchistisch noemt, noem ik gewoon natuurlijk gedrag. De valkuil is dat er niet altijd aan ‘menselijk kapitaal’ wordt gebouwd. Je weet wel, elkaar wijzer maken. Bij ‘verse’ community’s zie je dat dat nog wel functioneert, een tijdje verder gaat de vlam wat minder branden. Gewoonlijk omdat niet van het verleden is geleerd of bepaalde denkwijzen nog onvoldoende afgebrand zijn 😀

  @Maarten [17]: Voor zover dat ongedwongen gaat… kunnen dat leuke sociale experimenten zijn waar iedereen wat wijzer van wordt. Worden betrokkenen echter op de een of andere manier in een dergelijke situatie gedwongen, dan weet je vrijwel zeker dat er heibel zal ontstaan.
  Dat is ook waarom het multi-culti experiment niet levensvatbaar was. Het werd door strotten geduwd. Zoeken mensen elkaar zelf op, dan ontstaat als vanzelf een soort synthese. Daar kunnen politiek links en rechts van leren, die vertellen elkaar graag waarom ‘de verkeerde kant’ niet werkt maar maken er misschien juist daardoor samen een soepzootje van, compleet met onverteerbare brokken en gif erin.

 20. Maarten

  Je haalt drommen uit Polen, die letterlijk voor 2 euro per uur werken

  Een Zweeds bedrijf in Nederland deed dat. Polen, die voor ze chaufferen en letterlijk 2,75 per uur verdienen

  Er zijn veel meer arbeiders, schilders en chauffeurs, dan dat er managers zijn, ‘managers’

  Dus heeft de ‘manager’ een machtspositie

  De manager ontslaat de schilder en plaatst een advertentie. Nieuwe schilder gezocht. Aangezien al die schilders een baan moeten hebben, aangezien er niet onbeperkt banen zijn, heb je een machtspositie

  Ik ging eens voor een simpele baan solliciteren. Want ik ben geen ‘manager’, want ik haat dat cultuurtje, ik haat ‘managers’

  Maargoed, ze wezen mij toen af en ze zeiden erbij, we hadden in één week driehonderd sollicitaties gekregen…

  Dat bedrijf heeft dus een MACHTSPOSITIE

  Zeker wanneer de bijstand, slavenarbeid betekend, door de VVD gefaciliteerd

  De ‘manager’ kan de arbeider ontslaan, de bijstand in loodsen en vervolgens de dwangarbeid

  Er zijn genoeg taartenbakkers, schilders, fietsenmakers. Er zijn veel minder ‘managers’

  Ik spreek uit eigen ervaring en de ervaring van alle werkende die ik gesproken heb. Bijna alle werkende. De arbeider bij de Ikea, heeft écht niet even veel macht, als meneer de ‘manager’, bij de Ikea

  Daarin geloven, is compleet naïef

  En mensen werken écht niet bij je bedrijf, omdat ze jou zo’n toffe gozer vinden. Nee, omdat ze GELD moeten verdienen. MOETEN verdienen ja

  Wat jij links anarchistisch noemt, noem ik gewoon natuurlijk gedrag.

  Daarin heb je gelijk, Nico

  Zo is bijvoorbeeld Kropotkin’s anarchisme, sterk geworteld in evolutie theorie, Darwinisme etc

  Maarten [21] reageerde op deze reactie.
  pcrs [24] reageerde op deze reactie.

 21. @jaas [20]: natuurlijk komen ze bij mij werken omdat ze geld nodig hebben, ik heb ook geld nodig en managers is ook niet echt mijn slag volk. (Daarom ben ik mijn eigen tokootje begonnen.)Maar ik kan er wel voor zorgen dat de mensen die wat voor mij komen doen voldoende betaald worden. En aangezien we langere tijd op elkaar aangewezen en alles samen moeten doen kan ik beter zorgen dat wij het allemaal naar ons zin hebben. Anders moet ik weer een nieuwe zoeken, Tsjech in mijn geval. Als hij mij een lul vond, het salaris te laag of de omstandigheden te slecht was hij niet tien jaar bij mij in dienst. Natuurlijk hebben wij ook wel eens ruzie, maar in een goed huwelijk komt dat ook voor.

 22. misschien ben ik naïef hoor. Maar; if you pay peanuts, you get monkeys. Is Mijn eerste les geweest, en daar heb ik zelf geen baat bij.

 23. @jaas [20]: Onzin, waarschijnlijk nog nooit een bedrijf gerund. Dat is net als denken dat het andere geslacht in een relatie een machtspositie hebben. Dat denken ze andersom ook. Beide kanten hebben ongelijk. In vrijwillige relaties is er geen macht en winnen beide partijen. Dat is de reden dat ze er vrijwillig in zitten. Ook als ze voor niets werken als vrijwilligers. Doen ze het ongedwongen door geweld? Dan krijgen ze er iets positiefs uit.

 24. Ben geen bedrijf begonnen, want ik ben geen uitzuiger, wil niet van andermans vitaliteit leven

  relaties zijn anders, je hoeft geen relatie, je moet wel een baan

  Maarten, wellicht ben jij niet erg, maar heel veel bazen zijn zuignappen en daarom bestaat links dan ook, al sinds de negentiende eeuw

  Nee Maarten , die mensen zijn van jou afhankelijk. Betaal ze net genoeg om te kunnen leven en je hebt je arbeid al

  Zet mensen in een sweatshop, betaal ze zoveel dat ze nét kunnen overleven en verkoop je troep in het westen

  De schaamteloze kledingindustrie werkt zo ( mensen, koop alleen nog tweede hands, of op marktplaats je kleding )

  Pay peanuts, and your slaves will stay alive

  Natuurlijk ben je bodemloos naïef, Maarten, anders was je ook niet rechts

  Maarten [27] reageerde op deze reactie.
  Nico [28] reageerde op deze reactie.
  pcrs [49] reageerde op deze reactie.

 25. @jaas [25]: gwoon niet links mischien. Maar volgens mij ben jij gewoon heel boos. Op een hoop punten ben ik het met je eens, daarom ben ik in eerste instantie voor mij zelf begonnen en probeer ik het wel goed te doen. Ik zit overgens ook maar aan het eind van de rij voor de geld boom en niet bij het grote geld.

  Nico [28] reageerde op deze reactie.

 26. @jaas [25] en Maarten [27]: Als ik het verhaal over links en rechts met elkaar vergelijk, valt op dat jullie het geen van beiden hebben over zelfstandigheid. Een zelfstandige werknemer of werkgever bestaat niet, dat is een contradictus in terminus vanwege wederzijdse afhankelijkheid.

  Aangezien ik vooral als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP) heb gewerkt kan ik uit ervaring melden dat dat de beste en tegelijkertijd ook harde leerschool is voor zelfstandigheid.
  Je moet in beginsel werkelijk alles zelf doen voor je eigen bedrijf en leert daardoor als allrounder te denken, niet als specialist. Hoewel het gezicht naar buiten toe wel op een bepaalde manier gespecialiseerd is.
  Daarnaast heb je vrijwel altijd te maken met organisaties in de hoedanigheid van machtsblokken die deugdelijk te werk gaan of juist niet.
  En je hebt te maken met een derde machtsblok (overheidsmachine) die geplaagd wordt door bemoeiziekte van wetgevers en die plaag doorgeeft, zich als een stalker in overdrive modus tussen verhoudingen dringt; om mee te mogen kijken in de administratie, af te romen, ‘rechtvaardigheid’ te bewerkstelligen en zo meer.

  Met andere zelfstandigen te maken hebben is gewoonlijk leuk, bij organisaties (machtsblokken) wordt dat minder vanwege groepsmechanismen. Groepsvorming is meestal het begin van allerlei problemen die verworden tot systematische problemen die bij zelfstandigheid niet zouden ontstaan of anders wel vlotjes gecorrigeerd zouden worden. Waarmee gezegd is dat een overzichtsbeeld zoals een ZZP over zichzelf heeft problemen voorkomt die een werkgever of werknemer over het hoofd kan zien of negeert vanwege groepscultuur.

  Ik schrijf dit even vanwege individuele ontwikkeling; iedereen is geboren als allrounder die het totaalbeeld over het eigen leven probeert te doorgronden, niet als specialist die delen van het eigen leven overlaat aan anderen om te organiseren.
  Verder hebben zowel kapitalisten als communisten of socialisten last van allerlei nukken en obstakels die de ideologieën nu eenmaal met zich meebrengen.
  Combineer je politiek links en rechts in één zelfstandige, dan krijg je een doorgaand werkje om aan individueel menselijk kapitaal te bouwen, met een sociaal gezicht. Want een zelfstandige kan in het levensonderhoud voorzien zonder zelf substantie te hebben en daarnaast nadrukkelijk sociaal te zijn.

  Wij zijn niet boos maar furieus dat regeringen en overheidsmachientjes zelfstandigheid taboe heeft verklaard. Dat komt voort uit de traditie dat een ieder onderworpen hoort te zijn, de onderwerper uit dient te hangen of anders van het mechanisme van onderwerping behoort te profiteren. Bestuurlijk DNA dat is gebaseerd op uitbuiting (elkaar uitbuiten als gedragsnorm, de een die de ander als buit beschouwd en behandelt), niet op zelfstandigheid wat toch echt de puur natuurlijke norm is voor ieder individu. Die norm systematisch schenden en die schending nog legaliseren ook is ronduit pervers.

  Nico [29] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.