Het wereldmuseum heeft een zwarte lijst opgesteld van verboden woorden. Of om het politiek correct te stellen, een handleiding die mede musea helpt met het omgaan met gevoelige of discutabele woorden. Deze hedendaagse (zelf) censuur commissie geeft aan waarom een term gevoelig is en doet suggesties voor een alternatieve woordkeuze. Vrijspreker is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die de volgende selectie van verboden gevoelige woorden aan de lezer toebrengt.

‘Zwart’ is een identiteitscategorie met verschillende betekenissen in verschillende contexten, maar in het algemeen verwijst het naar mensen van Afrikaanse afkomst. De term is de vroegere raciale categorie ‘neger’ (zie: Neger) gaan vervangen, die nu door velen beschouwd wordt als denigrerend. Suggestie: Deze term kan gebruikt worden, maar moet vanwege de vele betekenissen met voorzichtigheid gebruikt worden.

‘Neger’ komt van het Latijnse woord ‘niger’, dat zwart betekent. In het Nederlands werd de term vanaf de 17de eeuw gebruikt om te verwijzen naar Zwarte mensen in en uit (sub-Sahara) Afrika. Suggestie: Het gebruik van deze term wordt afgeraden in de hedendaagse context

Andere verboden of “gevoelige” woorden:

halfbloed, inboorling, Mongool, medicijnman (gebruik spiritual healer), jappenkampen, kaffers, islamiet, mohammedaan, inheems, Indisch, politionele actie, indiaan, inboorling, inlander, homo, gay, queer, hermafrodiet, trans, travestiet, handicap, exotisch, stam, eskimo, dwerg, pygmee, bosneger, blank, wit, gekleurd, de derde wereld, Bombay, Berber, bediende, slaaf, allochtoon, primitief, afkomst, ras, roots, etniciteit, aboriginal, ontdekken, traditioneel, oriëntaals, westers, zigeuner en tot slot koppensneller.

Theo van Gogh zou zich omdraaien in zijn graf.

Vandaar dit slotwoord

Moge alle transseksuele negerzoenende islamitische kaffers de tering krijgen, moge ze door inheemse traditionele mohammediaanse medicijnmannen het bos uit worden genegerd, ik ga op zoek naar een homofiele gehandicapte travestiet die me als slaaf mag dienen in het exotische Bombay,

15 REACTIES

 1. Woordkeuze maakt geen moer uit, want het gaat om de bedoeling die erachter zit. Die soms zonder woorden duidelijker is dan mét.

  Een vrind zei weleens dingen tegen me zoals “wat ben je toch een lul”, waarna we samen ontspannen lachten omdat het wel duidelijk was wat ‘ie bedoelde. En dat was beslist niet onaardig.

  Politiek correcte praat is de hedendaagse variant van hoofsheid. Een ‘hogere macht’ die beslist hoe omzichtig je om onderwerpen heen moet draaien, zonder recht voor z’n raap te zeggen wat je bedoelt. Klinkt zoet, maar is gif voor (potentieel) gezonde sociale verhoudingen. Het tegengif voor een te hoog zoetgehalte is zoiets als insuline voor een te hoge bloedsuikerwaarde; insults. Even de neiging tot duidelijkheid injecteren.

  Ooit sprak ik eens met iemand van de Vaticaanse ambassade, om te peilen. Opinieonderzoek. Het zoetgehalte was te hoog, de mate van ontwijken ook. Misschien dat dit soort lui intern wat duidelijker zijn, maar het leek nergens op wat deze man uitkraamde.

  De stijl van Theo van Gogh was soms wat grof, maar een gezonde roker leek hij in ieder geval wel. Mentaal dan hé…

  loNe [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico [2]:
  *Woordkeuze maakt geen moer uit, want het gaat om de bedoeling die erachter zit. Die soms zonder woorden duidelijker is dan mét.*

  nee.
  dit gaat over ‘social engineering’ .
  Door bedekte en/of andere termen te gebruiken , wordt (bijna letterlijk!) een soort ‘paralelle wereld’ geschapen ;
  een hyper-individueel soort Bubble , waar ieder persoon in leeft (vgl ‘op jouw toegespitst nieuws’ en ‘cookies’) ,
  zodat iedere ziel afgesneden wordt van zijn wortels.

  [wortels is , waar kom ik vandaan, dimensies, etc]

  Een term als ‘hekserij’
  komt érg dicht bij dit soort social engineering , jongen ….

  Nico [14] reageerde op deze reactie.

 3. ..verduidelijking , Nico ;
  het gebruik van andere (verzachtende, omgekeerde, verhullende, etc) termen voor een bepaalde situatie ,
  veroorzaakt een ander soort bewustzijn

  ..jónge generaties zullen dan situaties interpreteren nav gebruikte termen – omdat hun wortels (om de werkelijke situatie to kunnen inschatten) zijn gekapt –
  ..en ik noem dat bewuste hekserij ,
  (of noem het BFSkinner conditioning, wat mij betreft)
  door de elite .
  Om te heersen .

 4. @jaas [5]: mensen die vroeger zwart genoemd werden. 😉

  Vroeger heel vroeger, mocht je nog benoemen wat je zag en dat generaliseren. Bijvoorbeeld mensen met die “kleur”.
  Nu mag dat niet meer omdat …. omdat er een hiërarchie in kleuren is?

 5. Ja, Harrie, er mag heleboel niet meer, ineens

  Zeggen dat vrouwen borstvoeding geven, mag niet meer, want dan kwets je mannen die denken dat ze vrouw zijn

  Ik woon in Amsterdam en hier is die massahysterie ook hevig aan de gang

  De schuld van links ?

  De mensen die in deze shit meegaan, weten niet eens wat ze moeten vinden. Het is gewoon een zwerm, van allemaal popi-jopi mensen, die elkaar nadoen en naar de mond praten

  Linkse IDPOL , is óók kanker

 6. Het wereldmuseum ? In mijn jeugd heette dat, als ik mij wel herinner, het koloniaal instituut voor de tropen.
  Zwarte mensen bestaan niet, wel bruine, van licht tot donker; witte
  mensen ook niet, wel blanke. Behalve ergens in het midden van Afrika, deze noemen wij Albino”s en zij schijnen lekker te smaken,
  want ze worden aldaar geslacht, gekookt en vervolgens gegeten.

  Ik las over bovenstaande iets in de volkskrant. Daar heb ik van begrepen, dat negers “personen van kleur” genoemd wensen te
  worden, omdat zij dat willen en bijv. eskimo’s “inuiet”omdat zij dat willen, maarblanken moeten “witten” worden genoemd.
  Waarom ? OOK omdat ZIJ dat willen. Ik begrijp sommige dingen al lang niet meer, of misschien juist wel te goed.

 7. t’ís ff wennen als je straks van vakantie terug komt en je collega’s zien dat je aan het strand hebt gelegen en zeggen goh jij bent lekker niet wit gebleven.

 8. Hoeveel overheidssubsidie krijgen die instituten eigenlijk ?

  Tijd om deze instituten te gaan boycotten.

 9. Boycots en omkeringen zijn inderdaad effectief. Voorbeelden:
  – Verhullende taal gebruiken? Prima, dan verhelderende taal er tegenover zetten.
  – Betekenis van woorden veranderen? Prima, dan originele betekenis in beeld brengen.
  – Dwangarbeid eisen? Prima, dan dienst weigeren.
  – Kleur bekennen eisen? Prima, dan zwarte ondoorzichtigheid optrekken of juist als een diamant allerlei kleuren vanuit de omgeving doorgeven.

  Als je niet de zin van een ander doet dan schept dat voor die ander kansen om te demonstreren waar hij daadwerkelijk voor staat. Sterker, er is dan geen ontkomen meer aan. Wat gezien scheefgetrokken machtsverhoudingen (macht = mogelijkheden) meestal wel op een beschamende vertoning voor de eiser uitdraait.

  Wie de baas wil spelen over de levens van anderen komt door eigen kracht ten val. Hoewel die eigen kracht wel wat gestimuleerd en geleid kan worden om die ondergang wat te versnellen ?

Comments are closed.