20 REACTIES

 1. Als de mensen een overzicht zouden krijgen van de stijging van de arbeidsproductiviteit en de uiteindelijke ontwikkeling van de koopkracht van de mensen die dat bereikt hebben dringt misschien door wat er aan de hand is. De inzenders van de brief beginnen het in de gaten te krijgen. Maar, lijkt het, ook alleen maar omdat ze zelf bijna geen boodschappen meer kunnen doen na een leven lang werken.

 2. Dat wordt idd nog wat. Aantal gepensioneerden neemt toe de inkomsten uit pensioenen af door o.a kortingen en inflatie. De lonen gaan omhoog o.a. door schaarste aan werkenden en de politiek die de inflatie wil opvoeren om van z’n schulden af te komen.
  Tel hierbij op dat het aantal werklozen nog zal toenemen door automatisering. De kloof werkende niet-werkenden wordt als maar groter. Tel hierbij op de problemen t.a.v. de energievoorziening & Groningen etc. en de conclusie ” de maatschappij wordt te duur”, voor het overgrote deel van haar inwoners, is zo gek nog niet.

 3. Tsja, dat komt ervan als een sociale orde en maatschappelijk systeem om buit maken en uitbuiting draait. Alle zegen komt van boven zullen we maar zeggen? Winst stijgt omhoog, gezeik en stront valt van de ‘berg Olympus’ naar beneden.

 4. Er is ook een andere kant van het verhaal; denkers die door de staat ingelijfd worden, tijdens werkzaam leven als een soort rentmeester over van alles beschikken en vervolgens een eenzame en gebrekkige oude dag ‘krijgen’. Als een levend mensenoffer eenmaal is opgebrand… is afdanking aan de beurt (‘dank voor je diensten’, of stank voor dank).

  Dit op grond van eigen waarnemingen in een gesloten inrichting voor mensen die zich als denkers en organisatoren de pleuris hebben gewerkt.

  Staatsreligie is voor een ieder schadelijk voor de gezondheid. Fysiek, mentaal, sociaal. Het maakt niet uit hoe de verhalen erover gedraaid worden, het is en blijft een perversiteit.

 5. Kijk, dat soort mensen vergeet alle positieven: De JSF, “onze” missies in ex-Jugoslavië, Afganistan, Syrie(?), de EU, de “hulp” aan de “vluchtelingen”, de Euro.

  Ik snap dat dan niet, zijn ze nu echt zo kortzichtig?

 6. Vrijheid, zelfbeschikking, zelfredzaamheid zijn nu langzamerhand verzetskreten geworden.
  Als het krantenartikel inderdaad waar is, hebben deze er toch lang over gedaan, om erachter te komen, dat ‘hun’ systeem toch niet zo mooi is als zij dachten en hun verteld werd. Tja, beter laat dan nooit. Als zij dit ook nog doorgeven aan de komende generatie, dan is er toch nog iets positiefs uitgekomen.

  Nico [12] reageerde op deze reactie.

 7. Er zullen straks ongeveer 4,2 miljoen gepensioneerde zijn. Een deel ervan zal problemen hebben, om met hun pensioen rond te komen. De rest heeft een 2e pensioen of beter.
  De groep die het moeilijk heeft zal stemmen op partijen, die hun een beter pensioen beloven, waarschijnlijk ten koste van pensionado’s die het nu nog goed hebben.
  Of het pensioenstelsel gaat helemaal de helling op. Het is best nog mogelijk dat de AOW verdwijnt, waarvan het 2e pensioen groter is dan een door de politiek bedacht basispensioen. Dan kan de staat enorm besparen op de AOW uitgaven.
  De politieke partijen zullen zich profileren als redder van de pensionado’s, maar de toekomst ligt bij de nieuwe generatie en niet bij de generatie die met 1 been in het graf staat. Deze oude generatie wordt leeggemolken.
  De collectieve partijen hebben het knap gedaan, dat zij een heel volk, een rad voor de ogen draaien, en dat het zichzelf ook nog eens beknecht, en kritieke stemmen onderdrukken.
  Ik moet zeggen, briljant en geniaal gedaan. Echt, die knusjes vechten dan ook nog eens voor het behoud die zuigende Staat. Als libertarier moet ik toegeven, deze tegenstander verslaan, wordt moeilijk. Dit zal een gevecht zijn die meerdere generaties zal omvatten. Denk niet dat een crisis hun ‘wakker’ maakt, in tegendeel, er wordt om meer ingrijpen geschreeuwd, totdat er niets meer is, dan armoede en geweld.
  Op het moment dat een samenleving collectivisme accepteert als politieke en sociale inrichting van het land, zal het nooit meer weggaan. Kijk maar naar de latijns amerikaanse landen, iedere vorm van welvaart of vooruitgang wordt helemaal kapot verdeeld. Natuurlijk voor het goede doel, alleen dit wordt NOOIT bereikt.

  mario [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Easymoney [9]: Hieruit kun je opmaken dat er een bepaalde verschuiving heeft plaatsgevonden.
  Vroeger was het zoiets als “ieder voor zich, God voor ons allen”. Hoewel gewone mensen autoriteit en gezag buiten zichzelf zagen, zat daar nog iets in wat te denken gaf over karakter en deugden.

  Dat is verschoven naar “ieder voor zich, ‘het systeem’ voor ons allen”. Daarbij is er voor velen nog steeds iets buiten zichzelf, maar dan in de vorm van technologie, een (economisch en politiek) systeem. Wie dat het effectiefst kan gebruiken, oogst opbrengsten in termen van macht of poen. De slimsten (of sluwsten) kunnen het ook vormen, en daarmee het meest afromen of uitzuigen.
  Dat krijgt meer gevolgen, o.a. op pensioenen. Omdat veel nadenken over karakter en ethiek is vervangen door nadenken over hoe machinerie bespeeld kan worden. En over hoe de gevolgen van eigen optreden omzeild kunnen worden, het tegenovergestelde van gevolgenethiek. Bij het einde van de rit, wanneer ‘men’ het einde aan ziet komen, kan ik me voorstellen dat sommigen nog even proberen om hun ‘vluchtpakketje’ wat aan te vullen.

  Een stevige crisis wordt gewoonlijk alleen gebruikt om gewone mensen bij te sturen, niet om toppers bij te sturen. Want het zijn juist de toppers die de boel organiseren. Correctie gaat tot de hoogte van degenen die die correctie regelt. Is dat hoge adel, dan kan het landschap van bestuurlijke en politieke elites gereorganiseerd worden. Maar is die hoge adel zelf niet zuiver op de graat, dan blijft het zoiets als een Thor die met de hamer (markt)reuzen aanpakt en zichzelf buiten schot houdt. Wat de vraag oproept wat ervoor nodig is om een (voor een ieder) daadwerkelijk gezonde situatie te creëren en van de rot af te komen. Wereldwijd, want als één landje schoongeveegd en gereinigd wordt komt rot daarna opnieuw weer vanuit de omgeving binnen. En rot… werkt aanstekelijk, zoals je met fruitschalen kunt uitproberen. Rot is de makkelijkste weg, iets anders dan de gezondste.

 9. Ach die mensen uit de brief kunnen denken: “Dank zij ons kunnen lieve en eerlijke ambtenaren vroeger met pensioen”. Een beetje meer solidair zijn mensen! Mogen defensie-ambtenaren nog steeds bij 55 jaar met pensioen?

  Wat betreft “Goud Voor Uw Brief: staat er ook een juweeltje in het Amsterdamse sufferdje: https://www.parool.nl/opinie/-waarom-moet-ik-bij-geluidsoverlast-een-betaalnummer-bellen~a4600898/

  Lees vooral de conclusie van die meneer. Al verdenk ik het sufferdje er van dat ze die ingezonden brieven zelf schrijven.

  Nico [14] reageerde op deze reactie.

 10. @Hang Bejaarde [13]: Het gaat er tegenwoordig toch om dat ‘het systeem’ centraal staat? Als Redder en Verlosser? Het patroon is dan problemen veroorzaken om vervolgens als redder op het toneel te kunnen verschijnen en van ‘oplossingen’ te kunnen blijven profiteren.

  Dat artikel in het Parool: Hoe is die geluidsoverlast eigenlijk ontstaan? Waarom hebben de betrokkenen niets beters te doen dan geluidsoverlast produceren? Wat is de route naar de oplossing of ‘oplossing’?
  Dat spontane visioen over brekebenen, pardon, maffia die benen komt breken, is ook wel interessant. Effectief, dat wel. Maar waarom zou een verplichte verzekeringspremie (beschermgeld) van maffia aanvaardbaarder zijn dan belastingen en heffingen? Komt toch op hetzelfde neer?

  De rotte plekken eruit is een artikel over Rotterdam, waar net als in Amsterdam ‘oplossingen’ worden geregeld op een zodanige manier dat het probleem-genererende mechanisme effectief gehandhaafd blijft terwijl er ondertussen opbrengsten gemolken / gezogen kunnen worden.

  Wanneer het probleem de oplossing is en de oplossing het probleem wordt het tijd om voor de verandering eens grondig te gaan nadenken. En thema’s grondig door te spreken.

  Hang Bejaarde [19] reageerde op deze reactie.

 11. Het grootste ongeneeslijke kankergezwel dat mensen genadeloos uitteert heet elite, regering en consorten zoals belastingdienst, farmaceutica, ziekenfonds, hulpverlening zoals Jeugdzorg en dergelijke (waarvan de staat de baas is). Helaas kan het volk daaraan niks veranderen, n parasiet blijft n parasiet. Ergste is dat gros van mensen dit waardeloze systeem in stand houdt dmv stug vasthouden aan mindfuck dat met de paplepel ingegoten is, het niet kwalijk nemen (omdat ze ermee opgegroeid zijn) lijkt n begripvolle actie maar bewerkstelligt n excuus om ermee door te gaan dus betekent dat we zelf ook eraan meewerken. Net zoals dat ik (ondanks opgroeien in n sekte dus gehersenspoeld zijn) inmiddels beter weet (er bestaat geen dommere blonde dan ik ooit was), weet gros van mensen beter maar heeft gewoon geen zin om zelf iets te doen (omdat ze moe ervan worden, zijn denk besmet door de parasieten) dus doen nog maar bla, bla, bla en spannen liever iemand anders voor de kar (om vervolgens zelf mee te profiteren als n actie succesvol blijkt). Ik ben niet geboren om tgv maar anderen te functioneren (en daardoor zelf niks overhouden) dus bezig met eigen situatie verbeteren middels n studie die 4 jaar in beslag neemt en zeg maar bloed, zweet en tranen zal kosten (omdat ik al 53 jaar ben), maar ik ben het tegen muren aanpraten (die doen alsof ze dom zijn) echt beu dus benut elke mogelijkheid ter voorkoming van wegkwijnen achter geraniums (in n verzorgingshuis met personeel waarvan ik niks kan verwachten wegens gebrek aan tijd) omdat n minimum inkomen geen leuk leven garandeert.

  #wiedoetalsofhijslaaptisonmogelijkwakkertekrijgen
  #vaakisdedommedemeestgehaaide

 12. Om even wat tegenwicht te bieden. 52 jaar ongeschoold werk gedaan en nooit ver boven minimum loon uit gekomen. Blijkbaar niets zelf gespaard of geïnvesteerd in tijden dat pensioenbijdrage en woonlasten zeer laag waren. Verwachten ze dan een riant pensioen? In Griekenland en Spanje staan dit soort mensen op straat. Die pensioenen daar werden vooral aan de goed verdienende mensen toebedeeld.
  Verder betaal je helemaal niet zo veel mee aan de AOW als je laag inkomen hebt en waren er ook niet zo veel ouderen die er om vroegen. Tel je zegeningen zou ik zeggen. Dat je nog met pensioen kan met een redelijk bedrag en een vol leven heb kunnen bekostigen uit ongeschoold werk. De huidige generatie ongeschoolde arbeiders kan niet eens zelfstandig wonen betalen en mogen door werken tot 72.

 13. @Nico [14]: Sinds de staat alle verantwoordelijkheid opgeeist en gekregen heeft, voelt niemand zich verantwoordelijk voor de openbare ruimte. Een ideale oplossing is er denk ik niet zo snel. In principe zouden buurtbewoners zelf over orde op zo’n straat/plein moeten gaan. Met een eigen ordedienst. Dat de schrijver van die brief liever met de maffia in zee gaat lijkt mij wanhoopsdenken.

  Je link-tip over Rotterdam moet ik nog lezen…

Comments are closed.