Een kritische visie op het gelijkheidsdenken: Het gelijkheidsdenken is sterker dan ooit met topvrouwenquota, uniseks-toiletten, en cursussen tegen vooroordelen. Een plagerige grap kan al genoeg zijn om tot racist, seksist of fascist te worden uitgemaakt.

Ook het onderwijs en de politiek zijn het erover eens: we zouden geen vooroordelen mogen hebben, diversiteit moet, en we zijn allemaal gelijk. Maar is dat wel zo?

Frank Karsten daagt de lezer uit om het eens van de andere kant te bekijken. Hij betoogt dat de felle strijd tegen discriminatie juist meer uitsluiting en polarisatie veroorzaakt.

De Discriminatiemythe  is een gewaagd en baanbrekend boek dat een welkom tegengeluid biedt voor iedereen die twijfels heeft bij het hedendaagse gelijkheidsideaal.

Te koop bij Amazon.de (geen verzendkosten) of Amazon.com (wel verzendkosten)

102 pagina’s
Publicatiedatum: 27 juni 2018

 Leuk om in de vakantie bij te leren, zie ook de indeling en nog wat andere titels hier onder: veel leesplezier!

Inhoud

 • Inleiding
 • Ter verduidelijking
 • De gelijkheidsdrang
 • Mythe 1: Discriminatie is haat, onrecht en geweld
 • Mythe 2: Discrimineren is immoreel
 • Mythe 3: Jij discrimineert natuurlijk niet!
 • Mythe 4: Vooroordelen zijn slecht
 • Mythe 5: Discriminatie is de oorzaak van sociale ongelijkheid
 • Mythe 6: Alle mensen zijn gelijk
 • Mythe 7: Alleen witte mannen kunnen racistisch en seksistisch zijn
 • Mythe 8: Antidiscriminatiewetgeving werkt
 • Mythe 9: Positieve discriminatie werkt
 • Mythe 10: Gelijke beloning verkleint de salariskloof
 • Mythe 11: Overheidsmaatregelen verminderen discriminatie
 • Mythe 12: Antidiscriminatiewetgeving brengt ons bij elkaar
 • Mythe 13: Bedrijven discrimineren erop los
 • Mythe 14: Segregatie is slecht
 • Help, ik word gediscrimineerd!
 • Conclusie

Over de auteur

Frank Karsten is oprichter van de Stichting MeerVrijheid en mede-oprichter van het Mises Instituut Nederland.

Tevens is hij co-auteur van De Democratie Voorbij, een boek dat inmiddels in 20 talen beschikbaar is.

Karsten is voorstander van het libertarisme, een politieke stroming die maximale persoonlijke en economische vrijheid voorstaat.

Auteurs die mij inspireerden

WALTER BLOCK
Econoom aan de Loyola University. Publiceerde in 2010 The Case For Discrimination

Block meent dat persoonlijke en economische vrijheid het beste middel is tegen uitsluiting en achterstelling.

WALTER WILLIAMS
Econoom aan de George Mason University. In 2011 publiceerde hij Race & Economics: How Much Can Be Blamed on Discrimination?

Williams schreef enorm veel over dit thema en is van mening dat mensen vrij moeten zijn te discrimineren.

THOMAS SOWELL
Sowell is ook econoom en stelt in zijn boek Basic Economics dat het minimumloon minderheden discrimineert en hun werkloosheid bevordert.

Zijn laatste boek is Discrimination and disparities

 

12 REACTIES

 1. Ach beste vrienden lees of herlees Simon Vestdijks – Anton Wachter romans weet je waar je van daan komt, en misschien heen wilt, een eenvoudiger simpeler leven met veel geluk en liefde,
  prettige dag verder hier is het 14 Juillet nou op de Barricade Jenne

 2. Een kritische visie op het gelijkheidsdenken: Het gelijkheidsdenken is sterker dan ooit met topvrouwenquota, uniseks-toiletten, en cursussen tegen vooroordelen. Een plagerige grap kan al genoeg zijn om tot racist, seksist of fascist te worden uitgemaakt.

  Ja, laat ik het zo zeggen

  Ik hekel ook die soort van extreem politiek correcte cultuur

  Je moet mensen wat ruimte geven

  Vrouwen quota ? Ik vind niet dat je zoiets moet/kan afdwingen. Want zo werkt het niet, dan krijg je juist een patriarchale backlash

  Ik vind feminism een goede zaak, maar je kan het niet in de wet griffen en het iedere boeren lul door de strot stampen

  Het is een soort bewustzijn, dat van binnen uit moet komen. Je kan een gelijkwaardige/inclusieve visie niet afdwingen

  Wil jij een rechtse, patriarchale, calvinist zijn ? Ik vind jou dan een fossiel, een barbaar

  Maar ik ga niet jouw flauwe seksistische grappen ‘verbieden’. Of je naar een cursus sturen

  Want iedere vorm van dwang, komt net zo hard terug , of harder

  Gevoeligheid moet uit je hart komen

  VVD heeft geen vrouwen, in die nieuwe coalitie. Maargoed, dat is niet het probleem dat ik met de VVD heb. Of ze nou bestaan uit honderd procent blanke mannen, of zwarte vrouwen, het blijft de VVD, de walgelijkste partij van NL

  Die soort inclusieve , zelfkritische cultus, is een wassen neus, een lapmiddel

  En nee, niet iedereen van links omhelsd deze nieuwe tendensen

  johannes [5] reageerde op deze reactie.

 3. Jaas, ben waarschijnlijk ouder als U, in mijn jeugd mijn moeder en haar vriendinnen, nou daar werd echt wel rekening mee gehouden,
  feminisme het woord bestond gewoon niet, ze waren gelijk aan de mannen, maar hadden hun wijze van de ideéen van hen aan de man te brengen, het heeft met opvoeding en inteligentie te maken,
  Lesbiénes bestonden toen ook maar wisten beter hun plaats, maar goed dit allemaal terzeide, in troebel water is het voorsommigen goed vissen, groet Jenne

 4. Mooie titel, discriminatie-mythe. Discriminatie begon namelijk al in mythologie, in verschillende delen van de wereld. Daar werd gedaan alsof mannen en vrouwen verschillende rassen zouden zijn, iets anders dan twee helften van één gezamenlijk, vruchtbaar leven. Maar ja, er moesten en zouden genderrollen worden geïntroduceerd. Gender-neutraliteit helpt daar niet aan, beter is die rollen te schrappen. Liever de werkelijkheid dan verzinselen.

  Discriminatie is onderscheid maken. Dat doet iedereen. Dat ontkennen getuigt van geestesziekte. Ieder mens en dier is uniek en heeft daarom een andere benadering nodig.

  Discriminatie ontkennen lijkt me meer iets voor regeringen, overheidsdiensten, werkgevers, banken. Die hebben eenheidsworst nodig, met vervangbare burgers, werknemers etc. Maar toch discrimineren discriminatie ontkenners, want voor belasting-, loon- en schuldslaven zijn ook slavenhouders nodig. En slavendrijvers. Die verschillen worden dan weer scherp benadrukt als dat zo uitkomt.

  Kortom, dit boek lijkt een pil voor kopstukken, ‘cellen’ in het ‘hoofd’ van het ‘lichaam van de staat’ of organisaties anderszins. Maar of werkzame bestanddelen van die pil de feitelijke werkelijkheid in beeld brengen… geen idee. Dat zou uitzonderlijk zijn.
  Daarnaast is ons van overheidswege ons afgeleerd om in boeken te investeren. Die investering is, zoals wel meer investeringen, bij ons verloren gegaan door de invloed van… jawel; melk-, pluk- en slachtmachines. Pardon, overheidsmachines.

  Om nog maar even aan te zetten tot discriminatie; het is verstandig om onderscheid te maken tussen gezond (fysiek, mentaal, sociaal) en verziekt. Voor dat laatste zien wij aanstuurders van overheidsmachines als voornaamste bron. Dikdoenerij door voorname figuren die via overheidsmachines helemaal tot zijn recht komt. Zo kweekt decadentie… decadentie.

  johannes [6] reageerde op deze reactie.
  Leonardo Pisano [9] reageerde op deze reactie.

 5. @jaas [2]: Persoonlijk vind ik nog steeds een hoe je het noemen wilt !!! volkspartij wat Nederland mist, al die stomme eikels die denken rijk te zijn met hun enorme hyphoteken, en schulden, kijk hoe die gefukte lesbiéne ons het referendum heeft ontfutselt, ollogren, echte dagbladen bestaan niet meer, die onafhankelijk het nieuws vergaren en publiseren, de Partij van onze vaders verkocht aan wat zielige halfwas Joden, die via hun ambtenarij Nederland hebben verkocht, heb er een stukje van mee gemaakt, ze kenden hun grenzen niet, en bovendien dom, naaiden de gewone man waar ze bij stonden, maar mensen zeggen niets, en vergeten niets, ja en dan doen zei zich zelf kwaad, inplaats van die halve garen de laan uit te sturen, jammer voor Nederland nu hebben we een liegende bochel die alles naar de verdommenis helpt, Jenne

  jaas [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Nico [4]: Ja juist Nico, het begint al vroeg, na de Aryan Sun cult, begint het geneuzel om te eindigen in de diverse religies, verdeel en heers, jammer het zou anders kunnen, misschien geen paradijs, maar beter en eerlijker als momenteel, groet Jenne

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 7. @johannes [6]: Eerlijker zou een vooruitgang zijn. Traditioneel wordt het voorbeeld van ‘hoger gezag’ gevolgd. Wat die zaait, ontwikkelt zich onder gewone mensen. De traditionele boel is gecompliceerd geraakt door de introductie van ander ‘gezag’ zoals industriëlen en media giganten. Ook wat die te vertellen hebben wordt – of is in ieder geval lange tijd – ‘waar’ geacht.

  @jaas [7]: Als er geen partijen zijn bestaat er ook geen groep genaamd ‘burgers’ (die ontstaat dankzij het 3-partijschap van standen). Bestaat er geen groep ‘burgers’ meer, dan is burgerlijke ongehoorzaamheid onmogelijk.

 8. @Nico [4]:

  Een duidelijke en erudiete reactie. Volmondig eens met je uitspraak dat ieder mens en dier uniek is. Zolang discriminatie ‘gewoon’ onderscheid maken betekent, is er niks mis mee; we doen het dagelijks, juist door onze benadering van het unieke individu. Anders wordt het wanneer het een negatieve connotatie krijgt (zoals in de Nederlandse taal op dit moment aan de orde is). Het gaat dan niet om gelijkheid maar om gelijkwaardigheid (of beter gezegd ongelijkwaardigheid). Ik pleit voor gelijkwaardigheid, niet voor gelijkheid. Gelijkwaardigheid die zich uit in gelijke rechten/plichten, respect voor je omgeving (zowel mens als natuur) en anderen de ruimte laten hun ding te doen.

  Nico [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Leonardo Pisano [9]: Die negatieve connotatie wordt veroorzaakt door groepsvorming, met als gevolg dat de intrinsieke waarde van een ieder ontkend wordt. Dan wordt ‘waarde’ ineens opgehangen aan de kapstok ‘bruikbaarheid voor de groep’, waarbij ook nog gradaties kunnen bestaan. Zoals hof-leverancier, voorkeurs-leverancier, in te zetten huurling (freelancer, interim manager) etc.

  In volledig ontspannen toestand, bij volledig ontspannen verhoudingen, is het ontdekken van een ander eenvoudigweg interessant en kunnen er in beide richtingen verrassingen tevoorschijn komen. Als geschenken. Er wordt dan geïnvesteerd in elkaar leren kennen en elkaar behulpzaam zijn. Als communicerende vaten die elkaar vullen. Het is maar net hoe lang en hoe ver de kranen opengedraaid worden.

  In een ongezond oftewel geperverteerd klimaat is de balans van macht (mogelijkheden) scheefgetrokken en worden mogelijkheden misbruikt. Zo vinden bepaalde groepen dat een zelfstandig individu zich maar aan de groepswensen (of eisen) dient aan te passen. Onaangepast gedrag waarbij gebrek aan medewerking of onderwerping onaangepast gedrag genoemd wordt.
  Een individu die vanuit een groep wenst te verzelfstandigen wordt dan beschouwd als een soort ketter, wat vanuit de groep sektarisch gedrag kan veroorzaken. Losbreken uit een groep kan tot een huzarenstukje of titanenstrijd verworden.

  Blijft staan dat intrinsieke waarde (zoals potentieel of latente capaciteiten) in een individu genegeerd kan worden, waardoor te vaak individuele ontwikkeling gehinderd of verziekt wordt.

 10. @Individualist [11]:

  Ik heb contact gehad met Mr. Karsten over het Amazon “probleem” en heb vernomen dat het zeer waarschijnlijk zeer binnenkort (denk aan ongeveer een maand of zo) ook bij webshops als Bol.com te koop is.

  Gezien het fantastische “De Democratie Voorbij” kijk ik nu al vooruit naar zijn nieuwste boek.

Comments are closed.