De zotheid is de moeder der staten, door haar bestaan heerschappijen, magistraten, godsdienst, raadsvergaderingen, rechtbanken en het gehele menselijke leven is volstrekt niets anders dan een speling der Zotheid

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

6 REACTIES

 1. Om zotheid gemeengoed te maken zijn sluwe verkopers nodig…daarna is het een kwestie van als een Jehovah’s getuige de voet tussen de deur te houden – let op uw saeck?

  Geestesziekte komt in de ‘beste’ kringen voor.

 2. Zotheid zoals de verhalen over de kerstman en sinterklaas zijn verhalen met twee kanten. Als een ‘fairy tale’ waarbij je eerst met een veer naar de andere kant moet om te begrijpen waarom ze zijn ontstaan. Zot doet denken aan tossen.

  Bepaalde zotte verhalen zijn, hoe je ze ook draait, onverteerbaar. Ze bevatten ongezonde, schadelijke concepten. Zoals bij valsemunterij. Je denkt dat je wat nuttigs krijgt, maar de kater komt later. Dan krijg je een situatie á la een dubbeltje op zijn kant bij tossen. Wie onverteerbaarheid aan beide kanten opmerkt slaat dat dubbeltje van bovenaf plat, wat alleen kan door het van onderaf flink te verhitten. Dan is het niet meer bruikbaar vanwege gezichtsverlies ?

  De opmerkzame lezer heeft inmiddels in de gaten dat ik dit mechanisme op staatsreligie toepas en er een heel ander concept van maak.

  Waarom jezelf laten dwingen om tussen één van beide versies van een gangbaar zot verhaal te kiezen als er ook een derde keuze met andere mogelijkheden is?

 3. Zojuist merkte ik dat de kansberekening voor de situatie waarin iemand niet in één van beide kanten van een gesteld dilemma trapt, zoals bij coin flipping, van wikipedia is verwijderd.

  UC Santa Barbara heeft wat laten staan en stelt (bron):
  “A coin will land on its edge around 1 in 6000 throws, creating a flipistic singularity.”

  Ah. Daar is het toverwoord weer, singulariteit. Vroeger heette dat gewoon gezond verstand met voorstellingsvermogen.

Comments are closed.