De Amerikaanse president Donald Trump is op bezoek in Europa en heeft een duidelijke boodschap voor de NATO-partners. De VS zijn niet langer bereid te betalen voor de defensie van coalitiegenoten die zelf minimale defensiebudgetten hebben.

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben de VS een onevenredig deel van de kosten van de Koude Oorlog gedragen. Toen de Koude Oorlog gewonnen was – met de val van de Berlijnse muur in 1989 – waren Europese landen er als de kippen bij om het zogenaamde vredesdividend te incasseren. Daar was natuurlijk wel iets voor te zeggen. De VS deed dat aanvankelijk ook, vooral door de troepen uit Europa terug te trekken. In Nederland ontruimden de Amerikanen de vliegbasis Soesterberg.

De VS hebben hun defensieuitgaven echter nooit teruggeschroefd naar het niveau dat bij andere NAVO-landen normaal is geworden, te weten 1 tot 1,5% van het BBP. De VS zitten op een veelvoud daarvan en dragen daardoor het gros van de kosten van de NAVO.

Donald Trump wil niet langer dat Amerikaanse belastingbetalers de verzorgingsarrangementen van de NAVO-bondgenoten subsidiëren door deze in staat te stellen geld aan onderwijs, gezondheidszorg en uitkeringen uit te geven dat zij dankzij de Amerikaanse inspanning besparen op hun defensie.

Op zichzelf is dit standpunt van de Amerikaanse president geen nieuws. Nederland bijvoorbeeld, is al bezig de defensieuitgaven te verhogen, zij het nog niet naar het door de VS gewenste niveau van 2% van het BBP, en doet dat in een veel langzamer tempo dan door de VS wordt gewenst.

Trump heeft laten weten dat de verhoging niet uitgesmeerd kan worden over meerdere jaren en dat landen er meteen mee moeten beginnen. Hiermee zet hij de bondgenoten voor het blok.

De vraag is wat de Amerikaanse reactie is als de bondgenoten inderdaad niet luisten, of niet genoeg doen. Tijdens zijn persconferentie hintte de president op importheffingen op Europese producten, zoals bijvoorbeeld auto’s uit Duitsland.

De opstelling van de Amerikaanse president is een typisch staaltje powerplay zoals we dat inmiddels kennen van Donald Trump. Hij weet opnieuw feilloos het zwakke punt van zijn opponenten te vinden. Bij de Duitsers is dat hun afhankelijkheid van Russisch gas, waardoor zij als puntje bij paaltje komt geen vuist kunnen maken tegen Rusland. Bij andere landen is dt het gegeven dat ze niet zonder steun van de VS kunnen.

Meer geld voor defensie gaat orders opleveren voor de Amerikaanse defensieindustrie, want die is toonaangevend in de Westerse wereld. Trump dient met zijn opstelling indirect het zakelijk en werkgelegenheidsbelang van zijn kiezers en toont daarmee voor de zoveelste keer dat hij in de eerste plaats een zakenman is, en niet de oorlogshitser die zijn tegenstanders in hem zien. Als Trump zegt ‘America First’ zegt hij geen woord teveel.

Paul Verhaegh

24 REACTIES

 1. Zouden we in Europa niet eerst de vraag moeten stellen of een verhoging van het leger budget zinnig is? Wat hebben ‘we’ te zoeken of welk succes hebben we in Irak, Afghanistan, Mali etc? En dat de VS zo graag de politieman van de hele wereld wil zijn, is dat ons probleem?

  Dik Hout [6] reageerde op deze reactie.

 2. De verhoudingen EU/Rusland/VS/de rest (Eerste, Tweede, Nieuwe, Derde en Vierde Wereld) zijn vooral interessant als je het als beeld gebruikt voor de eerste, tweede en derde stand die bespeeld worden. Hoewel ze ook elkaar proberen te bespelen. Hoewel de Vierde Wereld (‘minst ontwikkelde landen’) een omgekeerd beeld is van de bespelers van de standen. Geopolitiek als beeld voor bevolkingspolitiek.

  Na die vertaalslag krijgen thema’s een bepaalde smaak, kun je ze misschien beter plaatsen. En jezelf afvragen hoe ze het dagelijkse leven beïnvloeden, of daardoor beïnvloedt worden.

  Het uur van de waarheid? Ach, wie de macht heeft beslist traditioneel wat waar is. Als ‘waar’ zoiets betekent als (veronderstelde) feiten, dan zijn dat niet meer dan signalen uit een bron die soms zeggen; “ik kan een energiebron zijn of een energie-lekkage” of “je kunt voor me buigen of door me gebroken worden. Kies maar”.

 3. De EU is de grootste economie in de wereld ! de angst van “zakenman” Strumpf is terecht ! SunTzu.

 4. @Trigo [2]:

  Ja, die VS bezettingsmacht heeft tot nog toe ook al heul veul betekend in het tegenhouden van de hoogopgeleiden uit noord afrika. Die moet dus vooral blijven, anders worden we onder de voet gelopen.

 5. @Overnight [1]:

  “We” zouden ons als pleuropeanen af kunnen vragen hoe lang “we” nog de handlangers van de “democratieverspreiders” VS willen zijn. Zo’n beetje bij elk vies karweitje zijn er wel een aantal NAVO-partners betrokken bij het uitroeien van hoogopgeleiden. Denk aan Libië, Irak, Afghanistan, Mali, etc. De gevolgen van deze handelingen zijn voor rekening van de handlangers en niet de VS; de rekening hiervoor zou aan de VS gepresenteerd dienen te worden.

 6. Mij lijkt het meer op een een tweetje tussen de leiders onderling en “hun” bevolking.

 7. koppelverkoop is uit den boze, we zien nu wat voor problemen dit schept.

 8. voor iedereen die denkt dat de VS de vijand is raad ik aan lees het onderstaande maar eens door.
  China heeft strategieën uiteengezet voor 2018, 2025 en 2050, allemaal ontworpen om de Verenigde Staten te verdringen als de dominante wereldwijde economische en nationale veiligheidsgrootmacht.

  Waarom het belangrijk is: terwijl Amerika treuzelt en kibbelt, denkt China op de lange termijn – en nu, overal. Er is geen Amerikaans equivalent van een plan voor 2025 of 2050 – of eigenlijk voor volgend jaar.

  Laat minder zien
  China schenkt tijd, geld, infrastructuur en handel in elk continent, na de belofte de mondiale leegte te vullen die is gecreëerd door Trump’s America First.

  China heeft ook het autoritaire vermogen om op grote schaal te experimenteren, onze technologie geheim te stelen en kapitaal te mobiliseren dat geen democratie kan evenaren.
  Hoe het gebeurt:

  China heeft de banden met Europa en Japan aangescherpt , waarbij Trump zich terugtrekt op de wereldhandel.
  China dwingt Amerikaanse bedrijven vaak om joint ventures te creëren om daar zaken te doen. Amerikaanse bedrijven doen precies dat, de helft van hun bedrijf overhandigen aan Chinese partners die vaak door de staat worden gecontroleerd.
  China spendeert bijna 9% van het bbp aan infrastructuur – drie keer wat Amerika uitgeeft.
  China heeft zoveel vermogen om te bouwen dat het zijn materialen en arbeid naar andere landen exporteert om hun infrastructuur te bouwen.
  China bouwt het grootste wereldwijde infrastructuurproject in de geschiedenis, het Belt and Road Initiative, terwijl verouderde Amerikaanse luchthavens, bruggen, wegen en elektriciteitssystemen ineenstorten.
  China groeit 3x zo snel als de Amerikaanse economie. Volgens de huidige prognoses zal het BBP van China in 2028 groter zijn dan dat van Amerika, meldt Bloomberg.
  De cijfers liegen er niet om: China controleerde in 2000 4% van de wereldeconomie en de VS controleerde 31%. Vandaag heeft China 15% en we hebben 24%.

  Met geld komt kracht.
  Maar wat de Republikeinen en Democraten nog meer zorgen baren, is de langetermijnambitie van China.
  Je hebt de CIA, of diepe studie in de Chinese geschiedenis, niet nodig om het grootse ontwerp te begrijpen. President Xi Jinping heeft er veel van voor iedereen te zien gegeven.
  Gemaakt in 2025 in China: het plan is om alle futuristische geavanceerde technologieën te domineren , zoals robotica, AI, luchtvaart en ruimte, voertuigen zonder of zonder energie.

  Met andere woorden, om de wereld te domineren door de Verenigde Staten, Duitsland en alle anderen in de belangrijkste industrieën van de toekomst te verpletteren.
  China’s 1,3 miljard klanten zijn zo aantrekkelijk dat Amerikaanse bedrijven enorme concessies zullen doen voor een kans om aan hen te verkopen.
  Het is super gericht op superintelligentie, het brein van wat volgt: zoals Axios meldde in maart , is China al aan het winnen in de AI-race.
  Het Chinese 2050-plan overtuigt de grote ambitie van dit alles, omdat het vandaag en Made in China 2025 in een botte context plaatst.

  Xi wil het communistische land transformeren tot de dominante economische en gemilitariseerde natie.
  De grote afbeelding: dit laat zien dat Xi een lang spel speelt. Amerikaanse politici spelen nu niet met een reeks kleine maar belangrijke stappen om de basis te leggen.
  Xi, 64, gaf zichzelf de macht om president te zijn voor het leven om dit uit te voeren.
  Het plan van Trump: de president heeft veel van deze kwesties aan de orde gesteld. Maar de huidige obsessie met het handelstekort slaat alleen de bredere en groeiende problemen aan.

  Seneca [11] reageerde op deze reactie.
  mario [13] reageerde op deze reactie.
  Nico [18] reageerde op deze reactie.

 9. @joep de kat [10]: Dank en interessante bijdrage ! Ik denk wel dat de achilleshiel van China het gebrek aan individualisme en creativiteit is. De collectivistische volksaard gepaard met het heersende controlerende communisme maken technologische doorbraken en innovatie bijzonder lastig. Wat rest is dan imiteren maar een voortrekkersfunctie is daarmee uitgesloten.

  mario [14] reageerde op deze reactie.

 10. @Trigo [2]:

  Dat Ottamaans rijk zie ik wel zitten, in theorie zou het er zo moeten uit zien:
  – inkomstenbelasting afgeschaft
  – BTW afgeschaft
  – vermogensbelasting van 2,5% op jaarbasis, staatsschuld wordt staatskkas
  – banken worden genationaliseerd, vervolgens gesloten
  – betreft leningen tussen ondernemening of particulieren, die dienen met prioriteit terug betaald te worden, echter zonder enige intrest, die komt te vervallen
  – papier geld geleidelijk aan te vervangen door goud en zilver, eerste stap: legaliseren als wettig betaalmiddel
  – bij fraude of diefstal (in geval van een uitgesproken zaak voor de rechter): het slachtoffer heeft beslissingsrecht over het lot van de dader: de gevangenis in of op vrije voet, met een overeenkomst over hoe dan wel het slachtoffer terug te vergoeden voor aangebrachte schade
  – bij moordzaken, gelijkaardig aan bovenstaande, de nabestaanden hebben beslissingsrecht over het lot van de dader, doodstraf of op vrije voet (mits betaling van bloedgeld)

  johannes [17] reageerde op deze reactie.
  Nico [18] reageerde op deze reactie.

 11. The USA is allang niet meer van Amerikaanse burgers, het Zionistische wereld kapitaal maakt de dienst uit.
  The USA is een op oorlog gebaseerd land, aan vrede kunnen ze niets verdienen.
  Hoe groot of sterk je leger ook is, zal bij een tegen Rusland gerichte oorlog niets uit maken, de Russen gaan zeker niet opnieuw een oorlog Voeren op hun grond gebied, met het verlies van vele millioenen Russen, nee Atoom bommen, waar nodig !

  gravatar [22] reageerde op deze reactie.

 12. @joep de kat [10]: Dit klinkt als een beschrijving van veroveraars en onderwerpers die hun eigen gedrag in een ander menen terug te zien. En in plaats van spiegelen (herkenning á la “oh wat fijn”) aan projectie gaan doen.

  Kan China gezien worden als onderdeel van het traditionele ‘rode gevaar’, als een roofzuchtige zwerm die wil veroveren? Of als een soort rechter hersenhelft die nog half beneveld onder de invloed van de linker hersenhelft is? Een soort ‘rode reus’, een potentieel gevaar dat aan het opstaan is of juist als een soort ‘groene reus’ die graag een einde wil zien aan perversies die door o.a. Amerika en Europa de wereld in zijn geholpen? Uitgaande van de taal van de huidige Chinese president is het kennelijk het laatste. Hoewel praatjes voor de bühne niet altijd hetzelfde zijn als feitelijke plannen.

  Eén ding staat voor mij vast; als men in China maar genoeg in de eigen geschiedenis graaft, dan kunnen filosofische dwaalsporen en vervalsingen vrij eenvoudig uit de weg geruimd worden. Dat kon ik op verre afstand, dus moet het vanaf dat grondgebied nog veel makkelijker zijn. Zou die beweging op gang komen, dan heeft China een enorme potentie om een daadwerkelijk gezonde invloed op andere delen van de wereld uit te oefenen.

  @Jeroen Adam [12]: Ik mis verkrachting en het anderszins schaden van anderen in dit lijstje. Misschien omdat je in een cultuur leeft waarin het tot een sport is gemaakt om anderen te naaien, als in Sociaal Darwinisme?

  Jeroen Adam [19] reageerde op deze reactie.

 13. @Jeroen Adam [19]: Dat is wel een héél snelle terugtrekkende beweging.
  De lijst bevatte alleen poen en moord, maar er is meer in het leven dan dat. Zoals eerbied voor leven, wat tijdens het Ottomaanse Rijk op een wat merkwaardige manier bestond.
  Het zou me niet verbazen als ze verkrachters daar kordaat een kopje kleiner maakten, want vrouwen als bezit (in islam) waarvoor gezorgd moet worden, moeten wel afdoende beschermd worden om de positie van de man geloofwaardig te houden. Daar zijn mannelijke christenen en atheïsten minder doortastend in, om wat voor reden dan ook, eerlijk is eerlijk. En dat is beschamend.

  @only you [20]: De US$ wordt andere landen overeind gehouden. Zo bezien is het misschien meer een wanhoopsdaad. Zoals het ook een wanhoopsdaad lijkt om jegens de Brexit aan te (lijken te) sturen op een keuze voor een partij (EU of VS), iets anders dan een zelf gekozen, zelf-bewuste weg – zie hier.

 14. Hoe het verhaal ook gedraaid wordt, het is een gigantische uitvergroting (zie hier) van wat op kleine, individuele schaal plaatsvindt:

  Verschillen in de mate van ontwikkeling, mate van agressiviteit of juist passiviteit, innerlijk karakter en/of uiterlijke presentatie etc. waar andere partijen door constructies bij betrokken worden en waar niet iedereen aan mee wil werken. Om verschillende redenen.

  Het probleem van beschavingen in een notendop?

  Is vereenvoudigen een methode om richting een oplossing te sturen? Zoals schurkenstaat vertalen naar ‘schurk’ en dan eens bedenken waar de term ‘schurk’ nu eigenlijk voor staat? Is dat alleen maar non-conformistisch zelf-bewust gedrag en/of is er sprake van daadwerkelijk ongezond gedrag?

 15. Het gedrag van Trump komt voort uit het gegeven dat er nogal wat is geïnvesteerd in onderonsjes tussen landen op het noordelijke halfrond, het (na kolonialisme) gedestabiliseerd houden van landen op het zuidelijke halfrond, het destabiliseren van landen om de Middellandse zee waar het ‘te goed’ ging. Zoals er ook geïnvesteerd wordt in het handhaven van een kloof tussen armoedig en overvloedig (beide pover), reden om zelfstandigen en middenklasse aan te pakken.

  Wie zich niet wil onderwerpen aan terrorisme (bangmakerij) is ‘logischerwijs’ een terrorist, wie zich niet aan gebundelde krachten wil onderwerpen ‘logischerwijs’ deel van de ‘as van het kwaad’, wie de kloof tussen armoedig en overvloedig niet aanvaardt ‘logischerwijs’ polariserend en zo verder. Demagogie alom. Hoe zei George Orwell dat ook alweer? Wanneer de leugen regeert is het vertellen van de waarheid revolutionair?

Comments are closed.