Vrijheidradio is ieder weekend te beluisteren via de volgende platforms:

Direct de mp3 downloaden?

In deze aflevering van Vrijheidradio behandelen we de volgende nieuwsberichten:

Presentatie: Peter en Johan

3 REACTIES

  1. Een “eerlijk loon” voor kunstenaars. Dat doe mij denken aan kunstenaars die ik persoonlijk ken. Toen die eenmaal hun subsidies binnen harkten konden zij rustig aan gaan doen. Want met dikke subsidie duiten kun je met half zo hard werken 2x het oude inkomen verdienen. Dat is uiteraard heel beschaafd natuurlijk. En eerlijk.

  2. Als er een eerlijke vergoeding aan kunstenaars voldaan zou worden, dan zouden veel kunstenaars waarschijnlijk aan de geelhonger liggen. Veel ‘kunst’ is een soort massaproductie, of afgeleid werk (dus niet origineel), of iets waar geen kunstliefhebber van gaat stralen omdat het zo inspirerend is.

    Maar ja… regeringen kijken meer naar cijfers en een bestuurlijke / maatschappelijke machinerie die toch vooral door moet draaien. Kwantiteit is niet hetzelfde als kwaliteit.

  3. Hiermee bedoelde ik dat eerlijke kunst confronterend is. Bij subsidie geldt ‘wie betaalt bepaalt’, waardoor het confronterende weg geschaafd wordt en ‘kunst’ netjes in de culturele mainstream past. Een ketter of profeet kan zomaar de ultieme kunstenaar blijken te zijn.

    Ik kan me nog een kunstenaar herinneren die na productie van een werk bezoek kreeg van uniformen die hem vroegen wat hij ermee bedoelde. Waarna hij een ontwijkend kletsverhaal ophing. Een leefmilieu waarin werkelijke kunst in feite taboe is, want al kunst te confronterend is wordt er ‘boe!’ geroepen door bewoners van uniformen en volgt detentie. Kunstenaars, ketters en profeten zijn alleen welkom als ze door de heersende macht zijn ingelijfd.

Comments are closed.