- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Recensie: De Discriminatiemythe van Frank Karsten

Discriminatie hier. Discriminatie daar. Discriminatie overal. Je kunt tegenwoordig geen krant meer openslaan, of het gaat wel weer over discriminatie. Links Nederland ziet achter ieder vermeend onrecht het discriminatiespook opdoemen, en rechts Nederland weet daar nauwelijks argumenten tegenin te brengen. Hoogstens dat het wel mee valt met die discriminatie of dat links niet zo moet zeuren. Gelukkig is er nu eindelijk een boek beschikbaar dat de discriminatiebestrijders inhoudelijk van repliek dient.

De Discriminatiemythe

Frank Karsten, bekend van het internationaal zeer succesvolle De Democratie Voorbij, heeft na zeven jaar een nieuw boek uitgebracht: De Discriminatiemythe. Daarin legt hij in amper honderd pagina’s uit waarom de felle strijd tegen discriminatie – ondanks alle goede bedoelingen – niet tot een betere samenleving leidt. Veel maatregelen tegen discriminatie werken juist averechts en benadelen de groepen die ervan zouden moeten profiteren.

De Discriminatiemythe is geen boek van een boze blanke man die slechts zijn frustratie kwijt wil en scheldt op alles wat links is. Nee, de toon van het boek is juist luchtig en humoristisch. Maar de argumenten zijn keihard. Karsten weet precies de vinger op de zere plek te leggen en ontkracht een voor een de mythes die discriminatiebestrijders in de loop der jaren de wereld in hebben gebracht, zoals dat vooroordelen slecht zijn en alleen blanken racistisch kunnen zijn. De Discriminatiemythe is dus een zeer interessant boek dat ik iedereen kan aanraden.

Gale Boetticher is de auteur van Kapitalisme? Ja Graag! (2018) en Een Pleidooi voor Vrijheid (2016).