- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Subsidies en inkomensoverdrachten

Gedwongen inkomensoverdrachten en subsidies komt men op de meest onverwachte plaatsen tegen.

Tot de vreemdste subsidies behoren die op vervoer door de lucht. Er is echter een aantal landen dat luchtvervoer zwaar subsidieert.

Deze subsidies worden soms gegeven om bepaalde delen van een land beter toegankelijk te maken. Maar hier en daar zijn de redenen moeilijker te doorgronden.

Zo betaalde ik onlangs € 70,00 voor een retour van Manila naar Davao, dat op een afstand van 806 mijl van de hoofdstad ligt. Dat is ruim vier cent per mijl: een spotprijs die vermoedelijk ver onder de kostprijs ligt.

Dergelijke subsidies resulteren doorgaans in een inkomensoverdracht van arm naar rijk, omdat het het meer welvarende deel van de bevolking is, dat van het vliegtuig gebruik maakt.

In Nederland worden concerten, balletvoorstellingen en andere culturele manifestaties gesubsidieerd. Maar putjesscheppers, vuilnismannen en straatvegers hebben doorgaans weinig belangstelling voor dergelijke evenementen.

Hen middels de bij hen geheven inkomstenbelasting mee laten betalen aan dergelijke manifestaties lijkt dan ook een vreemd concept. Het is tenslotte aan henzelf te bepalen, welke geestelijke en materiële goederen zij willen consumeren en zelf de rangorde van dringendheid te bepalen.

Iemand levenslang harder te laten werken opdat een ander tegen een lagere prijs in de operaloge kan zitten, lijkt dan ook een eigenaardig concept.

Hugo van Reijen