Een goed en baanbrekend idee kan in principe niet gestopt worden. Hoeveel tegenwerking, verboden en geweld er ook tegen is. Uiteindelijk dringt het idee door en wordt het als vanzelfsprekend gezien. Alle omwentelingen in de menselijke historie begonnen als idee. Of het de Franse Revolutie, disruptieve innovatie in de economie of de bewustwording is hoe de politiek werkelijk in elkaar zit en werkt.

De stoicijnse filosoof Epictetus ( 55 – 135 AD) was succesvol in Rome totdat de nu vergeten keizer Domitian alle stoicijnen verbande uit Rome. Epictetus verhuisde naar Necropolis in Griekenland en ging daar verder met zijn school en nieuwe leerlingen. Arrian van Nicomedia maakte aantekeningen en publiceerde dat onder de titel Leergesprekken dat 2.000 jaar later nog op Amazon te koop is.

Het communisme probeerde ondernemerschap en vrijdenken uit te roeien. Het resultaat is dat de Sovjet Unie instortte, de Chinese communistische partij de economie vrijgaf en er nog een paar zinkende schepen als Noord-Korea, Cuba en Venezuela zijn.

Economen als Ludwig von Mises, Murray Rothbard en Hayek werden in hun tijd tegengewerkt door de gevestigde universiteiten maar hun ideeën zijn vandaag de dag relevanter dan wat hun goedgekeurde tijdgenoten destijds onderwezen.

Ideeën hebben de zegen van de heersende macht of elite niet nodig om uitgevoerd te worden. Meestal probeert het establishment nieuwe krachtige ideeën te blokkeren. Maar ze kunnen ze niet vernietigen hooguit het vertragen van de verspreiding ervan.

 

1 REACTIE

  1. Ideeën moeten van binnenuit zich ontwikkelen anders wordt het van bovenaf opgelegd?

Comments are closed.