Wat je met je eigen geld mag doen, wordt steeds minder.

Tot omstreeks de eeuwwisseling kon je het overal heen meenemen zonder in Nederland en vele andere landen een formulier in te vullen. Het aantal landen waar geen formulier nodig is, is nu zeer klein geworden: Hongkong, Zwitserland en nog enkele.

Tegenwoordig moet voor bedragen, welke per land varieren van grofweg $3000 tot $ 28.000, een formulier ingevuld worden. Een recente trend is dat men in een aantal landen nu wil zien, waar het geld vandaan komt en waar het naar toe gaat. Men wil dan het bewijs van bankopname en/of andere formulieren zien.

Sommige landen zijn begonnen, transport van contant geld over de grens dat een zeker bedrag te boven gaat te verbieden, als niet eerst een vergunning verkregen is.

Zonder deze vergunning kan men alleen geld per bank overmaken.

Hoe dat moet, is niet altijd duidelijk, want je kunt tegenwoordig niet meer geld naar een bepaalde bank overmaken met de mededeling dat iemand het aan het loket zal afhalen.

Waar dit alles op zal uitdraaien, is nog niet duidelijk, maar wel duidelijk is, dat de vrijheid op het stuk van contant geld steeds kleiner wordt.

Hugo van Reijen

8 REACTIES

 1. Politici produceren regels, geboden en verboden. Daar gaan zij net zo lang mee door tot alles verplicht of verboden is. Ik denk dat dit de aard van de politiek is. Daarom zijn er van tijd tot tijd revoluties en moordpartijen nodig.

  Straks is de aankoop van een gevulde koek zonder permissie van de juiste ambtenaar een strafbaar feit. Het bakken van die koeken ook alsmede het dromen over gevulde koeken – Siri, Alexa en andere digitale ‘assistenten’ geven je aan.

  Daarom is er nu voor geld Bitcoin. Iets dat de politiek nog niet durft te verbieden lijkt het. Maar men probeert je er wel bang voor te maken.

 2. De vrijheid valuta mee te nemen is van vrij recente datum, voor en na de tweede wereldoorlog waren er tal van restricties. Niet alleen als reiziger, ook voor bedrijven. Een van de eerste zaken die de Duitsers regelden toen ze NL binnen vielen was het aanpassen van de valuta regels aan hun eisen.

  Dit gezegd hebbende, de restricties die overheden nu gaan aanbrengen zijn natuurlijk abject en zetten de klok terug. Het is ook dubbel, neem je te weinig geld mee naar bijv Australie of Canada dan kunnen ze je tegenhouden omdat je niet voor jezelf kan zorgen, neem je teveel mee, is het ook weer niet goed.

 3. Het verkoopverhaal over regulering van buitenaf is kennelijk zoiets als de maan die de aarde zou stabiliseren, zodat er geen chaotische veranderingen noch extremiteiten optreden.
  Er is op zich niets mis met stabiliserende factoren, want die zijn als verschijnsel neutraal van aard. Gas geven of remmen zijn dat niet. Verschijnen die factoren op uitnodiging op het toneel?
  Wetgeving heeft meer het karakter van dwangverpleging in een dwangbuis, zonder eerst een diagnose gesteld te hebben. One size fits all en zo. Beslissingen over de hoofden van anderen, uitkomsten waarmee anderen opgezadeld worden.

  De vraag is daarmee zoals altijd welke maatstaf geldt, waarom gecreëerd en met welke doelen voor ogen. Beschikking (over anderen) en zelf-beschikking wordt te vaak tot touwtrekkerij gemaakt.

 4. Hier val je gewoonweg niet over uitgediscussieërd ,moeten maar aannemen dat alles illusie is en als een lucht-zeepbel uit elkaar spat?

 5. @Keinstein [7]:
  Cryptomunten hebben waarde, want je kunt er op dit moment geld voor vangen; dat kon je voor een tulpenbol tijdens de tulpenbollenrage ook.

Comments are closed.