SOMO, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen: die meer dan 70% van haar € 4,2 mio jaarlijkse budget uit overheidssubsidies krijgt, kwam met een rapport duurzaamheidskeurmerk

Dat de keurmerken zoals die van Max Havelaar en Fair Trade praktisch niets uithalen voor de arbeiders, anders dan dat de prijs van de producten voor u omhoog gaat. U koopt dus een aflaat bij Fairtrade.

Nu ben ik helemaal niet tegen het organiseren van belangen van wat en wie dan ook. Zelfs de Vrijspreker.nl doet dat. Maar het wordt lastig als Fairtrade met mijn en uw centen, via de overheid gefinancierd wordt. Want laten we wel zijn, ook Max Havelaar en Fairtrade krijgen naast SOMO, nog eens overheids gelden (al moet ik wel vermelden dat Max Havelaar geen info over haar financiering op haar site vermeldt, anders dan dat zij partnert met de Postcode loterij).

Toch blij dat uit onverdachte SOMO hoek, de keurmerken aan de kaak gesteld worden. Misschien toch nog eens over nadenken wanneer u een Postcode lotje of een Fair Trade banaan koopt, waar dan dat extra geld naar toe gaat.

4 REACTIES

  1. Nee niet met geld van de burgerij voor Sint Nicolaas spelen, en dan ook nog niet in de openheid, hier voel ik altijd het gemis van een Volks Referendum, om deze vriendjes politieke manipulatie aan de kaak te stellen !

  2. Zeker fairtrade als de buurman op het landje ernaast vergeven wordt door gif of het grondwaterpeil is naar beneden getrokken door intensief watergebruik door de buurman. Zeg buurman hoe is de water- en gifstand daar onder de grond?

  3. De Postcodeloterij geeft ook geld aan een oplichtersclub als de Clintonfoundation. Wat zijn we toch goed bezig met het redden vannde wereld.

Comments are closed.