Het is een trieste dag voor de journalistiek. Een van de meest invloedrijke weekbladen in Duitsland, Der Spiegel, heeft toegegeven fakenews artikelen gebracht te hebben. Claas R, journalist van het jaar 2014 volgens CNN, winnaar van de Europese persprijs 2017  en winnaar van de Deutscher Reporterpreis 2018 heeft zich in de strijd om roem verregaande journalistieke vrijheden gepermitteerd.

De website van Der Spiegel meldt het volgende:

Claas Relotius, a reporter and editor, falsified his articles on a grand scale and even invented characters, deceiving both readers and his colleagues. …… It has emerged that he invented entire passages — not only in the article “Jaegers border,” but also in a number of other articles….. Claas Relotius committed his deception intentionally, methodically and with criminal intent.

Claas R heeft meer dan 50 artikelen voor Der Spiegel geschreven. Hoeveel van deze artikelen onjuistheden bevatten is op dit moment niet duidelijk. Hij heeft als freelance journalist overigens ook aan andere media artikelen geleverd.

Het feit dat een journalist die zo in de aandacht staat, en gevierd wordt als een van de grootste journalisten van Duitsland, schrijvend voor wat volgens wikipedia het grootste en invloedrijkste weekblad van Duitsland is, de boel zo loopt te bedriegen moet toch te denken geven.

Hoeveel andere Claas R’s lopen er nog rond bij de MSM (Main Stream Media, de grote professionele media organisaties)?

12 REACTIES

 1. Geen incident. Het moge duidelijk zijn dat gecentraliseerde media eenvoudige slachtoffers zijn voor kwaadwillende übermenschen. Daar wist dr. Udo Ulfkotte als klokkenluider ook van mee te praten.

  http://www.ulfkotte.de/18.html

 2. Het algemene beeld: Ik ben opgegroeid in een zogenaamde heerlijkheid die onder een baron viel, tegenwoordig een jonkvrouw. Daarvan heb ik geleerd dat zwijgen en jezelf buiten beeld houden een methode is om te zeggen dat je niets met een ander te maken wilt hebben, hoewel je wel opbrengsten van die ander wilt incasseren. Steriel, via een apparatus. Hetzelfde geldt voor aandeelhouders ergens achter de schermen of bestuurders die zich afschermen middels secretaresses of bureaucratische muren.

  Op een ander front heb ik geleerd dat iemand verhaaltjes aan de neus hangen eenzelfde doel dient. Of dat nu religieuze verhaaltjes zijn, beeldtaal of gewone leugens doet er niet toe. Wel willen hebben, hebben, hebben, maar ondertussen niet met de ander te maken willen hebben. Sociale segregatie heet dat. Iets waar wij beslist geen voorstander van zijn, omdat het een probaat anticonceptiemiddel is voor gezonde sociale verhoudingen.

  Voor journalisten geldt zoals ook voor andere beroepsgroepen; wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Goedgekeurd en vrij zijn om te schrijven, maar ook aangelijnd om te doen wat een broodheer eist.

  Eerder schreef ik eens dat degenen die bijvoorbeeld overheidsdienaren aansturen wel een gigantische bloedhekel aan eenvoudige mensen moeten hebben om hen een zo rottige behandeling te geven. Journalisten passen in dat beeld, want beeldvorming (angst zaaien om gedweeheid te kweken) komt op hetzelfde neer.

  Op het moment ben ik, verspreid over een paar dagen, de film Thor: Ragnarok aan het kijken. Een stervende Odin die zich teruggetrokken heeft, een aarde die is omgetoverd in een kosmische vuilnisbelt (alle afval komt van boven, uit de lucht geregend), een zus van Thor als godin des doods die met alle geweld alles en iedereen wil onderwerpen omdat ze nogal machtsgeil is, enzovoort.
  Ik moet zeggen dat die kosmische vuinisbelt met naar beneden regenend ruimteafval een treffend beeld is voor het ‘alle stront komt van boven’ dat ik in feite mijn hele leven al meemaak. Als ‘het’ van boven komt, zit er een stinklucht aan vast, werkt het vervuilend en verziekend uit. Journalisten zijn slechts één van de vele symptomen.

 3. Ik heb hard gelachen toen ik het las. Hooeeeerrrrrrrrrrrnalist numero zoveel bekent kleur.

  Het probleem is dat er heel veel naieve goedbedoelende mensen zijn die alle verhalen van dit soort types als zoete koek slikken. En inderdaad, er zitten nog talloze Claas Relotiussen op vele redacties.

  Die schrijver uit de 19e eeuw zei het toen al goed: “Wie geen kranten leest is niet geïnformeerd, wie wel kranten leest is verkeerd geïnformeerd.

 4. In het kader van dit “echte” nepnieuws wil ik nog even onder de aandacht brengen hoezeer Nederland gezegend is met die nepprinses van de Ikea en haar Ministerie van de Waarheid.

  Alles wat dat Miniwa als nepnieuws bestempelt, zal hoogstwaarschijnlijk de waarheid zijn. De waarheid dat niet geweten mag worden. Net als vroeger met de Pravda.

 5. Fake news en false flag operaties zijn nogal dominant aanwezig. Wat te denken van de volgende twee, van overheidswege georganiseerd?

  1) Scholing. Zoals ik gisteren hier beschreef, wordt onderwijs aangeboden met het primaire doel leerlingen en studenten bruikbaar te maken voor vooral werkgevers. Of als werkgever. Je zou kunnen zeggen fake news onder een valse vlag aangezien educatie juist gericht zou moeten zijn op een ander primair doel. Van binnenuit naar buiten capaciteiten kweken die individueel onafhankelijk en zelfstandig maken.

  2) Wie in het ‘verkeerde bedje’ is geboren, krijgt te maken met sociale woningbouw. Ook weer zo’n project om iemand zo snel als mogelijk bruikbaar te maken, in dit geval ook afhankelijk te houden. Van werkgevers of andersom van werknemers. Terwijl iedereen vroeger in weken of maanden een woning van klei of hout kon bouwen om vervolgens lastenvrij te wonen, worden huurders de rest van hun leven daarvoor belast met huur. Een lucratieve bezigheid ook. Reken maar mee:

  Een investeerder bouwt voor zeg 2 ton een woning die verhuurd wordt (in tegenwoordige prijzen) voor € 695 / mnd. De woning gaat bijvoorbeeld 70 jaar mee alvorens ‘ie gesloopt wordt. Huuropbrengst € 695 * 12 maanden * 70 jaar = € 583.800 in ruil van een investering van € 200.000. Waar dan nog wat kantoor- en onderhoudskosten vanaf getrokken moet worden. Huurstijging en inflatie niet meegerekend.

  Het verhaal van sociale woningbouw klinkt sociaal, maar is winstgevend. Vooral nu het ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ is geworden. Een overstap naar een koopwoning helpt er niet aan, gezien opgeblazen prijzen voor woningen en kredietvergoeding. Er lekt van alles en nog wat weg, waarvoor de werknemer of desnoods werkgever dient te bloeden. Liefst levenslang.

  De belasting met winst in termen van huuropbrengst of rente zal door investeerders best terug geïnvesteerd worden. In projecten, maar niet in iets wat leidt tot individuele onafhankelijkheid en zelfstandigheid van de melkkoeien, omdat dit systeem op liefst levenslange afhankelijkheid is gefundeerd. Het is ontegenzeggelijk een manier om anderen onder controle te houden, afpersbaar en uitpersbaar.

  Adel krijgt opbrengsten binnen vanwege de claim op en exploitatie van grond, een rol die in ieder geval deels door overheidsapparaten is overgenomen. De activiteiten van marktreuzen zoals overheidsorganisaties en andere werkgevers maken het nog veel gekker dan adel deed. Waarbij ik me afvraag, waarom adel en marktreuzen niet in de gaten hebben dat ze in eenvoudige mensen een spiegel creëren die gedrag naar de afzender terugwerpt, zoals bij spiegelen. Wat je zaait zul je oogsten, wie kaatst kan de bal verwachten. Een cyclus die van kwaad tot erger gaat. Wil je geen problemen, dan moet je ze niet zelf veroorzaken. Bij de uiteindelijke val van een beschaving is het kennelijk zover gekomen dat eenvoudige mensen zijn gaan denken; je graaft je eigen graf maar. Als je mij vermoordt, langzaam of snel, dan graaf je daarmee je eigen graf verder uit en ben ik als de grafsteen waarover je daarbij gestruikeld bent om het werk af te maken.

  Spiegeltje, spiegeltje aan de wand….

 6. @Doc [9]: Ah, je had de hint van het graf kennelijk opgepikt. Tsja… beelden hé… zouden die rode schilden een soort van graf-zekerheid willen? Lijkt me moeilijk om dat ooit verzekerd te krijgen.

 7. Fake news over klimaatverandering ontmaskerd:

  Ragnarök is een interessante voorspelling vanuit Noordse mythologie. De aanloop lijkt veel op de angstvallige en krampachtige pogingen om het (culturele) klimaat bij te sturen.

  Het verhaal gaat over natuurrampen en de dood van veronderstelde goden, kopstukken. Vervolgens loopt de wereld onder water. Klinkt bekend vanuit het verhaal over klimaatverandering?
  Door brand en water is een vruchtbaar klimaat ontstaan, zodat men weer vruchtbaar verder kan. Wat geïllustreerd wordt door de twee overlevenden in dit verhaal een man en vrouw, samen, Líf and Lífþrasir, die de aarde opnieuw van een bevolking voorzien.
  Het enige nadeel in dit verhaal is dat de veronderstelde goden herboren worden, en dan niet als mens maar weer als god. Tsja, die goden hé, die willen altijd maar blijven reïncarneren.

  Vorsten en elitaire figuren menen iets als dit verhaal los te mogen laten op individuele levens; verwoesten in de hoop die levens vruchtbaarder te kunnen maken. Want lijden is zoiets als reacties veroorzaken. Daardoor worden deze levens mogelijk bruikbaarder voor de organisatoren. Voor dat soort figuren betekent vruchtbaarheid bruikbaarheid. Als echter een beschaving na verval eindelijk eens ten val komt, ontstaat na een onvruchtbare eindfase nieuwe sociale en creatieve vruchtbaarheid. Da’s heel wat gezonder dan wat staatshoofden, elitaire figuren en hun hulptroepen anderen door de strot duwen!

  Dit illustreert effectief dat het zeer onverstandig is om een beschaving in de vervalfase te helpen om het lijden te verlengen. Zelf-discipline betekent de viezigheid van veronderstelde goden en elites ten onder laten gaan, opgeruimd staat netjes. In de huidige fase van de wereldgeschiedenis moet “sterf maar” het devies zijn. Hedendaagse beschavingen liggen al veel te lang terminaal ziek op het sterfbed en de verzorgers ervan moeten hard werken of onrustig sterven. Kosten op een sterfhuis, levende mensenoffers om het zinloze lijden te verlengen.

 8. Bernhard Schat

  22 december 2018 19:45 at 19:45

  Ohm namo narai !

  Van het N.O.S. journaal weten we inmiddels dat de weersberichten meestal correct zijn .
  De reclame zit echter vaak het dichtst bij de waarheid. Als een product voor 299 euro wordt aangeprezen dan betaal je nooit meer dan 300 euro voor dat ding !
  Reclame , o.a. De S.T.E.R. , is echter een omstreden fenomeen.
  Er zijn hier wél speciale commissies voor opgericht om de transparantie en betrouwbaarheid van de berichtgevingen te controleren.
  Reclame wordt echter vaak zwaar gecensureerd .
  Dus we kunnen het ook in dit geval maar weer beter over het weer hebben. Het vertrouwen in de politiek en de media is dermate geërodeerd dat er nog maar weinig over gepraat wordt .
  Niet iets om gelijk zelf een depressie van te krijgen, het vind gewoon zijn neerslag op internet .
  Daarna nog en poging tot remindviewing met complot weerberichten.
  Ook op het journaal en de weerberichten werken de elementen op elkaar in.
  De klimaattop op het journaal.
  De klimaatsveranderingsverwachting is geen storm in een glas water gebleken.
  Maar,
  Om daarvoor ijskoud Frieslands 11 stedentocht als graadmeter te gebruiken geeft mij als donder en bliksem predikant en AardbevingensGroninger een beetje een onweersgevoel.
  Wij kunnen `dat allemaal´ hier gemakkelijk op onze klompen wel aanvoelen.
  In navolging van, `van complottheorieën en waanvoorstellingen tot nepnieuws´nu een poging tot remindviewing met complotweersberichten.

  Meer in de privé sfeer maar van groot belang .
  Over wel of nog lang niet jarig zijn …

  23 juni 2016 en 23 december 2016 Zuidlaren .
  13 november N.L. en 1 jaar na dato Aardbeving Nieuw Zeeland .
  Nog een jaar later Costarica en Iran Irak border .
  25 November j.l. 13 november retour .
  8 maart dit jaar,22 – 30 April, 13 en 31 mei ,
  Nog gefeliciteerd met `Als de zee er rijp voor is´ 8 januari en 13 April Zeerijp !
  Al langer vooraf bekend waren o.a. Bam en Sumatra met Kerst 1003 en 2004 , en L’Aquila Italia April 2009 . Maar dat is tot nog toe ondergesneeuwd nieuws gebleken in `de praktijk´.

  Later meer hierover bedankt !

  Sri sri Magnitude
  AardbvingsGroninger
  Donderen bliksempredikant

  P.s. Q bleek geen slag in de ruimte !
  Bedankt !

Comments are closed.