Er zijn twee manieren om voor de gek te worden gehouden. De ene is te geloven wat niet waar is. De andere is weigeren te geloven wat waar is.

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

2 REACTIES

 1. Deze Libje sluit netjes aan bij een post van Senaca gisteren, “Zelfsabotage en verzet”. De vraag is wat waar is. Niet een verhaal waarin we zouden moeten geloven, maar wat de naakte feiten zijn en in hoeverre die zuiver zijn. Is het bekrompen vs angst of juist bekrompen door angst t.g.v. geestvernauwing, hokjesdenken en tunnelvisie?

  Gisteren bekeek ik wat informatie over angst en bezorgdheid. Waarbij me het verschil tussen belevingswerelden weer opviel. Angst zet voor het blok, bezorgdheid is een doorgaande last die gedragen wordt. Waar draaien deze verschijnselen om? Bij ons (man vrouw) draait het om de maatstaf gezondheid (lichamelijk, geestelijk, intellectueel, sociaal) voor en door ieder individu, waarvoor hygiëne in dezelfde dimensies nodig is. Bij anderen draait het om sprookjes die in stand gehouden moeten worden, een soort valsemunterij onder de valse vlag van wettelijk betaalmiddel. Zo eenvoudig is het eigenlijk.

  De gangbare (laatstgenoemde) maatstaf vereist een gebruikerscultuur van door anderen gebruikt worden en/of anderen gebruiken. Waartoe eigenlijk iedereen genaaid dient te worden, een soort geestelijke verkrachting om af te kunnen wijken van onze maatstaf ten gunste van het sprookje van en voor anderen. Dat zit diep in het bestuurlijke DNA van het sprookje dat als een spook rondwaart en waarvoor desnoods anderen in de rol van klopgeesten aan het werk te gaan om bij je aan te kloppen en je ‘bij de les te houden’. Of te krijgen. Als het niet goedschiks met manipulatie kan, dan maar kwaadschiks met lijfstraffen van uiteenlopende pluimage.

  In de aanloop naar het einde van de eerste men-struatie waar een bewuste rol in het sprookje wordt toebedeeld (lotsbestemming) krijgt iemand andere denkbeelden voorgeschoteld dan daarna. Vergelijk het met een schietschijf voor boogschieten. Ingewijden gebruiken andere kleuren, zoals in de versie die vorsten hanteren. Op de website van MJC Archery Oakland in Royal Oak, MI een afbeelding. De kleuren groen (adel, de jager en schutter) en paars (‘wijs’ en zorgzaam) worden bij deze activiteit buiten beeld gelaten.

  De sprookjeswereld van de Oude Wereld heeft concurrentie gekregen van de Nieuwe Wereld, die een versie verkoopt die schadelijker is voor de maatstaf gezondheid die ik zojuist voorstelde. Wat te merken is aan verharding, verkilling, een vergiftigd sociaal klimaat, steeds meer aandoeningen en gebreken die aandacht opeisen, en wat dies meer zij. In de Oude Wereld moest iemand zichzelf verloochenen om verloochening door anderen te voorkomen, in de Nieuwe Wereld zichzelf saboteren om sabotage door anderen te voorkomen. Hoe dit soort verhalen ook gedraaid en ingekleurd worden, ze leiden niet tot gezondheid zoals wij in ons hoofd hebben. Het zijn middelen die ons inziens erger zijn dan de kwaal.

  Iemand schreef eens dat je het springende punt niet over het hoofd moet zien. Waar ik dan aan toevoeg dat je innerlijk niet zo moet gaan stuiteren (uit jezelf of aangeslingerd door anderen) dat je bepaalde aandachtspunten niet meer helder ziet. Jezelf (geestelijk en intellectueel) reinigen en zuiveren is dan het devies richting een gezonde(re) toekomst. Wie weet, werkt dat inspirerend, aanstekelijk 😉

Comments are closed.