Wellicht overweegt u om dit jaar uw badkamer te vernieuwen of de keuken. Afhankelijk van de wensen bent u voor enkele duizenden of maximaal enkele tienduizenden euro’s klaar. Onze koninklijke familie pakt de zaken iets groter aan. De renovatie van Huis ten Bosch kostte 60 miljoen. Een bedrag dat u in de media kunt lezen. Ik wil dit bedrag in perspectief plaatsen.

kosten overschrijding

Over de kosten is veel te doen geweest. In eerste instantie werd een bedrag van 35 miljoen genoemd, dat uiteindelijk is gestegen tot 60 miljoen. De renovatie kost dus 25 miljoen meer. Deze pagina van de rijksoverheid weet echter te melden dat er niet 25 miljoen meer is uitgegeven maar dat er 14,5 juist miljoen is bespaard door een integrale aanpak. (bron) Kiest u maar welk verhaal u gelooft. (zie evt video 0:49-1:10)

60 miljoen in perspectief 1

Het paleis heeft een vloeroppervlakte van 8785 vierkante meter. En dan komt de renovatie prijs op rond de 7000 euro de vierkante meter neer. Dit is veel meer dan de nieuwbouw prijs per vierkante meter van bijna iedere Nederlandse woning (exclusief de grond). Nieuwbouwwoningen hebben echter geen antieke ornamenten of muurschilderingen die moeten worden hersteld. Ik heb een keer in een rijksmonument restaurateurs wekenlang bezig gezien met het herstellen van een muurpaneel van een paar vierkante meter. Maar toch is het een prestatie om de prijs tot 60 miljoen op te drijven.

60 miljoen in perspectief 2

Voor 60 miljoen kan je ook 1 JSF aanschaffen, iets dat volgens mij vooral iets zegt over de astronomische kosten van dit toestel. Het onderdeel zorg in de miljoenennota bedraagt 80 miljard, dit is 220 miljoen per dag. Hiermee valt de renovatie van Huis ten Bosch dan weer wel mee. Met 60 miljoen zijn de zorgkosten van Nederland voor 7 uur gedekt. Je kan dus niet stellen dat er geen goede zorg is doordat deze renovatie heeft plaats gevonden. Zestig miljoen is bij zorg een druppel op een gloeiende plaat die in 7 uur is verdampt. Het is 4 euro per Nederlander. Minder dan een uur parkeren in Amsterdam.

Waarom Huis ten Bosch

Wat ik niet snap is waarom Willem Alexander de villa Eikenhorst verlaat. Men stelt dat de oppervlak van Eikenhorst 615 vierkante meter bedraagt. Huis ten Bosch is met zijn 8875 vierkante meter een factor 14 groter. Alle huiselijkheid verdwijnt in zo’n situatie. Maar er is wel meer dat ik niet snap. Waarom de meeste Nederlanders de koninklijke familie nog steeds willen onderhouden is daar 1 van.

9 REACTIES

 1. Wellicht heeft de ‘verbouwing’ meer te maken met de werkzaamheden die zich vooral ondergronds afspelen?

 2. Ohm nammo narai !

  De Heeren van het Europarlement komen voor het eerst bij elkaar om nader kennis met elkaar te maken.

  `Goedemorgen mijnheer mooi weertje vandaag …´,
  ` Nou eeehhh het regent zo hier en daar wat hard en het is me eigenlijk ietsje te warm hier .´
  Zo zou het ongeveer geklonken hebben .
  Na wat gezellig heen en weer gepraat is er besloten om er gelijk maar even een agenda puntje van te maken .
  Het praat wel gezellig, zo over het weer.
  Zo’n weerspraatje in het Europese parlement neemt nogal wat tijd in beslag en kost de Burger nogal wat .
  Dus,
  Na lang en breed beraad hebben de Heeren ons dan ook mooi weer beloofd.
  Zo hadden we dat nog niet eerder gehoord .

  De koning van België geeft zelfs ronduit toe dat hij ook liever heeft dat de heren het over het weer hebben, dan dat ze bijvoorbeeld zijn functioneren, dat van de paus of ministers[presidenten] ter discussie stellen !
  Iets waar een parlement eigenlijk voor moet zijn .

  Ik denk ook dat Willem de verzwijger en andere hoge functionarissen in ons land vinden dat ze het de volgende keer in het Europese parlement maar eens over voetballen moeten gaan hebben .
  Liever het functioneren van het voetbal ter discussie stellen dan hun eigen reilen en zeilen !

  Ik denk het dan in de debatten over voetbal in het Europarlement uiteindelijk gaat tussen de Duitsers en de Italianen .
  Met dien verstande dat de Italianen de debatten over voetbal in het Europese parlement van de Duitsers zullen winnen want de Italianen hebben natuurlijk de voorzitter omgekocht …..

  Tot slot nog even een complot calculatie
  ’97 K.K.P Hereweg Groningen ; ik waarschuw voor 9/11en Sumatra Atje tsunami voor, tijdens en na mijn veroordeling .
  7 en 2×7 jaar na dato Sumatra tsunami.
  Vertrek 7 maart 2004 , 7 jaar na dato Tsunami Japan en 2×7 jaar na dato [8 maart] Donders gebliksem en bliksems gedonder …
  en,
  23 Jun 23 December Zuidlaren … St Maarten , St. Maarten met Kerst …
  Dat laatste is niet zo belangrijk zo lijkt het, maar het heeft wel zijn gevolgen!

  Nog de beste wensen voor 2019 !

  P.S. stel je eens voor dat ze ons functioneren eens ter discussie stellen in het Europarlement zonder dat ze aan de inmiddels geleverde feiten voorbij gaan !

  Bedankt voor ja aandacht !
  Sri sri Magnitude – Tsunami giri Babba
  AardbevingsGroninger
  Donder en bliksem predikant

 3. Wij zijn beslist voorstander van de monarchie. Wat ons betreft is ieder individu monarch (‘sole ruler’) over het eigen leven en dan het liefst zelf-voorzienend zonder oorlogje te spelen om buit binnen te halen.

  Zo bezien is een soort groen boekje van de innerlijke natuur misschien nuttig, in ieders belang, want planten zijn zowel monarch als zelf-voorzienend. Tenzij er kapers op de kust zijn die zich welvaart en overvloed toe eigenen.

 4. “Maar er is wel meer dat ik niet snap. Waarom de meeste Nederlanders de koninklijke familie nog steeds willen onderhouden is daar 1 van.”

  De meeste Nederlanders willen dat ook niet. Dat zou onmiddellijk duidelijk worden in een bindend referendum waarin wordt gevraagd of zij dit zouden willen doen met het vermelden van de daarvoor dan voorgestelde bedragen die men zelf elk jaar tot nog toe verplicht overmaakt en blijft overmaken.

  ratio [6] reageerde op deze reactie.
  ratio [7] reageerde op deze reactie.

 5. @anp rebel [5]: uit de hiervoor gestuurde link van het republikeins genootschap blijkt dat de kosten van het koninklijke huis ten laste van de schatkist en dus de burger maximaal 160 mln bedragen. Dat is 10 euro per Nederlander. De andere 195 mln zijn gemiste belastingopbrengsten en komen dus niet ten laste van de burger.

  Er zijn genoeg andere overheidsprogramma’s die meer kosten en die de burger ook niet pruimt. Ik denk dus niet dat het kosten argument doorslaggevend is in een discussie over de postie van de oranjes. Veeleer wel de insteek dat men in een land dat nivelleert, een koning heeft die 60 mln besteedt aan renovatie. Terwijl de meeste Nederlanders die hun badkamer renoveren dit moeten doen met een budget van enkele duizenden of tienduizenden euro’s. Er is een wel heel duidelijke kloof geschapen met de burger op het moment dat de koning weer met zijn familie gaat wonen in een paleis met een vloeroppervlakte van bijna 1 hectare.

  anp rebel [9] reageerde op deze reactie.

 6. Zowel het artikel als de reacties eronder draaien om de hete brij heen. Wat zijn de verborgen kosten, waar zitten ze? Gisteren las ik ergens (helaas kan ik de bron niet meer terugvinden) dat WA bij Huis ten Bosch een struik heeft laten weghalen, om uitzicht te verbeteren. Omdat dat juridisch mag is hij geen formeel geen struikrover 😀 In staatsreligie moet je alles omdraaien, dus gaat het bij die struik niet om uitzicht maar om inzicht. Welk inzicht?

  Tijdens een demonstratie tegen George W. Bush liep een vrouw met een cartoon-achtig bord rond. Leerzaam. De tekst: “The only bush I trust is my own bush”. De afbeelding: Haar op een Venusheuvel. Betreft geen edele delen, maar intieme delen (van een lichaam en leven). Vergelijk dit met Donald Trump en “grab em by the pussy”.

  De intieme delen van een leven onder druk zetten om gewenst gedrag af te dwingen is een traditionele methode om de zin door te drijven ten koste van anderen. Verborgen kosten om het maar zo uit te drukken. Schaamhaar is er niet per sé omdat intieme delen van een lichaam of leven beschamend zouden zijn, maar omdat normaliter beschamend is om die zonder toestemming te raken en/of binnen te dringen.

  Het is niet alleen adel die dat geïnspireerd door geestelijken tot drukmiddel en methode hebben gekozen. Ook het monster van Frankenstein (overheidsorganisaties) en de bruid van Frankenstein (andere werkgevers) bezondigen zich eraan. Het mag wat kosten, voor een ander, maar als het meezit heb je wat je wil hebben; medewerking. Hoewel andersom taboe is, waarvoor schuttingtaal wordt ingezet als “hoe durf je dat te zeggen” (of te doen). Voor de ene kant van de schutting geldt een andere gedragscode dan voor de andere kant, nietwaar? Om het eigen straatje schoon te vegen is het kennelijk geen probleem om het straatje van een ander te bevuilen.

  Toevallig zag ik gisteren een uitspraak voorbij komen, in de context van een sprookje dat door baron von Grimm is bedacht:
  “Man is not what he thinks he is, he is what he hides.” (bron)
  De mens. Een categorie waartoe veronderstelde dieren niet behoren. Die zijn er om gebruikt en geslacht te worden. Toch? Of niet?
  En wat verbergt de mens? Precies, de intieme delen van het eigen leven. Die onder druk gezet worden en desgewenst gepenetreerd worden met bijvoorbeeld rollenspellen als genderrollen om ‘bruikbaar te maken’. Een ieder moet zijn of haar plaats kennen, nietwaar?

  In staatsreligie wordt van alles desgewenst op de spits gedreven. Job werd voor een job goedgekeurd nadat van buitenaf het vertrouwen van zijn kinderen en vrouw in hem verwoest was en hij dat de Heer niet kwalijk nam. Toen was hij kennelijk bruikbaar en liet hij zich gebruiken. Om hem wat te stimuleren kreeg hij een ring (van macht), een zak met goudstukken en werd hij ingelijfd in een kring van veronderstelde (bloed?)broeders.

  Zoals ik eerder herhaaldelijk schreef is de filosofische (zelf)bestuurlijke kern van de huidige sociale orde nogal gebrekkig en ronduit pervers. Voor zover ik weet in alle landen. De schone energie tussen geliefden en intimi wordt door onder druk te zetten omgetoverd in de vuile energie van frustraties die traditioneel afgereageerd dienen te worden, een zelf-verwoestend recept om jezelf op te branden, jezelf en/of anderen af te branden en als het ervoor nodig is je eigen burn-out te produceren. Dit geldt zowel individueel als voor beschavingen en landen als geheel. Na elkaar wanneer dat zo uitkomt onder druk zetten en elkaar verplicht gebruiken en uitvreten is er een bepaald soort kapitaal niet ontstaan of anders wel verwoest (vertrouwen), dat maar moeilijk of niet opnieuw aangroeit. De verborgen kosten van ‘beschaving’.

  Uiteraard kan dit ook anders, kan een individu en zelfs een beschaving als geheel op werkelijk schone energie functioneren. Maar dan moet wel de huidige, gebrekkige, rottige, schadelijke filosofische kern er kordaat uit gegooid worden, de afvalvernietiger in. In de woorden van Rutte: “Pleur op” (over denkbeelden)!
  Organiseer je zelf de seizoenen in je leven of mag een ander die voor je organiseren? Bepaal je zelf wie de intieme delen van je leven onder druk mag zetten en bezichtigen, of mag een verhevene dat en dat nog zonder jouw toestemming ook? Moet je anderen dienstbaar zijn of wil je anderen als freelancer behulpzaam zijn; een vrije lans die desnoods in de anus van (wannabe) verhevenen prikt om een lesje te leren? After all, ze gaan er zo uitnodigend voor zitten… dan vragen ze er toch om? 😀

 7. @ratio [7]:

  Bedankt voor je reactie.

  Je stelt:
  “…de kosten van het koninklijke huis ten laste van de schatkist en dus de burger maximaal 160 mln bedragen. Dat is 10 euro per Nederlander. De andere 195 mln zijn gemiste belastingopbrengsten en komen dus niet ten laste van de burger.

  De 195 mln moeten er uiteraard gewoon wel bij worden opgeteld. Wat de schatkist tekort kwam heeft de burger extra opgehoest. Dat komt neer totaal op 355 miljoen euro. Dat is ca. 21 euro per hoofd van de bevolking. bij een doorsnee gezin van een ouderpaar met twee kinderen komt dat op 84 euro. Elk jaar.

  Jij weet blijkbaar dat mensen zo maar dat bedrag elk jaar willen weggeven aan de Oranjes. Ik geloof daar niets van. Bedenk ook het volgende. Bij een bindend referendum kunnen doorsnee gezinnen in tien jaar 840 euro besparen. Die boodschap zal dan duidelijk worden doorgegeven. Er wordt dan ineens ook een discussie over het nut van die Oranjes en vooral over hun opvattingen en hun praktijken gehouden. Bij een bindend referendum zullen vooral de mensen die met hun portemonnee bezig zijn en zij die meer maatschappelijk ontwikkeld zijn gaan stemmen. Waarom denk je dat politici zo tegen referenda zijn?

Comments are closed.