De Franse president Emmanuel Macron krijgt een berg problemen voor zijn kiezen dit jaar. Eens de grote ster van de EU moet hij nu vechten voor zijn politieke bestaan. Hier zijn drie grote items waar hij mee te maken krijgt:

De Gele Hesjes crisis

Sinds november 2018 zijn de gele hesjes actief in de meeste grote steden van Frankrijk. Begonnen als een protest tegen belastingverhoging op diesel en nu tegen de prijsverhogingen en het gedrag van de elite en de media.

Macron heeft diverse concessies gedaan om het protest te beteugelen – zonder resultaat. Hij schoof de dieselverhoging voor zich uit en kondigde een aantal maatregelen aan om de koopkracht te verbeteren. Dit pakket, geschat op 10 miljard euro kosten, bevat o.a. een verhoging van het minimumloon met 100 euro.

Nu wordt er zwaarder politiegeweld ingezet en volgen er sneller arrestaties. Ook wordt er een ‘nationaal debat’ georganiseerd in de alle regio’s in de komende weken.

Hervormingen economie

Ondanks de protesten wil Macron de Franse economie hervormen om zodoende een paar van zijn verkiezingsbeloftes na te komen. Het gaat om precaire zaken als een hervorming van het met schulden overladen pensioensysteem en de relatief ruimhartige werkloosheidvoorziening.

De overheid wil dezelfde regels voor alle nieuwe pensioengerechtigden in plaats van de talloze verschillende systemen die specifiek gelden voor bepaalde beroepen. Macron beloofde de pensioenleeftijd van 62 (!) jaar in ere te houden maar de veranderingen kunnen andere voordelen te niet doen.

Ook wil men strengere regels invoeren om een uitkering te krijgen. Daarnaast zou er een reorganisatie onder het immense ambtenarenapparaat komen. Hoewel de regering politiek verzwakt is door de publieke opinie en de Gele Hesjes heeft Macron’s partij een meerderheid in het parlement.

Europese Verkiezingen

De verkiezingen voor het Europese Parlement in mei dit jaar kan in Frankrijk uitlopen op een stem voor of tegen Macron’s politiek.

In de opiniepeilingen staat Macron nu op het laagste niveau met een steun van slechts een kwart van de respondenten. Ondertussen staat Marine Le Pen’s partij bovenaan bij de Europese verkiezingen. Sommige Gele Hesjes overwegen om een eigen partij op te richten hetgeen het landschap weer kan gaan veranderen.

Macron had als pro EU advocaat de ambitie om een nieuwe alliantie van Europese wetgevers te vormen maar die kans is inmiddels veel kleiner geworden. De Gele Hesjes crisis heeft zijn imago beschadigd en Frankrijk is over de EU begrotingseis gegaan – net als Italië.

Bron: APNews

1 REACTIE

 1. Het lijkt bon ton om tegen Macron te zijn en ik ben op vele vlakken geen fan van hem, maar laten we als libertariers niet vergeten dat de Franse socialistische heilstaat een onhoudbaar waterhoofd is en dat deze dringend hervormd dient te worden (zoniet dan zal de realiteit hen wel inhalen en stort de boel over enkele jaren vanzelf wel in elkaar).
  M.a.w. pensioenleeftijd omhoog? Ja! Uiteraard. Ik stel voor geleidelijk aan elk kwartaal de ingangsleeftijd 1 maand optrekken, oftewel elke 3 jaar 1 jaar erbij en dit tot het helemaal is uitgedoofd. De overgang is nodig om mensen in staat te stellen zelf te sparen voor deze verandering. Maar dus: in 2022 is het 63 jaar, in 2025 is het 64 in, 2028 65 etc. in 2043 is het 70 en in 2058 is het 75.
  Werkloosheidsuitkeringen verlagen en beperken in de tijd? Zullen we het allemaal wel over eens zijn, neem ik aan.
  Ambtenarenapparaat hervormen? Tja, dit is een libertarische site…

  M.a.w. m.u.v. het immigratiebeleid, ben ik het wel met Macron eens. Nou goed: er hoeft bespaard te worden, niet verder binnengeharkt, dus die accijnsverhogingen daar ben ik wel tegen maar ik geloof nooit dat dat alleen de aanleiding was voor het protest van de GJ. Als het alleen maar dat ware geweest, zou men het wel geslikt hebben of zou de beweging maar een fractie van zijn succes gekend hebben.
  M.a.w. waar de GJ tegen vechten is vooral tegen zin voor realisme, tegen de tering naar de nering zetten, tegen gezond verstand.
  Enige punt is wel dat het belachelijk is de kosten voor de staat almaar verder op te drijven door de massaimmigratie waardoor je daarna EXTRA moet bezuinigen op voorzieningen voor Fransen.
  Maar goed: dat ze dan DAAR tegen vechten. Maar neen, daa hoor ik de GJ niet over. Het is toch vooral geen “racistische” of zg. extreem rechtse beweging! Inderdaad: het is gewoon een links clubje dat vecht voor behoud van uitkeringen.
  Kortom: lekker “sociaal” willen kunnen leven op kosten van een ander.

Comments are closed.