- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Macron’s 2019

De Franse president Emmanuel Macron krijgt een berg problemen voor zijn kiezen dit jaar. Eens de grote ster van de EU moet hij nu vechten voor zijn politieke bestaan. Hier zijn drie grote items waar hij mee te maken krijgt:

De Gele Hesjes crisis

Sinds november 2018 zijn de gele hesjes actief in de meeste grote steden van Frankrijk. Begonnen als een protest tegen belastingverhoging op diesel en nu tegen de prijsverhogingen en het gedrag van de elite en de media.

Macron heeft diverse concessies gedaan om het protest te beteugelen – zonder resultaat. Hij schoof de dieselverhoging voor zich uit en kondigde een aantal maatregelen aan om de koopkracht te verbeteren. Dit pakket, geschat op 10 miljard euro kosten, bevat o.a. een verhoging van het minimumloon met 100 euro.

Nu wordt er zwaarder politiegeweld ingezet en volgen er sneller arrestaties. Ook wordt er een ‘nationaal debat’ georganiseerd in de alle regio’s in de komende weken.

Hervormingen economie

Ondanks de protesten wil Macron de Franse economie hervormen om zodoende een paar van zijn verkiezingsbeloftes na te komen. Het gaat om precaire zaken als een hervorming van het met schulden overladen pensioensysteem en de relatief ruimhartige werkloosheidvoorziening.

De overheid wil dezelfde regels voor alle nieuwe pensioengerechtigden in plaats van de talloze verschillende systemen die specifiek gelden voor bepaalde beroepen. Macron beloofde de pensioenleeftijd van 62 (!) jaar in ere te houden maar de veranderingen kunnen andere voordelen te niet doen.

Ook wil men strengere regels invoeren om een uitkering te krijgen. Daarnaast zou er een reorganisatie onder het immense ambtenarenapparaat komen. Hoewel de regering politiek verzwakt is door de publieke opinie en de Gele Hesjes heeft Macron’s partij een meerderheid in het parlement.

Europese Verkiezingen

De verkiezingen voor het Europese Parlement in mei dit jaar kan in Frankrijk uitlopen op een stem voor of tegen Macron’s politiek.

In de opiniepeilingen staat Macron nu op het laagste niveau met een steun van slechts een kwart van de respondenten. Ondertussen staat Marine Le Pen’s partij bovenaan bij de Europese verkiezingen. Sommige Gele Hesjes overwegen om een eigen partij op te richten hetgeen het landschap weer kan gaan veranderen.

Macron had als pro EU advocaat de ambitie om een nieuwe alliantie van Europese wetgevers te vormen maar die kans is inmiddels veel kleiner geworden. De Gele Hesjes crisis heeft zijn imago beschadigd en Frankrijk is over de EU begrotingseis gegaan – net als ItaliĆ«.

Bron: APNews