Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Als je zou stellen dat ieder individu vrij is om iets van het eigen leven te bakken, dan vereist een eindproduct genaamd ‘onafhankelijkheid’ bepaalde ingrediënten. Het ingrediënt ‘roven’ hoort daar niet in thuis. Toch is het juist dat waar allerlei verzonnen ideologieën op gebaseerd zijn. In bakkerstermen worden daardoor misbaksels geproduceerd 😀

 2. Overnight schreef op : 2
  Overnight

  we mogen toch al geen boter, suiker, meel, bakpoeder en ei eten?
  Das erger dan communisme: daar kon je dat spul soms nog krijgen als je maar lang genoeg in de rij stond.

  pcrs [6] reageerde op deze reactie.

 3. toute va bien schreef op : 3

  Dat geflodder in het wilde weg, maakt mij triest, mensen in diepe armoede en ellende, zonder hoop op enige verandering generatie na generatie, aan oorlogen blootgesteld, hun enigste illusie een andere manier van leven, menselijker humaner, nou waar zouden jullie dan voor kiezen, een mooie benaming wat een vriend van mij opperde op de totaal wezenloze noord africaanse leefwijzen, “” psychosomatique”” en whats in a name, groet

  jhon [4] reageerde op deze reactie.
  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 4. Nico schreef op : 5

  @toute va bien [3]: Inderdaad, droevig. Maar toch ook met toestemming van ‘hogere machten’, anders zou het niet gebeuren. Misschien zijn die ‘hogere machten’ angstig geworden van bijv. de Franse en Russische revoluties en zijn ze ertoe overgegaan om de boel steviger preventief onder de duim te houden?

  @jhon [4]: Hypochondrie is zoveel als de angst een ernstige lichamelijke ziekte te hebben. Dat kan vertaald worden naar de angst een ernstig levensprobleem te hebben, waar preventief (of ‘curatief’) tegen opgetreden ‘moet’ worden.

  In de Satanic Bible wordt dit omschreven als angstige mensen die preventief in de aanval gaan, zeer geschikt om als mensenoffer te dienen.
  In het boek The State beschreef Franz Oppenheimer dit als de angst voor vermeende magische krachten, terwijl die krachten tegelijkertijd ook als kwalificaties kunnen functioneren:
  “The entire society of the males still forms a homogeneous undifferentiated mass, in which only those individuals achieve prominence who are believed to possess magical powers.”
  Wie in angst leeft zich niet in een positie te kunnen handhaven gaat soms (of vaak?) preventief in de aanval.

  Onze ervaring leert dat angst voor vermeende magie, of de hoop daarvan mee te mogen profiteren, inderdaad initiatieven op gang brengt. Op die manier kregen we vanuit een aantal richtingen aanvallen op ons af gevuurd, van uiteenlopende aard. Een sociale orde die vanwege karakterbederf (rot) en gebreken (die beide verzwakken) aanvallen op gezonde denkbeelden en individuen organiseert is echter rijp voor de sloop. Traditioneel wordt daar een leger op af gestuurd. Vroeger organiseerde vorsten dat kennelijk door een collega-vorst te vragen dat soort werkzaamheden te laten uitvoeren, of regelde een keizer dat. Zo besloot de Heer volgens het Oude Testament om Israël van buitenaf te laten tuchtigen door o.a. Moabieten. Tegenwoordig is die procedure wat gemoderniseerd en wordt er mogelijk een Moab (Mother of all bombs) op een (intern)national gedropt 😀
  Zouden kinderen op kamp daarom het spelletje dropping spelen? Alvast wennen aan (opnieuw) leren een (moreel) kompas te hanteren.

 5. pcrs (auteur van dit artikel) schreef op : 6
  pcrs

  @Overnight [2]: Met die nieuwe klimaat richtlijnen kom je idd ook rechts onderin terecht