vrijdag, 22 februari 2019
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Hub spreekt: Rokers willen actie

De ouderen onder ons herinneren zich nog de spreuken als “roken moet mogen“, of “roken, we komen er samen wel uit“. Intussen mogen we bijna nergens meer roken. En moeten van de rechter de laatste rookruimtes worden gesloten. En wordt in sommige gemeentes zelfs het roken op straat verboden. Hub schreef het volgende artikel in oktober 2007:

Roken heeft niets met libertarisme te maken. Het verbieden of zelfs het hinderen van anderen wel.

Roken heeft te maken met de vrijheid om met je eigen lichaam en eigendom te doen wat je zelf wil, zolang je diezelfde vrijheid van alle anderen respecteert.

Dat betekent onder andere dat de eigenaar van een restaurant, of van een woning, zelf mag uitmaken of er op zijn terrein gerookt mag worden of niet. De overheid mag zich daar niet mee bemoeien.Maar dat doet ze wel, en velen met ons vinden dat onjuiste betutteling en gaan nu daartegen een demonstratie houden.

Eigenlijk een vreemde situatie. Het gaat hier om vrijheid en persoonlijke rechten. De enige taak van een overheid is deze rechten beschermen. Niet om voor de burgers te “zorgen” en daarbij de persoonlijke vrijheid te beperken. Dit geldt trouwens voor veel andere zaken dan roken net zo goed.

Het vreemde, of eigenaardige, is dat om dit recht te behouden, of beter om het terug te krijgen, mensen gaan demonstreren. Met zoveel mogelijk personen naar Den Haag, en dan liefst veel aandacht zien te krijgen van politici en pers. Daardoor worden dan weer meer mensen met het probleem geconfronteerd. En dan maar hopen dat de politici gaan inzien dat ze verkeerd bezig zijn en bereid worden om hun fouten te corrigeren.

Ik geloof niet erg dat ze tot dat inzicht komen. Wat wel kan, is dat ze onder de indruk komen van wat er bij de kiezers leeft, en dan uit angst voor stemmenverlies toch maar de wetten terugdraaien.

Die kans is klein. Kijk maar naar wat er met de Hernoemde Grondwet gebeurt. Veel mensen willen een referendum, maar tot nu toe is de enige houding van de politici het negeren van hun kiezers.

Maar als er geen andere vreedzame mogelijkheden zijn, dan is een demonstratie beter dan niets doen. En je weet het maar nooit, kwaad kan het zeker niet.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. jhon schreef op : 1

  Gerookt vlees gaat langer méé !

 2. M v d hurk schreef op : 2

  Goed geschreven helemaal mee eens

 3. Nico schreef op : 3

  Als iemand rookt of op een andere manier stoom wil afblazen, dan is er ergens een oorzaak. Dat (symptoom) willen belasten of anderszins dood willen reguleren is zeer onverstandig. Idem voor een heksenjacht op rokers of degenen die stoom willen afblazen; het riekt naar symptoombestrijding.

  Het enige wat dit soort bestrijding demonstreert is het karakterbederf, onbenul en onvermogen van decision makers. Die denken kennelijk echt dat als je een verschijnsel uit het gezicht verbant, het dan niet meer bestaat. Niets is minder waar. Het gaat op een andere manier verder, á la “roken of stoom afblazen? Daar hebben we een pilletje voor”. De ene verslaving inruilen voor de andere verslaving. Kennelijk mag dat niet anders, want gezond gedrag wordt op verschillende punten taboe gesteld en als het even kan wettelijk verboden.

  Wij hebben in 3 landen gewoond en het is altijd hetzelfde gezeik; de machtigen en rijken zorgen ervoor dat ze hun zin kunnen bljjven doordrijven en verstikken daarmee de levens van velen. Met een schone schijn van een soort sous chefs als saus. Doodgewoon, om die anderen bruikbaar te maken en zo te houden voor hun (handels)oorlogen en (markt)veroveringen. Je ziet overal onderwerping en verdrukking die verziekt, maar nergens pogingen om een feitelijk gezonde omgeving (voor en door iedereen) te creëren. Al met al een beschamende vertoning door degenen die van alles menen te weten. Het ergste van alles is nog wel dat als geld spreekt, er allerlei fanclubs rondom sekteleiders van allerlei snit ontstaan. Die besmettelijke (geestes)ziekten ontwerpen en in de circulatie brengen. Het is niet zo vreemd dat staatshoofden en regeringsleiders over Global Warming beginnen te klagen, want orks en wat dies meer zij gaan ijskoud hun vermeende goddelijke gang. Zakken vullen zolang het nog kan. Doet denken aan de Russische film Day of Wrath, waarin het slecht afliep voor de orks en wetenschappers die hen ‘ontworpen’ hadden. De rokers wilden (opruimings)actie, en een nieuw begin. En dat lukte kennelijk prima 😀

 4. Nico schreef op : 4

  Kennelijk gebruikte ik ‘verboden woorden’ of zo, want er ging zojuist een reactie van mij het spambakje in.

 5. Nico schreef op : 5

  Huh, daar is ‘ie weer. Magie!

 6. Boma schreef op : 6

  Het vreemde vind ik, dat in het kader van ‘gezondheid’, niemand zich zorgen maakt over de belangrijkste veroorzaker van de meeste soorten kanker: Wi-fi straling en UMTS. Als 5G operationeel wordt zullen de meesten met bosjes tegelijk een uitdaging krijgen.

  jhon [7] reageerde op deze reactie.

 7. Nico schreef op : 8

  @jhon [7]: Wanneer omgevingsfactoren in alle opzichten gezond zouden zijn, zou dat ook geen probleem zijn. Nu zijn er van overheidswege allerlei goedgekeurde of zelf opgezette jammers met initiatiefnemers die volledig schijt hebben aan gezond en vooral verziekend uitwerken. Ja ja… de wil van de orks en handlangers zal geschieden. Zolang het nog kan.

 8. Boma schreef op : 9

  @jhon [7]:
  Jhon; een kooi van Faraday is echt iets anders dan een ‘jammer’. Dit fenomeen zou miljoenen mensen kunnen afschermen tegen de gevolgen van de stralingen. Groet!