Ik heb een zwak voor boeken. En heb onlangs een kleine kavel gekocht op een veiling met Nederlandse en Duitse oorlogspropaganda. Bij deze Duitse propaganda uit WO II. Lees en huiver. Je kan met de wijsheid van nu vele verhalen schrijven bij deze propaganda. Afhankelijk van je invalshoek. Landen plegen financiële zelfmoord tijdens oorlogen. Landen steken hun hoofd in een strop door schuldfinanciering. Soms ook al voor een oorlog. Zijn er parallellen tussen DLD / Engeland voor WO II en de huidige Verenigde Staten vs China en Rusland nu? Wie is er de boeman die zich voorbereidt op een oorlog?

 

 

 

 

 

 

 

 

De schuld van de Britse overheid volgens WikipediaBy the end of World War II Britain had amassed an immense debt of £21 billion. On 31 December 2006, Britain made a final payment of about $83m (£45.5m) and thereby discharged the last of its war loans from the US.

Voor de goede orde, ik neem het hier niet op voor nazi Duitsland. Haal uit dit historische tijdsdocument dat ik u ter beschikking stel wat u eruit wenst te halen. Wellicht bent u zelfs onder de indruk op de zelfopoffering van Engeland dat na twee eeuwen dominantie en agressie en het stichten van een wereldrijk besloot dat de Duits-Italiaanse concurrentie coute que coute moest worden uitgeschakeld.

Hint. Mijn opinie is deze: zowel Duitsland, als Italië, als Rusland, als Nederland, als België en Frankrijk en Spanje, als Portugal, en ook als Engeland waren begin twintigste eeuw genadeloze op expansie gebaseerde rijken. Die elkaar het licht in de ogen niet gunden. Niets meer niets minder. De vraag is nu, wat de Verenigde Staten gaan doen, als hun rijk net als het Engelse implodeert. Gaan ze oorlog voeren? Of accepteren ze de gewijzigde economische machtsverhoudingen en gunnen ze ZO Azië, India, en China hun plaats? Kan deze transitie zonder oorlog plaats vinden? Wat is de rol van hun staatsschuld in dit verband? En de rol van de USD als wereldwijde fiat valuta? Dwingt de staatsschuld de Verenigde Staten richting een conflict model? Of is het beter dat we ons niets van deze nazi propaganda aantrekken?

9 REACTIES

 1. Een net stukje werk met mooie illustraties. Aangezien het propaganda is t.b.v. een bepaalde stemmingmakerij en uiteraard niet het hele verhaal. Alles bij elkaar wekt die Tweede Wereldoorlog de indruk van het speelveld en speelstukken herordenen. Je zou bijna aan de uitvoering van een reorganisatieplan gaan denken, door een onzichtbare hand.

  Zoals te doen gebruikelijk is de laatste alinea van het bovenstaande artikel de interessantste. Vergelijk landen (groeperingen bestaande uit individuen) met individuen, bruikbaar als beeldtaal. Dan zie je dat groepsmechanismen een factor zijn en dat beeldtaal een dialoog onherkenbaar kan verminken. Groepsleden gedragen zich immers anders dan een individu of individueel gezin, waardoor een andere dynamiek ontstaat.

  Dit leidt tot een stelling: Wanneer is een land (groep) werkelijk gezond? Wanneer ieder individu (plant, dier, mens, ‘god’) gezond leeft, in de dimensies lichamelijk, geestelijk, intellectueel en sociaal*.

  * Hierbij kan de kanttekening geplaatst worden dat ik het woord ‘sociaal’ slechts gemakshalve gebruik. omdat het woord sociaal op groepslidmaatschap duidt. Misschien is contact-genegen een betere term, want het is feitelijk mogelijk om zowel asociaal (afkerig van groepen) als contact-genegen (jegens individuen) te zijn. Voor effectieve beeldvorming teveel mierenneukerij echter onverstandig 😀

  Nico [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico [2]: In de laatste zin liet ik IS even weg, omdat ‘the devil is in the detail’ en IS de bijsmaak van terroristische activiteiten heeft. Je weet wel, de klimaatverontreinigende bangmakerij activiteiten die normaliter systematisch door ‘de staat’ worden uitgevoerd.

 3. Het gerucht gaat dat een toekomstige oorlog geen oorlog tussen landen zal zijn maar binnenlandse onrust/burgeroorlog. Etnische groepen kunnen tegen elkaar worden opgezet.

  Net als met IS (voordat de Russen zich ermee bemoeiden) is het dan opeens onmogelijk om een eind te maken aan de ongeregeldheden. De overheid kan er wel een eind aan maken maar dat doen ze gewoon niet. Sterker: de overheid voedt de conflicten, voorziet de ‘rebellen’ van training, geld en wapens. Net als met IS, maar dan in Europese landen.

  De IS-strijders zijn al gearriveerd. Ze doen hun best maar. Als het me te wild wordt pak ik mijn biezen. Het is natuurlijk nog wel even afwachten of het echt gaat gebeuren. Maar als het gebeurt, dan klopte het dus. En hoe wil je gaan strijden tegen door de overheid betaalde, getrainde en bewapende idioten?

  johan den haag [5] reageerde op deze reactie.
  jhon [6] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [7] reageerde op deze reactie.

 4. De wapens zijn er wel voor oorlog, maar mensen hun enige kind naar de loopgraven laten sturen, zie ik niet snel gebeuren. Er zijn ook teveel economische verbanden denk ik. Alle iPhones worden in China gemaakt. Alle chips in Azië. Het gaat er denk ik anders uitzien dan voorheen. Meer oorlog tegen de eigen bevolking misschien. Er moet iig een offer lam dood voor onze schulden.

 5. Staatsschuld en vermogenskloof

  Grootschalige activiteiten van een samenleving als oorlogvoering worden gedragen door partijen die daar voordeel van zien. Het blijkt dat bij menige staatsexpansie er een geldstroom ontstaat van arm via de staat naar rijk. De bevolking wordt geplunderd via steeds hogere belastingen. Dat geld gaat naar de aanmaak van bijvoorbeeld oorlogsmaterieel waar de eigenaren in deze bedrijfstak goed aan verdienen. De staat komt ondanks de al hoge belastingen nog steeds geld te kort en gaat dat lenen bij de vermogenden. De rentes op deze leningen worden dan weer via de staat via de belastingen doorgesluisd van arm naar rijk. Hoge staatsschulden gaan samen met grote vermogenskloven.

  Het lijkt er op alsof de mens maatschappelijk te dom is om deze destructieve ontwikkeling te vermijden. Wellicht is in deze tijd ons enige houvast dat oorlogvoering op grote schaal elk oorlogvoerend land volledig sociaal en economisch zal ontwrichten als niet vernietigen. Dat is dan ook niet meer in het voordeel van zelfs de meest vermogenden. Verwacht zou dan kunnen worden een verlegging naar andere voorgestelde bedreigingen ter rechtvaardiging, bijvoorbeeld klimaatbestrijding. Te hopen is dan dat het geld alleen wordt weggegooid naar de rijken in onzinnige zaken die weinig schade veroorzaken in plaats van megaprojecten die daadwerkelijk het klimaat rampzalig zouden beïnvloeden.

Comments are closed.