https://en.m.wikipedia.org/wiki/Byzantinism

5 REACTIES

 1. Interessante wiki pagina. Kennelijk lieten monarchen het toe dat aristocraten een bureaucratisch systeem optuigden. Allerlei figuren die zich wilden doen gelden schreven procedures en regels op papier. Waardoor papier zich opstapelt. De aard van deze kwestie werd kennelijk omschreven als decadent – er is dus niets veranderd.

  Kennelijk heeft die aard tot de Franse revolutie geleid. Of ertoe bijgedragen. Er werd veel moeite gedaan om het badwater samen met het kind erin weg te werken – er is dus niets veranderd.

  Gezien allerlei decadente figuren in een bovenlaag, die zich jegens ondergeschikten en onderworpenen aan wetgeving willen doen gelden… wordt er veel moeite gedaan om de geschiedenis zich te laten herhalen. Het is logisch om van vervuild badwater af te willen, en van mishandelaars en vervuiler, maar je kunt ook doordraven… Denken moet je niet aan een paard overlaten, dat moet je zelf doen. En dan eerst ervoor zorgen dat je je denkbeelden opgeschoond hebt hé?

 2. Doet me denken aan het jaarlijkse onderzoek naar de impact van wetten en regelgeving in de USA, genaamd Ten Thousand Commandments

  Highlights from the 2018 edition include:

  Federal regulations and intervention cost Americans $1.9 trillion in 2017.

  Federal regulation is a hidden tax that amounts to nearly $15,000 per U.S. household each year, more than Americans spend on any category in their family budget except for housing.

  In 2017, 97 laws were enacted by Congress during the calendar year, while 3,281 rules were issued by agencies. Thus, 34 rules were issued for every law enacted.

  If it were a country, U.S. federal regulation would be the world’s eighth-largest economy, ranking behind India and ahead of Italy.

  Many Americans are concerned about their annual tax burden, but total regulatory costs exceeded the $1.88 trillion the IRS collected in both individual and corporate income taxesin 2017.

  Some 67 federal departments, agencies, and commissions are currently working on 3,209 new regulations in various stages of development.

  The five most active rulemaking entities– the Departments of Commerce, Defense, Transportation, Treasury, and the Environmental Protection Agency–account for 1,359 rules, or 43 percent of all proposed regulations currently under consideration.

  The 2017 Federal Register contained 61,308 pages, the lowest count since 1993 and a 36 percent drop from Obama’s 95,894 pages in 2016, the highest level ever recorded.

  Voor meer details, zie: https://cei.org/10kc2018

  Wellicht interessant voor een artikel.

  Nico [4] reageerde op deze reactie.

 3. @X [2]: De Ten Thousand Commandments zijn een zeer illustratieve bijdrage! Doet denken aan het verhaal van Mozes. Volgens dat verhaal aan het hof van een Egyptische farao opgevoed. Indoctrinatie. Hij kreeg van God de 10 geboden mee. Evenveel als vingers aan handen. Je zou denken dat dat genoeg is. Maar toch… beweerde hij ook gedetailleerde instructies gekregen te hebben voor de bouw van een tabernakel (mobiele tempel), offerdienst etc. Van God of… naweeën van zijn opvoeding? Hij wordt gezien als een profeet, maar gedroeg zich als een beginnende vorst, of aristrocraat. Tuigde een systeem van civiele, militaire en religieuze wetgeving op. Kennelijk geïnspireerd door het Egyptische systeem. Er vond een evolutie plaats 10 geboden naar de ‘boeken van Mozes’.

  Van de farmaceutische industrie kun je leren dat nep-medicijnen een zgn. rebound effect veroorzaken. Het lost niets op, nog los van afkickverschijnselen. Hetzelfde geldt voor wetgeving die wordt ingesteld om dood te reguleren, om op die manier ‘rust’ te krijgen. Maar lucratief is het kennelijk wel.

  Opvallend: Scheiding in groepen (sociale segregatie, sociale stratificatie) zoals tussen een regelgevende klasse (vb. aristocratie of politici) en werkvolk veroorzaakt zoiets als een auto-immuunziekte. Wat ook geldt voor wezensvreemde ideeën die anderen aangepraat worden. Vaak onderhuids, onzichtbaar, maar toch. Daardoor ontstaan verhalen over middelen die erger zijn dan de kwaal. Ziektebeelden die over bestaande ziektebeelden worden geschoven, waardoor nóg meer verwarring wordt geschapen.
  Wie beseft bijv. dat ieder van origine, van nature, als monarch (‘sole ruler’) over het eigen leven opgevoed behoort te worden? Dat wordt toch wel erg lastig gemaakt als er een chronische situatie bestaat waarin er altijd wel zijn die op grond van de een of andere wezensvreemde traditie of wet anders willen afdwingen. Je zou denken dat een monarch pur sang aan die eigen ‘roots’ denkt en in een soort 10 geboden aanstuurt op volledig zelfbestuur, voor en door ieder. Ooit gaf keizer Genghis Khan een voorbeeld door een simpele gedragscode in te voeren die voor iedereen gold, vorsten incluus. Dat is overdenkenswaardig. Zou het mogelijk zijn om een oerwoud van wetgeving te vervangen door een simpele, kern-gezonde gedragscode die qua omvang vergelijkbaar is met de 10 geboden?

Comments are closed.