zondag, 19 mei 2019
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

ambtenaar

Een ambtenaar zit op kantoor en gaat uit verveling eens kijken wat er in zijn oude archiefkast staat. In een hoekje ligt een oude koperen lamp. Hij pakt de lamp, wrijft erover en voila, er verschijnt een geest die hem drie wensen gunt. Ik wil heel graag naar een tropisch eiland, zegt de ambtenaar. En ja, hij is op een tropisch eiland. En dan spreekt hij zijn tweede wens uit: Ik wil dat ik op dit eiland ben met alleen maar mooie vrouwen. En ja.  Plotseling bevindt hij zich op een subtropisch eiland met prachtige vrouwen. De geest is er nog. Die zegt: Je mag nog êén wens doen. De man zegt: “En mijn derde wens is dat ik nooit meer hoef te werken.” TAADAA, en hij zit weer achter zijn bureau op kantoor!

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl
 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Dit klinkt als een leuke mop, maar is eigenlijk een heel oud verhaal. Standaard procedure voor vorsten kennelijk. Soms hebben die iemand nodig die als een mop (zo’n ding waarmee je een vloer schoonveegt) problemen aanpakt.

  Kijk maar naar het verhaal van Jozef. Die werd op grond van een bla bla verhaal in het gevang gesmeten, kreeg een kerker als kantoor. Hij werd ‘vrij’ gelaten toen hij een probleem voor een farao oploste, in de rol van onderkoning. Dat klonk heel mooi, hij kreeg zowaar een ‘status’, maar in feite was hij net als een mop in de handen van een schoonmaker een instrument. Meer niet. Een vroege vorm van instrumentalisme.

  Een tijd geleden bracht de groep Bangles een liedje uit ‘walking like an Egyptian’. Hoe ziet zo’n loopje eruit? Wat was het origineel en wat de vervalsing. Ook dat verhaal gaat waarschijnlijk ook als een mop:

  Zitten er een stel Egyptenaren zich op het hoofd te krabbelen hoe ze bepaalde problemen gaan aanpakken. Komt er een alien (buitenstaander) aan, vanuit Babylonië, en die zegt… wij hebben het gevonden! We noemen het… de Babylonische spraakverwarring! Je babbelt wat over goden zodat iedereen in de war raakt. Je houdt ieder van die veronderstelde goden afhankelijk, als een baby. Je geeft ze wat speeltjes en projecten om mee te spelen en ze zijn allemaal zoet. Ondertussen kunnen de veronderstelde goden en priesters hen als marionetten bespelen. Wat die alien er niet bij vertelde is dat als je anderen als marionetten bespeelt, je er logischerwijs aan vast zit om anderen te bespelen.

  Walk like an Egyptian. Klinkt leuk. Maar over welke versie gaat dat dan? Die vóór het bezoekje van die behulpzmae alien, of de versie erna? Daarvoor waren nog geen touwtjes nodig om te bespelen. Terug in de tijd liepen daar logischerwijs alleen de naakte feiten rond. Hoewel leuk aangekleed misschien, als dat zo uitkwam. Daarna kwam verplichte camfouflagekledij voor die naakte feiten in beeld. Priesterkleding, noem maar op.

  Als je deze ‘frequentieband’ (tijdslijn) zo eens scant, welke frequentie resoneert dan, oftewel welk verhaal spreekt het meest aan? En ben je dan afgestemd op een kanaal, of heeft het meer het karakter van een rivier? ‘Levend water’ (stromend) noemde Jezus dat, iets anders dan ‘dood water’ (stilstaand) in een bassin waarin of waarmee je kunt spelen.

 2. Nico schreef op : 2

  Volgens Jezus kan die ‘rivier’ vanuit jezelf stromen. Citaat:
  “Wie in mij gelooft, zoals het script zegt, stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien.”
  Eerlijk is eerlijk, dit was een bewerkt citaat. Want origineel staat er niet script, maar Schrift. Maar een schrift is een script, toch?

  Die uitspraak is natuurlijk weer een gevalletje van heel foute framing. Want je gelooft niet in iemand, maar in datgene waar diegene voor staat. En dat heeft niets met een script te maken.
  Volgens Ghandi: “Wordt de verandering die je in je omgeving zou willen zien.”
  Anders uitgedrukt gaat het er dus om wie je wilt worden. Zoals een vervalsing van jezelf, naar het voorbeeld van een valse profeet, of gewoon (weer) jezelf. En voor dat laatste heb je nog niet eens een profeet nodig, om dat te bedenken. Zoals sommigen zeggen: Wordt de best mogelijke versie van jezelf.

  jhon [3] reageerde op deze reactie.

 3. Nico schreef op : 3

  Nu er dan toch moppen getapt worden… hier nog één:

  Waarvoor staat een kerktoren? Voor een kerk die voor paal staat, en daar nog pal achter staat ook.

  Ja ja… die geestelijken hé?

  Architecten en techneuten kunnen er ook wat van hoor…

  Waarvoor staat een brug zoals de Erasmusbrug (‘de Zwaan’) in Rotterdam? Voor twee oevers die hardnekkig weigeren om bij elkaar te komen, zelfs te beroerd zijn om elkaar een incidentele kus te geven.

  Kort leve ‘het systeem’!